Orbán hadserege: sértettek, bosszúvágyók, kulturálatlanok — Lapzsemle

Az Orbán-rezsim legfelsőbb köreiből a színházak maradék szabadsága ellen indított támadás a rendszer kultúrharcosaira irányította a figyelmet. Vidnyánszky Attilától Kálomista Gáboron át Szakács Árpádig. Heti lapzsemle.

Szélsőjobbos morgás a Fidesz “puhánysága” miatt

Az októberi fideszes választási kudarc utáni keménykedéssel kapcsolatban Nagy Attila Tibor politikai elemző a Klubrádióban felhívta a figyelmet Szakács Árpád szerepére. Emlékeztetett, hogy november 20-án, a Lovas István-díj átadásán Szakács kemény beszéde feltűnést keltett. Szakács, aki a Mediaworks vezetői között van, régóta hangoztatja, hogy szerinte a Fidesz túlságosan “puhány” a balliberális művészekkel szemben, szerinte emiatt nem jut elég tér a Fideszhez kötődő értelmiségieknek. Feltűnő, hogy ez a november végi Szakács-beszéd közvetlenül megelőzte az újabb fideszes akció beindítását. Szakács nem a finom árnyalatok embere, “ezek ugyanazok” jelszóval operál, egybemossa az egykori polgári liberálisokat a szociáldemokratákkal, a kommunistákkal, számára mindenki “komcsi”fejtegette a politikai elemző.

A Magyar Gárdától a Jobbikon és Kurultájon át a rezsim kórusának vezényléséig

Szakács Árpád tavasszal a kormány csahosaként egész cikksorozatot szentelt vesszőparipájának, a fideszesek köreiben gyakran emlegetett “balliberális túlsúlynak”. Így próbálják megoldani azt a rejtélyt, hogy akármit csinálnak, akárhogy erőszakoskodnak, nincs saját értelmiségük, amely elismerést vívhatna ki, vagy ami mégis van, az olyan is.

Márciusban a Magyar Narancs számára Krusovszky Dénes készített portrét a Szakács Árpád-jelenségről, “Szövetségek, klikkek, hálózatok a NER kultúrharcos köreiben – I.
A Csalogány utca csalogányai” címmel. A személyi hálózatok összefüggései, a cimborák által elnyert pozíciók felsorolása nyilvánvalóvá tette, hogyan nyomul a Kásler-vezette emberminisztérium támogatásával a szélsőjobboldaliak köre.

Kulturális diktatúrát kiáltanak

“Amikor először tűnt fel 2017 novemberében Szakács Árpád publicisztikája “Kinek a kulturális diktatúrája?” címmel a kormánylapban, úgy tűnhetett, hogy egy szélsőjobbról a centrumba kívánkozó neofita magánakciójáról van szó csupán. Aztán hamar kiderült, hogy egy sokkal beágyazottabb hang ez a NER kulturális diskurzusában, mint bárki gondolta volna, s a neofitaság is egészen másképpen kezdett lecsapódni a 2018. áprilisi újabb Fidesz-győzelem után, mint ahogyan azt előtte sejteni lehetett volna” — írta a szerző. —

“Szakács persze a szélsőjobbról érkezett (egészen a magyar gárda kigondolásától, és még 2017 nyarán is részt vett a Jobbik Soltvadkerti Disputáján a Válasz Online értesülései szerint), ám ha jobban megnézzük, a szélsőjobbnak az a szelete, ahol Szakács aktív volt, már jóval a 2018-as kampányidőszak előtt is igen jó kapcsolatot fideszes belső körökkel, hiszen a kormánypárt már jóval a harmadik ciklus megkezdése előtt igyekezett magához csábítani a szélsőségeseket.”

“Nemzeti érzelmű”, botcsinálta történész

Szakács pályájának ismertetése során rendre ugyanaz a kör bukkan fel, és együtt kerülnek egyre beljebb az Orbán-rezsim által felügyelt pozíciókban.
Csak néhány példa a hosszú cikkből:

“A 2000-es évek végétől Szakács komoly cégépítésbe kezd, s ekkori vállalkozásainak egy része nemcsak a nemzeti érzelmű botcsinálta történész kitörési kísérletei miatt lehet érdekes ma, hanem azért is, mert egy markáns, a kiépülőben lévő NER viszonyaihoz jól alkalmazkodó klikk működésére is rávilágít.”

Támadások a “főellenség” ellen

Szakács első saját lapja a Nagy-Magyarország, később társaival kiadta ) a Történelemportál Magazint is – valamint ehhez kapcsolódva működtetik a tortenelemportal.hu internetes oldalt működtette.

“A konzervatívok (valójában radikálisok) elnyomása és a szakma rossz állapota máig visszatérő hivatkozási pontjai lesznek Szakács retorikájának…” — írja erről a Magyar Narancs szerzője.

A 2009-es lapindítás céljáról Szakács így ír, “konzervatívoknak” titulálva magát és a hasonszőrűeket: “A történetírás napjainkban siralmas állapotban van, a fővonalas történelem-láttatásba kevés beleszólása van a konzervatívoknak. Ezen szeretnénk változtatni.”

Ismétlődtek a főellenségnek kiszemelt Szabó Ervin figurája elleni támadásai is. Az első lapszámba “nemcsak a jobbikos publicista Balogh Gábor vagy a majdani parlamenti képviselő Szávay István, de a korábbi fideszes államtitkár Bogár László és a leendő államtitkár költő, Szőcs Géza is adott írást.”
(Szőcs Géza később Orbán államtitkáraként beleáll a Szabó Ervin-radírozási kampányba – sikertelenül.)
Érdemes megemlíteni, hogy Szakács Árpád 2014 és 2016 között a Kurultáj sajtófőnöke…

Ismerős arcok: Csurka, Raffay, Szakály

Szakács Árpád és társai, Balogh Gábor, Sengel Ferenc, Horváth-Lugossy Gábor József ügyvéd cége könyvkiadásolták meg magukat: itt jelent meg Domonkos László Csurka-könyve, Raffay Ernő szabadkőműves-sorozata, Szakály Sándor Trianon, honvédség, háború, sport című tanulmánykötete.

Barátok közt, és a rezsim hálája

A Magyar Narancs cikke felhívta a figyelmet néhány Csalogány utcai lakáscímre: a cégadatok szerint rengeteg vadregényes cég működik arrafelé, a személyek pedig, akik ezeket jegyzik, ugyanabba a körbe tartoznak.

Ugyanoda jelentették be például a Szakács egyszemélyes vállalkozásává alakult C.S.L.Digital Bt.-t, a Magyar Közös Képviselők Egyesületét (Horváth-Lugossy érdekeltsége), a jobbos értelmiségieket tömörítő Százak Tanácsa Alapítványt, illetve a Tisztességes Választásért Alapítványt (ez Lugossy-Sági Krisztina érdekeltsége, későbbi elnöke Klinghammer István). Ugyanide volt bejelentve Weisz Gábor Miklós, a Magyar Társasház Kft. ügyvezetője is. Ugyanitt praktizált Horváth Gábor és Lugossy-Sági Krisztina is. Ugyanaz a lakás volt a vízivárosi polgárőrség szolgálati helye is.
Az összetartó csoportban a cikk szerint gyakran felbukkanó nevek: Szakács Árpád, Horváth-Lugossy Gábor, Lugossy-Sági Krisztina, Weisz Gábor Miklós, Sengel Ferenc, Balogh Gábor, Pálvölgyi Farkas Ferenc.

Az is kiderült a 2019 márciusi helyzetkép alapján, hogy számíthatnak a rezsim hálájára.

  • Kásler Miklós miniszter 800 millióból megalapítja a Magyarságkutató Intézetet (MaKI) – vezetője január 4-től Horváth-Lugossy Gábor.
  • Szakács Árpád a Mediaworks csúcsvezetői között van. 2016-tól Szakács a Mediaworks központi szerkesztőségének főszerkesztője. Bayer Zsolttal együtt adott ki könyvet.
  • Lugossy-Sági Krisztina 2013 óta a Nemzeti Választási Bizottság országgyűlés által választott póttagja, 2018 szeptemberében ő lépett a lemondott Patyi András helyére. Cége, a Conceptum húszmilliós keretösszeggel megbízási szerződést írt alá az Emmivel.
  • Pálvölgyi Farkas Ferenc a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Igazgatási és Biztonsági Osztály nyilvántartási munkatársa lett.

Sértett, bosszúvágyó, kulturálatlan

Schilling Árpád rendezővel beszélgetett a színházak elleni támadásról a HVG munkatársa, Hamvay Péter (“Orbán hadsereget épít és háborúzik“). Schilling Vidnyánszky Attila és Kálomista Gábor szerepére koncentrált.
“HAMVAY PÉTER, HVG: — Említette Vidnyánszky Attilát. Nem túlzás azt sugallni, hogy ő áll az ügy politikai hisztériává dagasztása mögött?
SCHILLING ÁRPÁD: — Nem sugallom, hanem állítom, 2009 óta folyamatosan, hogy Vidnyánszky Attila a teljes színházi teret uralni akarja, és ahogy a hasonló karakterű miniszterelnöknek, neki sem elég a fele vagy a kétharmada, a teljes kell, a legutolsó pinceszínházig minden.

Hogy ő mondja meg, mi a jó és mi a rossz, mit lehet és mit nem, minek mi a következménye, ki mire érdemes, mennyi támogatásra, mekkora díjra, és azt is meg fogja mondani, kit mikor kell lefülelni, mert ő morálisan olyan magas szinten áll, mint senki más ebben az országban. Ebből is látszik, hogy nincs különbség a “jobboldali színházi szakma” és a jelen hatalom között, a kettő egy és ugyanaz: sértett, bosszúvágyó, kulturálatlan.”

Minden megszólalásukból süt a leuralási vágy

“…a Katonát és az SZFE-t kipéccézni abszurdum! Pillanatok alatt össze is omlott a kommunikáció, mely szerint csak “balliberális” színházakban fordulnak elő ilyen esetek, hiszen a hírek szerint az Újszínházban is történt hasonló. Kizártnak tartom, hogy az ügyben magukat exponáló nagytermészetű urakra, Vidnyánszky Attilára vagy Kálomista Gáborra ne lenne jellemző az autokratikus attitűd. Minden megszólalásukból süt a leuralási vágy, a hatalmaskodás. Vidnyánszky Attila konkrétan nem egy-két színészt abuzál, hanem egy egész szakmát.”

Pszichológus segítsége nélkül?

“Most az van, hogy lesz pénz, ha olyat csináltok, ami a góréknak tetszik. Ennyit tett hozzá Vidnyánszky a kulturális életünkhöz, és erre büszke, mint valamiféle hungarikumra. Hát tényleg, mennyire piti magatartás az, ha a Színház című lapnak megtiltja, hogy a közpénből működő színházának előadásairól közpénzből készített képeit felhasználja? Meg lehet ezt érteni pszichológus segítsége nélkül?”

Hülye vagy fideszes

Én Hadházyval értek egyet, aki az első vonalban szerezte a tapasztalatait. Orbán hadsereget épít és háborúzik. Aki ennek az ellenkezőjét hiszi, az hülye vagy fideszes. Miért is jó hír, hogy a totál korrupt NKA marad a régiben? És az igazgatói pályázatok? Nézzünk már rá, hogy hány negyvenes igazgató van ebben az országban? Ki hiszi azt, hogy már réges-régen nem uralták le a színházakat? Csak mert esténként még lehet nézni egy-két értékelhető darabot?

megoszt

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük