Orbán focimániájáról ír a Guardian - Városi Kurír

Sorting by

×

Orbán focimániájáról ír a Guardian

Már a brit sajtónak is feltűnt, hogy a magyar kormányfőnek elég drága és veszélyes hobbija van. Grandiózus cikkben elemzi Orbán Viktor és a labdarúgás soha véget nem érő kapcsolatát a Guardian két szakírója.

Hirdetés

A Nemzeti nagyság

Az írást a Puskás Akadémia egy tavaly tavaszi másodosztályú bajnoki mérkőzésének megtekintése keretezi, de közben végigveszik Orbán Viktor életútját és futball iránti szenvedélye kialakulásának legfontosabb állomásait is. És sikerült interjút is csinálniuk Orbánnal. A szünetben ugyanis a sajtóreferensen keresztül eljuttatták a miniszterelnökhöz az egyik újságíró The Ball is Round: A Global History of Football (A labda kerek: a futball globális történelme) című könyvét, és a csali működött: Orbán behívta zárt páholyába az újságírókat és Szöllősi György Puskás-ügyi nagykövettel oldalán fogadta őket.

Orbán szerint a labdarúgás és a politika – “a nemzeti nagyság” – közti összefüggés evidens. A magyarok minden modern civilizációs vívmánnyal szemben kritikusak, sport pedig hagyományosan egyfajta védelmet jelent a fiataloknak ezekkel a jelenségekkel szemben. Orbán szerint a “szar minden” magyar mentalitás is ebből fakad, de ő hisz abban, hogy fejlődik a magyar futball, és jó úton járunk.

A kormányfő az interjú közben végigtekintett a családi földeken, ameddig a szem ellát, és arról beszél, merre lehet még tovább terjeszkedni, aztán ujjával a házához ér:

“Ez az én házam. A feleségem utálja a stadiont. Rontja a kilátást a konyhaablakból.”

Az a magyar olvasóknak is újdonság lehet, hogy Orbán a Puskás-múzeum után oktatási központot, sőt egy kiadóházat is építtetne az akadémia mellé, de beszél a terjeszkedésről Ukrajna, Szerbia és Románia irányába – mindenhol akarnak létesítményeket, ahol magyarul beszélő gyerekek fociznak.

A 10 éves kora óta a futball bűvöletében

A foci bűvkörében élő Orbán – ha ideje engedi – akár hat meccset is megnéz egy nap, az 1998-as győzelme után pedig első hivatalos útja a világbajnoki döntőre vezetett.

A Guardian szerint a Puskás Akadémia és a miniszterelnök háza mellett magasodó Pancho Aréna tökéletes szimbóluma Orbán abszolút hatalmának és a megalomániának.

(Forrás: 444)

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Orbán focimániájáról ír a Guardian

  • 2018.01.11 - 17:28
    Közvetlen hivatkozás

    Zorbániáda ma már másról nem szól, mint a fociról. Nem láttok mást, nincs családotok, hülyék gyülekezete?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.