Orbán engedékeny pillanata: szabályozhatják az önkormányzatok a közvilágítást

Orbán Viktor ezúttal azt találta ki, hogy még véletlenül se jusson eszébe a díszkivilágítás, esetleg világítás nélkül maradt városok lakóinak, hogy Őt tegyék ezért felelősnek, rányomta a polgármesterekre a “lehetőséget”, szabályozzanak, ha akarnak.

Aláírta….

A miniszterelnök aláírta a rendeletet, ami felhatalmazást ad

a települési önkormányzatok képviselő-testületeinek, közgyűléseinek, a budapesti kerületeknek, illetve fővárosi területeknél a főváros képviselő-testületének, hogy a település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket rendeletben szabályozzák

– jelent meg a Magyar Közlönyben. A rendelet szerint semmis a villamosenergia-vásárlási vagy villamosenergia-vételezési szerződés mindazon rendelkezése, amely a közvilágítással kapcsolatos közbiztonsági kérdésben bármely szerv vagy hatóság jóváhagyását vagy véleményének beszerzését írja elő. A friss közlemény hangsúlyozza, hogy a közvilágításra vonatkozó helyi működési rendet a közbiztonsági, vagyon- és személyvédelmi, valamint közútbiztonsági szempontokra figyelemmel kell megalkotni – írta meg a Telex.

Tapogass, magyar…?

Amikor nyáron bejelentette a kormány, hogy a településeknek piaci áron kell beszerezniük majd az áramot, több önkormányzatnál is felvetődött, hogy a közvilágításon hogyan tudnának spórolni, de erről beszélt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke is az InfoRádiónak:

„Elképzelhető, hogy éjfél és hajnali négy között nem lesz közvilágítás egyes kistelepüléseken, ha az érintett önkormányzatok nem kapnak valamilyen kompenzációt a rezsicsökkentés utáni időszakban.”

A friss közlemény azért kitér arra is, hogy a közvilágításra vonatkozó helyi működési rendet természetesen a közbiztonsági, vagyon- és személyvédelmi, valamint közútbiztonsági szempontokra figyelemmel kell megalkotni.

Emlékeznek?

A kormány meghirdetett veszélyhelyzete közepette, amikor az önkormányzatoknak a rezsi kifizetése miatt közintézményeket kell bezárniuk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem világűrpolitikai tanácsadó szakirányú továbbképzést ajánl.