Utolsó simításokat végzik Orbánon, indul az évértékelő-féle a Parlamentben!

Arról volt szó, hogy Orbán Viktor 2021-ben kihagyja a 2020-as év értékelését, helyette a parlamentben intéz beszédet, ott mégis csak van, aki az előírtaknak megfelelően reagáljon.

eOrbán, nem Orbán!

Az ülést Kövér László házelnök nyitotta meg, és kissé rekedtes hangon szomorú kötelességének tett eleget: három, a közelmúltban elhunyt országgyűlési képviselőre, Szabó Ferencre (Fidesz), Tímár Györgyre (FKGP) és Pánczél Gyulára (MDF) emlékezett. A jelenlévő képviselők ezután néma felállással rótták le kegyeletüket, igaz, egy pillanatra becsörrent egyikük mobiltelefonja.

Ezután Orbán Viktor miniszterelnök emelkedett napirend előtti szólásra

Az elmúlt két hónap is a koronavírussal szembeni küzdelemről szólt – kezdte Orbán Viktor. Nagy a kísértés elhúzódó járvány idején, hogy a politikai döntéshozók járványügyi szakembereknek képzeljék magukat. A döntés felelősségét nem hárítjuk át, a védekezés irányítása kormányzati feladat. A járványügyi szakemberek véleményének súlya van.

A magyar emberek a konzultációk során egyértelművé tették, hogy milyen korlátozásokat fogadnak el. A gazdaságnak működnie kell, ezért tartottuk nyitva a munkahelyeket és az iskolákat is.

A magyar válságkezelés következetes

– mondta Orbán. Lényegében november óta nem változtattunk az intézkedéseken, ezért sikerült kordában tartani a járványt.

A járványgörbe 10 napja nem csökken. A ragályosabb vírusmutáció miatt ismét emelkedő tendencia jöhet. Szükség van az országgyűlés által adott felhatalmazás meghosszabbítására.

Erősebben akarunk kijönni a járványból, mint ahogy belementünk. Az újraindítás feltétele azonban a vakcina. A legfontosabb feladat ezért, hogy megpróbáljunk minél hamarabb vakcinát szerezni

– mondta Orbán, majd ismét Brüsszelt kritizálta, hogy onnan lassan jönnek a vakcinát.

Ezért vásároltunk orosz és kínai vakcinát is

Oroszországtól három hónap alatt egymillió ember beoltására elegendő vakcinát, Kínától két és fél millió ember beoltására elég oltóanyagot vásárolunk. Minden 60 évnél idősebb regisztrált állampolgár megkaphatja a védőoltást. Minden vakcina biztonságos, amit itthon beadnak. Nem szabad ebből politikai kérdést csinálni – mondta Orbán kisebb felzúdulás kíséretében.

Új konzultáció indul, hét kérdést tesznek fel a járvány utáni nyitásról

– jelentette be Orbán, majd a gazdasági helyzetre tért rá.

A járvány előtt a magyar gazdaság az egyik legstabilabb volt Európában – mondta. 2020-ban a járvány nagyot ütött a magyar gazdaságon. Nem rendítette meg, de “megállította és visszatolta” a magyar gazdaságot, mintegy 5,2 százalékkal. A kormány célja a munkahelyek védelme volt – foglalta össze a Blikk.

A gazdaságvédelmi intézkedések eredményesnek bizonyultak, mert decemberben annyian dolgoztak, mint egy évvel azelőtt. A kormány kizárólag ennek az adatnak tulajdonít jelentőséget

– jelentette ki Orbán. A foglalkoztatottak száma elérte a 4,5 milliót. Jelenleg 4,3 százalék a munkanélküliek aránya, ami kirívóan alacsony az EU-ban.

Orbán ezután új gazdaság-újraindítási akciótervet hirdetett

Sok ezer milliárd forintnyi beruházás-támogatási programot indítanak, az EU-val közös finanszírozásból.

Ennek legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz. Magyarország 1500-2000 milliárd forintot fognak befektetni az egyetemekbe.

A kormány megkezdte a 13. havi nyugdíjak részletének folyósítását. A kormány válságkezelése “nemzeti” jellegű, mondta Orbán, mert a válságkezelés árát nem a nyugdíjasokkal fizettetik meg.

Magyarország erős ország, ezért teljesített jól a válságkezelésben, Brüsszelben is megnyerte a csatákat

– folytatta a miniszterelnök. Erős azért is, mert megbecsüli azokat, akik ledolgoztak egy életet. Kitért a CSOK-ra is, amit “csók”-nak ejtett, kisebb derültséget okozva.

Három nagy ügyön fogunk dolgozni

Végigvisszük a tömeges oltási akciót. A konzultáció után kellő óvatosság mellett ki fogjuk vezetni a korlátozásokat. Harmadrészt pedig újra fogjuk indítani a gazdaságot. Remélem, hogy Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte

– mondta Orbán, majd pártállástól függetlenül kérte a képviselők támogatását.

Varga

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük