Orbán félti szűk kétharmadát

A német konzervatív lap  a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkében beszámolt arról, hogy a felhatalmazási törvényt a Fidesz, valamint egy szélsőjobboldali csoportosuláshoz tartozó négy képviselő szavazataival fogadták el, míg a baloldali liberális ellenzéki pártok és a jobboldali Jobbik ellene szavaztak.

“saját belátás…”

Kiemelte, hogy az ellenzék támogatta volna a törvény elfogadását, de időhatárt követelt, és ebbe Orbán nem ment bele. A vészhelyzet végét majd a kormány nyilvánítja ki – saját belátása szerint.

Korlátozott ideig….

A cikk idézte Dobrev Klárát (DK) aki azt mondta a lapnak: az ellenzék csak akkor tudná hatékonyan ellenőrizni a kormány rendeleteit, ha azok ideje korlátozott lenne. Ebben az esetben ugyanis minden meghosszabbítás előtt parlamenti vitát kellene tartani, és szavazni kellene.

„Orbán ezt nem akarja, mert félti a szűk kétharmados parlamenti többségét”

– mondta Dobrev, az Európai Parlament alelnöke. Beismerte, hogy a kormány a múlt héten csapdát állított az ellenzéknek.

„Azt akarta, hogy a felhatalmazás ellen szavazzunk, hogy aztán a magyar nép ellenségévé nyilváníthasson minket. Ám demokratikus ellenzékként nem szavazhattunk meg egy olyan törvényt, amely korlátlan felhatalmazást ad a kormánynak, és amely tovább korlátozza a sajtószabadságot”.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy Orbánra most nyomást gyakoroljon az Európai Unió.

„Nagyon remélem, hogy az EU Bizottsága most gyorsított eljárásban fordul az EU bíróságához”

– idézte a DK-s politikust a lap.

Kikérik maguknak….

A továbbiakban a cikk beszámolt arról, hogy a Bizottság szóvivője visszautasította Orbán szemrehányását, miszerint Brüsszel akadályozza a vírusellenes magyarországi intézkedéseket.

„Senkit nem akadályozunk meg abban, hogy megtegye, ami szükséges, de minden tagállamban őrködünk azon, hogy mindez a közös európai normáinkkal összhangban történjen”

Végül Michael Georg Link, a német parlament SPD frakciójának Európa-politikai szóvivője rámutatott:

„Orbán szégyentelenül kihasználja a koronaválságot a régen előkészített szükségállapot megvalósítására, ezzel megint megsérti az EU és az Európa Tanács szabályait, és nagy kárt okoz országának azzal, hogy egyre távolabb sodorja annak nagy demokratikus hagyományaitól”.

A lapnak eljuttatott állásfoglalásában Link követelte:

a német kormánynak, az EU Bizottságának és az Európa Tanácsnak meg kell vizsgálnia minden jogi és politikai lehetőséget, hogy fellépjen a magyar kormány ellen. Válságban sem szabad elhanyagolni a demokratikus értékek védelmét.

„A magyar lakosságot meg kellene védeni egy olyan miniszterelnöktől, aki arra használja ki a válságot, hogy a hatalmát egy felhatalmazási törvénnyel betonozza be”

– idézte a Frankfurter Allgemeine Zeitung a német politikust.

figyu

3 hozzászólás

  • Avatar
   2020.03.31 - 18:30
   Közvetlen hivatkozás

   “Nékije” nem fáj,te büdös bunkó paraszt,nekünk fáj becsületes magyar embereknek!

   Válasz
 • Avatar
  2020.03.31 - 18:11
  Közvetlen hivatkozás

  Ez az O1F miféle, közös európai normákról UGAT? A másik, zárkózzon be velem egy szobába a seggnyaló sameszai nélkül, na akkor megnézném a félelmét ennek az ALJAS HAZUDOZÓNAK.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük