Sorting by

×

Orbán: ez a település “minden magyarnak otthona, még akkor is, ha nem tud róla” – Fellélegezhetünk, egyelőre nem Felcsútról van szó!

Esztergom rangjának visszaállítása a magyarság régi adóssága – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap azon a szentmisén, amelyet Esztergom megyei jogú várossá válása napján tartottak az esztergomi bazilikában.

Az “országos jelentőségű” város

Az MTI tájékoztatása szerint a kormányfő országos jelentőségűnek nevezte a várost, és azt mondta róla:

minden magyarnak otthona, még akkor is, ha nem tud róla. Ma lerójuk, amivel mi, magyarok saját magunknak tartozunk

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a város az elmúlt években tettekkel bizonyította, hogy nemcsak történelme teszi az egyik legfontosabb magyar várossá, hanem polgárainak szorgalma, ereje, kultúrája és hazaszeretete is. Azt nem fejtette ki a miniszterelnök, hogy miért érnek kevesebbet a budapesti, pécsi, miskolci, szegedi polgárok, mert ugye, ha valami “kiemelkedő”, az feltételezi, hogy a többi ugye…..

A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy a város sorsa és a magyarság történelme szétválaszthatatlanul összefonódott.

Esztergom a mi szellemi központunk, egyben legfontosabb kapcsolatunk azzal a nyugati-keresztény civilizációval, amelynek több mint ezer éve részévé váltunk

– mondta Orbán Viktor, aki szerint

Esztergom nélkül a magyar államiság is elképzelhetetlen lenne.

Mai szál….

Orbán felidézte, hogy a bajok az egykori fővárost sem kerülték el: a tatárok feldúlták, majd idegen zsoldosok elárulták a töröknek. Az elmúlt száz év, ahogy az egész országot, úgy Esztergomot is megviselte, hiszen ahogyan az ország a kétharmadát elvesztette, “az ország közepén ékeskedő Esztergomból határváros lett”.

A „koporsószöget” a kommunisták verték be 1950-ben, a régi vármegyék rendszerének felszámolásával.

Kapcsolódó

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.