Orbán és a rasszizmus - Városi Kurír

Sorting by

×

Orbán és a rasszizmus

Orbán pénteki kinyilatkoztatása olykor ugyan zavaros volt, máskor kihívóan arcátlan – az orosz-ukrán háború kapcsán volt képe példátlan cinizmussal “fogadóirodák” állítólagos esélylatolgatásait emlegetni -, de szövegének antiszemita tendenciája, uszító volta egyértelmű és nyilvánvaló.

Hirdetés

A sorosozásnak kezdettől nem volt és ma sincs más tartalma, mint – többé-kevésbé leplezett, de áttetszően leplezett, hogy a hívek biztosan értsék – antiszemita hangulatkeltés, uszítás. Ez épp annyira világos, mint a gyöngyöspatázás cigánygyűlölő, a migráncsozás idegenellenes, rasszista volta, vagy mint az LMBTQ-zás, a “gyermekvédelem” undorítóan hazug, homofób tartalma.

A Fidesz üzenetei régóta nem a valóságból indulnak ki, és nem is a valóságra vonatkoznak:

egyetlen céljuk a pártállam/állampárt számára kívánatos, hasznos hisztériás hangulatok, kényszerképzetek megteremtése.

Páratlan az a cinizmus, az az elvetemültség, ahogy ezt hosszú évek óta művelik. És a legrosszabb időket idézi az a társadalmi méretű készség, hajlandóság és elbutulás is, amely ezt fogadja. Volt sok minden Orbán szövegében: háborús költségvetés, extraprofit megadóztatása, amelyet nem szabad amagyaremberekre hárítani; egyedül vívott küzdelem Brüsszellel a “józan értelem” jegyében, hasonlók. Mindez szemenszedett hazugság, belföldi fogyasztásra – hogy a külföld mit szól hozzá, az Orbánt nem látszik érdekelni.

Mindenre volt, ha erőtlen is, de valamelyes ellenzéki reakció – csak a nyíltszíni zsidózásra nem, vagy csak nagyon gyenge.

Orbánék kezdettől tagadják a sorosozás antiszemita voltát – bár mostanában még azt se nagyon. Talán nem akarják híveiket összezavarni…

Értelmes ember, azt hiszem, az orbáni handabandával nem téveszthető meg

Nem nevezhető racionális bírálatnak, amit Sorossal művelnek, hosszú évek óta. Józan ésszel – pedig hogy szeretnek rá hivatkozni! – fölfoghatatlan, miért is volna mindenért Soros a felelős; miért kellett ellene náci-nyilas mintára ocsmány plakátkampányt indítani; miért is tudná gyakorlatilag az egész demokratikus világot Orbánia ellen hangolni, lefizetvén élőket és holtakat… S mindezt bábozva-vigyorogva. Mindenért Soros a felelős: a Vezértől kezdve s őt visszhangozva éjjel nappal ezt szajkózza mindenki, aki valamit is akar a Fidesztől. S mindezt hihetetlenül fölhangosítja a szolgalétben tartott “közmédia” s az önkéntes terrormédia.

Kétségtelen, hogy Sorost háborús uszítónak bélyegezni, aki csak üzleti hasznát keresi mások halála, szenvedése árán: újabb, eddig meg nem hágott lépcsőfoka annak a rasszista uszításnak, amelyet a Fidesz hosszú ideje művel.

A kezdetek a “párt” ellenzéki szerepéig nyúlnak vissza, ám különösen súlyosan ítélendő meg az, amit hatalomból tesz.

S számít-e már valamit is, hogy “csak” eszközként használnak antiszemita, általában rasszista, uszító szövegeket, vagy meggyőződésből? Azok között, akikhez szól, úgyis vannak ilyenek is, olyanok is…

Az ember azt hinné, hogy ennyire nyilvánvalóan hamis, hazug vádat egyrészt ép értelmű ember nem mond, másrészt nem hisz el. Van ok föltételezni, hogy Orbán nem teljesen normális, de az is hihetőnek tűnik, hogy tudatában van cselekedetei, szavai súlyának, következményének – tehát legalábbis büntetőjogi értelemben beszámítható.

Igazából hatásosan uszítani csak aljas, hazug, képtelen ostobaságokkal lehet

Hosszú ideje annak, hogy a magyar társadalom sajnálatosan nagy része készpénznek vesz mindent, amit Orbán mond. Vagy nincs is szüksége orbáni dumákra, hogy uszuljon…

Istentelen frígy van közötted,

Ész és rosz akarat!

A butaság dühét növeszted,

Hogy lázítson hadat.

S állat vagy ördög, düh vagy ész,

Bármelyik győz, az ember vész:

Ez őrült sár, ez istenarcu lény!

Nincsen remény!

Az ember fáj a földnek; oly sok

Harc – s békeév után

A testvérgyülölési átok

Virágzik homlokán;

S midőn azt hinnők, hogy tanúl,

Nagyobb bűnt forral álnokúl.

Az emberfaj sárkányfog-vetemény:

Nincsen remény! nincsen remény!

 

Igen: Vörösmarty jut eszünkbe – Az emberek meg A vén cigány: “Háború van most a nagy világban”…

Háború, s Vörösmarty nem kérdezte, kiknek a háborúja: ahogy romantikus költőhöz illik, emberiségben gondolkodott. Kétségtelen, Orbán nem vádolható azzal, hogy emberiségben, de azzal sem, hogy Európában gondolkodik. Az viszont fölvetődik az emberben, hogy olyasmivel vádolja Sorost – régi szokása ez neki és “pártjának” -, amiben maga vétkes. Azt gondolhatnánk, ezúttal tényleg átlépett egy átléphetetlen határt: a kultúrember számára megengedhetetlen uszítás határát. De nincs ok optimistának lenni: ha legközelebb Brüsszelbe megy, kényszeredetten ugyan, de rámosolyognak, kezet fognak, szóba állnak vele. Talán eszükbe sem jut a brüsszelitáknak, hogy már régen nem volna szabad…

Itthon meg az “ellenzék”, “tanulva” a “választási” vereségből, mintha éppen mostanában akarna új politikai irányt követni: például Ungár Péter szerint kezet kell fogni Orbánnal.

És vannak, akik hasonlóképpen gondolkodnak. Én meg nem értem, hogyan is gondolják ezt: azelőtt, hogy abbahagyná a rasszista uszítást, és bocsánatot kérne..? Hogy szélnek eresztené fölöttébb készséges sajtómunkásait; azelőtt, hogy… Azelőtt, hogy lemondana, és szembenézne mindazzal, ami várhat reá..? Ha igen – és nagyon úgy tűnik, legalábbis az “ellenzék” bizonyos részeinél -, akkor csak folytasson mindent, ha katasztrófába viszi az országot, akkor is…

Kapcsolódó

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.