Orbán emberét átengedte az EP jogi bizottsága – törököt fognak vele?

Nem találtak összeférhetetlenséget a magyar biztosjelölt esetében, csütörtök reggel lesz a meghallgatása.

Nem állapított meg összeférhetetlenséget

az új francia, magyar és román biztosjelölt esetében keddi ülésén az Európai Parlament (EP) jogi szakbizottsága, így folytatódhat a jóváhagyási folyamat a képviselőtestületben.

Erről Donáth Anna számolt be Brüsszelben, miután a testület megvizsgálta a francia Thierry Breton, a magyar Várhelyi Olivér és a román Adina Valean pénzügyi érdekeltségeit, illetve esetleges összeférhetetlenségeit.

Várhelyi esetében ellenszavazat nélkül döntöttek a jóváhagyásról.

“Várhelyi Olivér jelentse ki, hogy biztosként nem Orbán Viktorhoz, hanem az Európai Bizottsághoz lesz lojális!

Ma hallgatták meg az Európai Parlament összeférhetetlenséget vizsgáló JURI bizottságában Várhelyi Olivér magyar biztosjelöltet, akinek von der Leyen a bővítési portfóliót szánja. Az összeférhetetlenséget vizsgáló bizottság átengedte Várhelyit, így csütörtökön a szakbizottságban várhatja azokat a kérdéseket, amiket Trócsányi Lászlónak végül nem tudtak feltenni az EP-képviselők.

A magyar kormány úgy üzletel a leendő uniós biztosunk pozíciójával,

hogy egyértelműen szembemegy az EU jelenlegi bővítési politikájával, és így az uniós érdekekkel is – az EU-n kívüli illiberális rezsimek pedig mindig örülnek, amikor valaki látványosan megbontja az Európai Unió egységét. Várhelyi pedig azóta is hallgat, egyértelműen jelezve ezzel, hogy ő Orbán Viktor meghosszabbított keze lesz a Bizottságban.

Pedig az Európai Bizottságban, amely az Európai Unió kormányaként funkcionál, a biztosok nem az őket delegáló tagállam kormányát, hanem Európa közös érdekeit képviselik. A például a Bizottság kül- és biztonságpolitikai főképviselője a közös európai külpolitikát, a bővítési biztos pedig a közös európai bővítési stratégiát képviseli – amely irányokat elsősorban az állam- és kormányfők határozzák meg az Európai Tanácsban.

Ha Várhelyi komolyan gondolja, hogy az Európai Unió kormányának tagja akar lenni,

el kell határolódnia Orbán Viktortól, és ki kell jelentenie, hogy az Európai Bizottság és Európai Unió, nem pedig a magyar miniszterelnök céljai mellett kötelezi el magát!”

A következő lépés ennek megfelelően

a három jelölt meghallgatása lesz csütörtökön a nekik szánt tárcákkal foglalkozó EP-bizottságokban, itt bizonyítaniuk kell a rátermettségüket és szakmai felkészültségüket. Ursula von der Leyen a bővítési portfóliót szánja Várhelyi Olivérnek, az ő meghallgatása csütörtök reggel 8 órakor kezdődik a külügyi szakbizottságban, bevezetője után három órán át kérdezik majd a képviselők.

Várhelyi a magyar kormány második jelöltje, miután Trócsányi László volt igazságügyi minisztert összeférhetetlenségi okok miatt már a meghallgatására sem engedte el a JURI bizottság.

Mátrai Anna

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük