Sorting by

×

Orbán hajlik, nem törik

Orbán Viktor – mint afféle jó tiszttartó – pontosan tudja, mikor lehet dölyfös és mikor nyalogassa a gazdi kezét. Az európai kormányfőknek sallereket és kokikat osztogató hős magyar, földig hajol Alyev Azerbajdzsán kényura előtt.

 Viktor becsúszik a képbe

Szinte az egész világot bejárta az a néhány másodperces felvétel, amelyen a magyar miniszterelnök  jószántából megalázkodik egy másik despota előtt. A rossznyelvek szerint Alyev azzal nyerte el magyar kollégája ilyen nagy megbecsülését, hogy ő parkoltatja a család vésztartalékát.

Az estet így kommentálja oldalán a mindig briliánsan fogalmazó filozófus, Gábor György:

Orbán hajlik
fotó: Gábor György közösségi oldala

Azért ne ítélkezzünk elhamarkodottan! Gondoljuk csak meg, milyen rettentő kellemetlenségei támadtak Mordechájnak és az egész népnek, hogy Mordecháj nem volt hajlandó meghajolni Hámán előtt. Hát kell ez nekünk? Bezzeg Orbán szépen meghajolt Aliyev előtt. A meghajlás (inclinatio) a keresztény hagyományban a tiszteletadás és az alázat jele.Három formája ismert:  1. a mély meghajlás (inclinatio profunda), amely derékszögben történik a Szent Kereszt előtt. 2. közepes meghajlás (inclinatio mediocris), amely 45 fokos, a szentmise közben történik. 3. fejhajtás, amely mindig valamilyen erkölcsi érték megbecsülését hivatott kifejezni.Hogy Orbán Aliyevet Szent Keresztnek vélte, a vele való találkozást a szentmisével azonosnak, avagy Aliyevben az erkölcsi értéket igyekezett megbecsülni, azt nem tudom megmondani.

Magyarország miniszterelnöke ezzel a gesztussal alighanem a vallási türelemre, valamint mások értékeinek nem elrablására, hanem elfogadására akarta felhívni a figyelmet. Sikerült!

átver

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.