Orbán finomított: mindenkit meggyógyítanak, akit lehet – és Orbán vicceskedett: a pálesz alapvető élelmiszer!

Hétfőn a parlamentben a képviselők élesben kérdezhették Orbán miniszterelnököt és az ülés ennek megfelelően bővelkedett éles szócsatában. A stílus -ami ugye maga az ember- elég alpárira sikeredett. Igazi információkat nem sikerült megtudni, mindkét oldal igyekezett a másikról bebizonyítani, hogy alkalmat feladata végzésére. Említést érdemel, hogy nem kéne elfelejteni: a jelenleg regnáló 10 éve van döntési helyzetben, így a hátranyilazás ősi magyar szokása elég nevetséges a részükről.

 Ki a felelős…?

A jobbikos Stummer János a kormányzati nyilatkozatokból azt a következtetést vonta le, hogy lassan már mindenki felelős az országban a járvány terjedéséért, csak a kormánytagok nem.

Ki fogja a politikai felelősséget vállalni azért, hogy a kormány egészségügyi és a gazdasági válságkezelés csődöt mondott?

Szerinte a felelősséget a miniszterelnöknek kellene vállalnia; az országnak erős és bátor vezetőre van szüksége, aki vállalja a felelősséget és nem egy gyenge emberre, aki elbújik az elől. Orbán Viktor közölte, örömmel áll mindenki rendelkezésére, amikor a koronavírus elleni vakcina segítségével a járványt megállították és a vírust elpusztították, akkor mérleget lehet vonni, hogy nemzetközi összehasonlításban Magyarország hogyan teljesített.

Kitért arra, 2019-ben 41 282 orvos dolgozott az országban, ez 2010-hez képest hétezerrel több. Szólt az ápolók 72 százalékos béremeléséről és a 100 százalékhoz közeli orvosbéremelésről is.

Igenis védekeztek, igenis felkészültek, erőforrásokat mozgósítottak és le is győzik a vírust, noha jól láthatóan nem mindenki szurkol az embereknek.

Stummer János kifogásolta azt is, hogy a kormányfő azt ígérte, mindenkit meggyógyítanak, majd azt kérte, néma felállással emlékezzen a parlament a vírus miatt elhunytakra. Orbán Viktor elmondta, ma is tartja,

mindenkit meg fognak gyógyítani, aki emberi számítás szerint meggyógyítható. A menthetetlen betegek meggyógyítására értelemszerűen senki sem vállalkozhat.

A pálesz, mint alapvető élelmiszer

Feltehetően gumicsontnak szánta a miniszterelnök, mert ki gondolná, hogy az ország első embere alkoholista lenne, vagy, hogy csak azért mond dolgokat, hogy bizonyos rétegben szimpátiát keltsen maga iránt. A mondat mégis elhangzott, méghozzá ilyen körítéssel:

Az LMP-s Csárdi Antal azt kérdezte a miniszterelnöktől,  hogy megfelel-e a társadalmi igazságosság elvének és az emberek szükségletének, hogy az alapvető élelmiszerek túlnyomó többségének 27 százalék az áfája, az éttermi szolgáltatásoké viszont 5 százalék. Erre reagált Orbán:

a pálinka is a 27 százalékos áfakategóriába tartozik, bár szerinte alapvető élelmiszernek minősül.

Röhög az osztály, a Fidesz-frakció hálásan hahotázik. A sikert látva, a főnök a második körben rátesz egy lapáttal:

“Ön mégiscsak egy belvárosi képviselő, mi pedig máshonnan jövünk. Ezért különböző a dolgok megítélése, vegye ezt szociológiai adottságnak.”

A mellette ülők heves helyeslése után “komolyra” fordítva a szót hozzátette:

a kormány 27-ről 5 százalékra csökkentette az élősertés, a baromfihús, a tojás, a hal és a tej áfáját, és lehetne több termékét is, de ennek összefüggésben kell állnia az ország gazdasági teljesítményével.

<<< Friss hírek! >>>

“Összefüggésben kell állnia?” Miért pont ennek?

Arról nem beszélt a miniszterelnök, -nyilván az idő rövidsége okán- hogy mennyiben áll az ország teljesítményével pariban a stadionépítés, a fidesz reklámköltése, a sportba ölt temérdek adóforint, a klientúrához kihelyezett milliárdok – vagy  más, elsőre demagógnak tűnő, ám végig gondolva reális felvetés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük