Orbán és az Ő nehéz felfogása – maszkban ugyan, de azért kezet fogott!

Orbán Viktornak nem sikerült a két alapvető biztonsági “intézkedést” magáévá tenni, amit pedig még maga Müller Cecília is szájba rágott: maszk: igen, kézfogás: nem! Hiába no, Ő harcos elme!

Egyszerűagy beindult….

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken részt vett a visegrádi országok kormányfőinek lublini egyeztetésén, amelyre Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök meghívására került. Mint az az MTI által közzétett fotókon látható, Orbán már felvette a maszkot, de még ragaszkodik a kézfogás hagyományos férfias formájához:

orban-maszk-kezfogas
fotó: MTI

A V4-es kormányfői egyeztetés témái között az EU-Kína kapcsolatok, a Törökországgal kirobbant nemzetközi jogi viták, a transzatlanti együttműködés helyzete szerepel, de megvitatták a belarusz válság fejleményeit is. Mindezt már maszk nélkül….

orban
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki, Andrej Babis és Igor Matovic pénteki egyeztetésének napirendjén ott volt a járványügyi védekezés értékelése és egyes uniós gazdasági kérdések is, így az egységes piac, az iparpolitika és a digitalizáció ügye – ismertette Havasi Bertalan a miniszterelnök sajtófőnöke. itt visszakerült a maszk és még parola sem volt.

orban-lublin
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Erről volt szó a találkozón?

“Nem elég jól védekezni a megbetegedések és a halálozások számának tekintetében, ez nem elég, hanem eközben fenn kell tartani az országok és a gazdaságok működőképességét,”

-jelentette ki Orbán Viktor a V4-csoport kormányfőinek Lengyelországban tartott találkozója után pénteken. Az MTI beszámolója szerint a miniszterelnök elmondta, hogy szeretnének a négy ország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország közt egy olyan koordinációs rendszert felállítani,

“amely akár egy órán belüli egyeztetéseket is lehetővé tesz a járvány elleni küzdelemben.”

Orbán megállapította, hogy a “koronavírus-járvány második hulláma is rendkívül agresszív,” szerinte a kormányok reakciógyorsasága kulcstényező lesz a következő hónapokban.

Belarusz helyzet

A kormányfői találkozón téma volt a belarusz helyzet, amiről Orbán közölte: Magyarország támogatja a lengyel erőfeszítéseket, és örül annak a lengyel előterjesztésnek, amely Fehéroroszország irányába egy stratégiai együttműködés gazdasági pillérére tesz javaslatot.

“Fontos a demokrácia, fontosak az emberi jogok, de ennek követelése nem lesz elég, többre van szükség, egy stratégiai megközelítésre, és a lengyel javaslat ma ezt célozza,”

A magyar miniszterelnöknél határozottabban fogalmazott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Kijelentette:

“Fehéroroszországban szabad választásokra van szükség, hogy a fehérorosz nép önállóan és szuverén módon dönthessen sorsáról és jövőjéről. Teljes mértékben elítéljük az elnyomás összes formáját, köztük a kínzásokat, a tüntetőkkel szembeni brutális bánásmódot. Ezenkívül követeljük az összes politikai fogoly szabadon bocsátását is.”

Hackerek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük