Orbán és Bolsonaro -Putyintól jövet beugrott és- megállapodtak – A mérleg: 3 aláírt szerződés, ja és vettünk 2 sugárhajtású repülőt!

Három megállapodást írt alá Magyarország és Brazília, miután Orbán Viktornál látogatást tett Bolsonaro elnök. A megállapodások között hadiipari is van.

A magyar kormány egy szűkszavú közleményben ismertette a Moszkvából érkező brazil elnök programját, és a kormánypárti média sem csinált nagy felhajtást az ügyből – írta meg a Telex. A közleményből csak annyi derült ki, hogy egy, a

Hősök terén tartott koszorúzást követően az esőerdők gazdasági kiaknázását szorgalmazó Bolsonarót az államfői profiljának a környezetvédelmet választó Áder János köztársasági elnök fogadta a Sándor-palotában, majd ezután Orbán Viktor várta őt a Karmelitában.

A brazil politikus Vagyimir Putyinnál történt látogatása egyébként kisebb feszültséget generált a moszkvai út elhalasztása mellett agresszívan lobbizó Egyesült Államokkal. A külügy- és hadügyminisztere kíséretében Putyinnal és minisztereivel folytatott szerdai tárgyalások után a brazil sajtó is leginkább azt a tényt emelte ki, hogy a nyíltan vírustagadó Bolsonarót azért nem ültették Putyin elhíresült hosszú asztalának végére, mert a személyes tárgyalás előtt bevállalt öt koronavírustesztet.

A mostanában leginkább a gyerekek beoltása ellen berzenkedő elnök ellen

több vizsgálóbizottság és civil szervezet is népirtás és tömeggyilkosság miatt emelne vádat, és egyszerre hat nyomozás is folyik vele szemben

nem a járványkezeléshez köthető törvényszegések miatt.

A három megállapodás:

  • Egyetértési megállapodás a védelem területén való együttműködésről
  • Megállapodás a humanitárius együttműködés előmozdításáról.
  • Együttműködési megállapodás a vízgazdálkodás területén.
Budapest, 2022. február 17.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ (j2) és Jair Bolsonaro brazil államfõ (háttal, j4) tárgyal a Karmelita kolostorban 2022. február 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

„Diplomáciatörténeti pillanat”

Az ünnepélyes aláírás után Orbán Viktor azt mondta, diplomáciatörténeti pillanatról van szó. Elmondta, hogy Bolsonaro elnök Moszkvából érkezett, és a diplomáciai életet és a mindennapi életet is a háború veszélye árnyékolja be, a háború elkerülésére tett diplomáciai erőfeszítések értékesek. Az EU-nak vannak stratégiai partnerei, az egyik Brazília, ezt kevesen tudják. NATO-kötődései is vannak Brazíliának, mert bár nem tag, de katonai együttműködő partner.

Jair Bolsonaro, a Brazil Szövetségi Köztársaság elnöke Brazília testvérének nevezte Magyarországot.

Értékek tekintetében egyetértés van: Isten, haza, család, szabadság

– mondta a brazil elnök, majd elismerően szólt a magyar gazdaság teljesítményéről is és elmondta, hogy hálás a magyar fogadtatásért, és reméli, hogy a jövőben pozitív irányban fejlődhetnek a két ország kapcsolatai. Brazília a Föld ötödik legnagyobb országa, népességét tekintve a hatodik, gazdaságilag is jelentős, ezért fontos az együttműködés.

Brazília részt vesz a magyar haderőfejlesztési programban, máris vásároltunk két sugárhajtású gépet. Felsőoktatási együttműködés lesz. A két ország kormánya a migráció megközelítésében is azonos Orbán Viktor szerint.

A mérleg: vettünk két repülőt….

Kapcsolódó

Forrás

Három megállapodást írt alá Magyarország és Brazília, miután Orbán Viktornál látogatást tett Bolsonaro elnök. A megállapodások között hadiipari is van.

2 thoughts on “Orbán és Bolsonaro -Putyintól jövet beugrott és- megállapodtak – A mérleg: 3 aláírt szerződés, ja és vettünk 2 sugárhajtású repülőt!

  • Mégis, trénergépünk van, vadászunk van, vadászbombázója Brazíliának is csak francia van (úgy tudom, a saját fejlesztések nem jöttek be)….mi a szöszt vettünk ? Propellerest ? Az Agrokamarának ?

  • Mindíg vmi uraságról levetett gagyit? Rendre ezzel nyalja be magát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük