Marad-e Orbán Merkel szövetségese? - Városi Kurír

Sorting by

×

Marad-e Orbán Merkel szövetségese?

Tíz hete maradt Orbán Viktornak, hogy eldöntse, milyen pártokkal együtt indul neki a Fidesz az EP-választásoknak. Az Európai Néppárt ugyanis november 8-án kiválasztja listavezetőjét, és annak személye meg fogja mutatni, az EPP hogyan áll Orbánhoz a következő öt évben.

Hirdetés

Sajtóhírek szerint Angela Merkel már kijátszotta a kártyáját: Manfred Webernél aligha kívánhat jobb szövetségest a magyar kormányfő. Kivéve ha átszerződik a feltörekvő populista mozgalmakhoz. Az árnyoldala annak is megvan.

Bár csak májusban választunk új Európai Parlamentet, a kampány két hét múlva, szeptember 6-án kezdődik. Ekkor startol el a strasbourgi testületet jelenleg uraló Néppárt (EPP) jelöltállítási folyamata, ahogy azt a Spiegel Online írja. A Fideszt és a német CDU/CSU pártszövetséget is soraiban tudó EPP listavezetőjét november 8-án választják ki.

Ebben a két hónapban dől tehát el, hogy Orbán Viktor és pártja marad-e a konzervatívok családjában, vagy egy új, populista mozgalom élére áll, amely a migráció kérdését fókuszba állítva az Európai Unió decentralizálását célozza meg.

A legtöbb képviselőt szerző pártcsalád listavezetője lesz az Európai Bizottság elnöke

Akkor Jean-Claude Juncker volt a Fidesz listavezetője 2014-ben? Igen, pontosan ez a helyzet, még ha Orbán Viktor meg is próbált mindent megtenni ellene. A luxemburgi konzervatív politikust jelölte az EPP, míg az európai szocialisták Martin Schulz mellett tették le a garast. A választásokon részint a Fidesz jó szereplése miatt is a Néppárt nyert.

Orbán Viktoré, a politikája ugyanis számos követőre talált, és az európai nyilvánosságban az ő nevével fémjeleznek egy új irányzatot. Orbán pedig vágyik is a vezetői szerepre. Tusnádfürdőn elmondott beszédéből is kihallható, hogy dilemmát jelent számára, milyen zászló alatt induljon neki az Európai Parlamentről döntő választásnak. Azt mondta:

„itt az ideje, hogy az európai választás valóban egy nagy, komoly, közös európai kérdésről, a bevándorlásról szóljon, az ehhez kapcsolódó jövőről szóljon, és ezért javaslom is, hogy minden erőnket a következő évben erre a nagy és döntő jelentőségű választásra összpontosítsuk”.

Egy biztos: még egy Junckert nem dugnak le a torkán.

Milyen opciói vannak Orbán Viktornak?

Ha marad a Néppártban, akkor ugyan egy zsugorodó politikai közösségnek lesz tagja (hiszen az EPP minden kalkuláció szerint veszteni fog képviselői számából), ám az ő ereje nő.

Egyrészt azért, mert a Fidesz képviselőinek száma a jelen állás szerint nőni fog, így dominánsabbak lesznek a frakcióban.
Másrészt azért, mert a Néppárt zsugorodva is az élen végezhet, és ezzel Orbán Viktor listavezetője lesz az Európai Bizottság elnöke.
Ha elhagyja a Néppártot, akkor egy új populista mozgalom élére állhat. A Nemzet és Szabadság Európája például már most egységbe olvasztja Orbán nyugat-európai rajongóit. Itt talált magának helyet az Osztrák Szabadságpárt, amelyet Heinz-Christian Strache alkancellár vezet. A holland Szabadságpárt, amelyet Geert Wilders neve fémjelez.

Az Alternatíva Németországnak (AfD), amely a magyar közszolgálati média első számú “szövetségese”. A francia Nemzeti Front és az olasz Lega. Utóbbinak elnöke, Matteo Salvini Orbán nagy rajongója, és esetében ez kölcsönös, Orbán és köre ugyanis rajong érte.

A magyar kormányfő viszont közülük is kiemelkedik, mivel ő már elérte, amit a többiek nem: a kizárólagos hatalomgyakorlást.

Angela Merkel állítólag a Néppárt jelenlegi frakcióvezetőjét, Manfred Webert jelöli, ami közel lehet a tökéleteshez Orbán számára. Weber a bajor CSU tagja, Budapest barátja, és frakcióvezetőként már többször megvédte Orbánt a Néppárton belül. Igaz, volt pár kritikus interjúja is a magyar kormány irányában, főleg a CEU sorsa kapcsán.

És miért nem lesz listavezető a populistáknál?

Ez a lehetőség még akár nyitva is állhat számára. A többiek valószínűleg örülnének, és még attól sem kéne tartania, hogy aztán bizottsági elnökké válik. Ezzel azonban azoknak is ellenségévé válik, akik most még a pártcsaládjuk részének tekintik. Profitot pedig leghamarabb hat év múlva remélhetne belőle.

(Forrás: hvg.hu)

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.