Állítólag sem a román államelnök, sem a miniszterelnök nem lesznek ott a júniusi eseményen, így a magyar kormányfő fogadja majd Ferenc pápát.

Az MTI szerint az Adevarul című román napilap blogrovatában George Simion aktivista azt írja, hogy június elején Orbán Viktor magyar miniszterelnök fogadja Ferenc pápát Csíksomlyón.

George Simion – aki Románia és Moldova egyesülését szorgalmazza és jelöltként akar indulni a májusi európai parlamenti választáson – a székelyföldi románok egy szombati találkozójára hivatkozik, ahol ortodox püspökük, Andrei Moldovan azt állította:

tudomása szerint sem Klaus Iohannis román államelnök, sem Viorica Dancila miniszterelnök nem vesz részt a csíksomlyói eseményen, így Orbán Viktor fogadja majd a pápát.

A blogger felszólította a román hatóságokat, hogy a pápa romániai látogatásának valamennyi helyszínén a román állam kompetens vezetői fogadják a római katolikus egyházfőt.

A Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma elnevezésű szervezet hétvégi ülésén – ahol a blogger szerint a román püspök nyilatkozata elhangzott – egy nyílt levelet is közzétettek. Ebben a részt vevő székelyföldi román szervezetek azt kérték a román államtól, hozzon olyan konkrét intézkedéseket, amelyek gátat szabnak Magyarország törekvésének, hogy kiterjessze szuverenitását Székelyföldre a Budapest által finanszírozott erdélyi beruházások révén.

(forrás: hvg)

Frissítés!

A hírre reagált Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke:

ez “sajtókacsa”, amivel “nem foglalkozunk”.

 

1 hozzászólás

  1. Nem féltem Ferenc pápát. Be fog ő olvasni nyilvánosan a milliós öltönyben is hordóhasú diktátorocskának, és Orbánon fog kuncogni az egész világ.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét