Orbán focimániájáról ír a Guardian 1 661

Juszt László: Gratulálok a miniszterelnökötökhöz! Ezt még az unokáink unokái is fizetni fogják.

Már a brit sajtónak is feltűnt, hogy a magyar kormányfőnek elég drága és veszélyes hobbija van. Grandiózus cikkben elemzi Orbán Viktor és a labdarúgás soha véget nem érő kapcsolatát a Guardian két szakírója.


A Nemzeti nagyság

Az írást a Puskás Akadémia egy tavaly tavaszi másodosztályú bajnoki mérkőzésének megtekintése keretezi, de közben végigveszik Orbán Viktor életútját és futball iránti szenvedélye kialakulásának legfontosabb állomásait is. És sikerült interjút is csinálniuk Orbánnal. A szünetben ugyanis a sajtóreferensen keresztül eljuttatták a miniszterelnökhöz az egyik újságíró The Ball is Round: A Global History of Football (A labda kerek: a futball globális történelme) című könyvét, és a csali működött: Orbán behívta zárt páholyába az újságírókat és Szöllősi György Puskás-ügyi nagykövettel oldalán fogadta őket.


Orbán szerint a labdarúgás és a politika – “a nemzeti nagyság” – közti összefüggés evidens. A magyarok minden modern civilizációs vívmánnyal szemben kritikusak, sport pedig hagyományosan egyfajta védelmet jelent a fiataloknak ezekkel a jelenségekkel szemben. Orbán szerint a “szar minden” magyar mentalitás is ebből fakad, de ő hisz abban, hogy fejlődik a magyar futball, és jó úton járunk.

A kormányfő az interjú közben végigtekintett a családi földeken, ameddig a szem ellát, és arról beszél, merre lehet még tovább terjeszkedni, aztán ujjával a házához ér:

“Ez az én házam. A feleségem utálja a stadiont. Rontja a kilátást a konyhaablakból.”

Az a magyar olvasóknak is újdonság lehet, hogy Orbán a Puskás-múzeum után oktatási központot, sőt egy kiadóházat is építtetne az akadémia mellé, de beszél a terjeszkedésről Ukrajna, Szerbia és Románia irányába – mindenhol akarnak létesítményeket, ahol magyarul beszélő gyerekek fociznak.

A 10 éves kora óta a futball bűvöletében

A foci bűvkörében élő Orbán – ha ideje engedi – akár hat meccset is megnéz egy nap, az 1998-as győzelme után pedig első hivatalos útja a világbajnoki döntőre vezetett.


A Guardian szerint a Puskás Akadémia és a miniszterelnök háza mellett magasodó Pancho Aréna tökéletes szimbóluma Orbán abszolút hatalmának és a megalomániának.

(Forrás: 444)

1 Comment

  1. Zorbániáda ma már másról nem szól, mint a fociról. Nem láttok mást, nincs családotok, hülyék gyülekezete?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb cikkeink

alom

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Minden politikus és politikai párt azt ígéri, hogy a nemzetet fogja szolgálni. Felvirágoztatja …

Figyelem!

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Halálra gázolt egy személygépkocsi egy gyalogost az M1-es autópálya Budapestről kifelé vezető oldalán, …

figyelem

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Kigyulladt egy huszonöt négyzetméteres használaton kívül fabódé a Csörsz utcai Mom Sport tetején …

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn „Köszönöm szépen!” – ezt ismételte meg Farkas Flórián többször is, amikor a most …

Pin It on Pinterest