Orbán és miatta (bárki bármit állít is) Magyarország sem számíthat semmi jóra az EU-ban - A Der Spiegel is nekiment Orbánnak - Városi Kurír

Sorting by

×

Orbán és miatta (bárki bármit állít is) Magyarország sem számíthat semmi jóra az EU-ban – A Der Spiegel is nekiment Orbánnak

Azok, akik nem osztják a demokrácia, a jogállamiság és a kisebbségek védelmének európai eszméit, nem részesülhetnek az EU előnyeiből – írja a Der Spiegel, Németország legolvasottabb, legbefolyásosabb lapja Orbán Viktor országlásának Európai Uniós következményeit elemző cikkében, a melyet a Népszava ismertetett.

Hirdetés

Orbán láncra verte a sajtót

A lap szerint megengedhetetlen, hogy az EU alapértékeit romboló magyar viszonyokat uniós támogatásokból finanszírozzák. Mint a Der Spiegel emlékeztet rá, Orbán Viktor a héten egész oldalas magyar hirdetést tett közzé a Bild című lapban, amelyben kifejti az Európai Unióval kapcsolatos nézeteit, kezdődik a Népszava szemléje.

„Megtudjuk, hogy elutasítja az európai birodalmat, meg akarja védeni az ’európai embereket’ a migrációtól és a járványoktól, és semmit sem gondol az Európai Parlamentről.”

Orbán láncra verte a sajtót – írta a Der Spiegel – és korlátozta a szabadságot az országában.

„Homoszexuálisokat rágalmaz, és brüsszeli pénzzel gazdagította meg barátait és családtagjait. És mégis nagyon biztonságban érezheti magát, amikor nyilvánosan gúnyt űz az EU-ból.”

Miért ne tenné? – teszi fel a kérdést a lap.

„A demokrácia és a jogállamiság leépítését Magyarországon élesen bírálták az európai partnerek és a brüsszeli intézmények. De eddig Orbánnak nem kellett következményektől tartania, legalábbis olyanoktól, amelyek igazán fájtak volna. Az Európai Bizottság még bírságot sem ró ki, amikor Orbán Viktor ismét figyelmen kívül hagyja az Európai Bíróság ítéletét. Az olyan országok, mint Lengyelország, ahol a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt nagyrészt átvette az igazságszolgáltatás irányítását, szintén engedékenységre számíthat.”

De miért nem avatkozik be az EU?

A Spiegel szerint jó okai vannak annak, hogy az EU nem avatkozik bele túlságosan a tagállamok politikájába, amelyek kormányait végül is demokratikusan választották meg.

„Ha Lengyelország nem akar szíriai menekülteket befogadni, az humanitárius okokból sajnálatos. Ez nem elegendő ok a büntetésre. De ami Magyarországon vagy Lengyelországban történik, az hosszú távon az EU alapjait rombolja le”

– állapítja meg a  lap.

 „Azok, akik nem osztják a demokrácia, a jogállamiság és a kisebbségek védelmének európai eszméit, nem részesülhetnek az EU előnyeiből. Brüsszelnek sokáig nem volt hatékony eszköze arra, hogy szankcionálja Orbán nepotizmusát és autokratikus tendenciáit. De tavaly ősz óta működik az úgynevezett jogállamisági mechanizmus. Ez lehetővé teszi, hogy az érintett kormányokat ott üssék meg, ahol igazán fáj nekik – a pénzükkel.”

(Olvassa el a Népszava teljes szemle cikkét!)

Ne feledjük !

“Egy nép, amely megválasztja a korrupt politikusokat, csalókat, tolvajokat és árulókat, az nem áldozat… hanem bűntárs.” (George Orwell)

Kapcsolódó

 

spiegel

Hirdetés
átver

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.