Orbán és Salvini szétszakítja az Európai Uniót

Az Európai Unió szétszakításával vádolta Orbán Viktor kormányfőt és Matteo Salvini olasz belügyminisztert a francia elnök csütörtökön. A Helsinkiben tartózkodó Emmanuel Macront az EFE spanyol hírügynökség idézte.

Bevándorlás és gazdaság

A francia vezető szembeállította a haladáspárti víziót, amelyet elmondása szerint maga is oszt, Orbán Viktor és Matteo Salvini nemzeti jövőképével. Emmanuel Macron a bevándorlást és a gazdaságot nevezte meg a nacionalista és a haladáspárti jövőkép ütközőpontjaként.

Néhányan szakadást szítanak Európában és az európai szolidaritásban

– tette hozzá.

Sauli Niinistö finn elnökkel közös sajtótájékoztatóján Macron leszögezte: az EU-nak összetartó politikai csoportnak kell lennie, amely képes megvédeni állampolgárait.

A francia elnök szerint a haladáspártiak feladata az, hogy meggyőzzék az európaiakat: meg tudják védeni őket.

A finn elnök szerint 20 éve Orbán konstruktív politikus volt

Niinistö arra emlékezett, hogy 20 évvel ezelőtti találkozásukkor Orbán még nagyon konstruktív politikus volt. „Az emberek változnak” – fűzte hozzá.

Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy miért bukkannak fel ezek a mozgalmak, és önvizsgálatot kell tartanunk: hibáztunk?

– mondta a finn elnök.

Orbán fő európai vetélytársának nevezte Macront

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Milánóban találkozott Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel. A magyar kormányfő hősnek nevezte az olasz minisztert, és fő európai vetélytársának minősítette a francia elnököt.

Az Európai Néppártban két tábor van: az egyiket Emmanuel Macron francia elnök vezeti, ő fel akarja robbantani az Európai Néppárot, és ő vezeti azt a politikai erőt Európában, amely a migrációt támogatja

– jelentette ki Orbán Viktor.

A másik oldalon vagyunk mi, akik meg akarják fékezni az illegális bevándorlást, tette hozzá.

(Forrás: 24.hu)

Az Orbán-Salvini találkozóval egy másik, Macron-ellenes Európa körvonalazódott

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük