Orbán haverja már megint rohadt jól járt

Az állam ugyanis megveszi Mészáros Lőrinctől az ország legnagyobb naperőművét. Orbán haverja most először ad el egy céget az államnak, és így jut tőkéhez.

Mészáros Lőrinc eddig állami megrendeléseken keresztül jutott elsősorban pénzhez, illetve komoly hiteleket is felvett bevásárlásaihoz bankoktól, továbbá a tőzsdén részvények eladásával is szedett be pénz vállalatai számára, szóval sok forrása volt fantasztikusan gyors meggazdagodásának. Ilyen azonban még nem volt.

A vásárlás előtti átvilágítás már zajlik – tudta meg több iparági forrásból a 444. A felcsúti gázszerelő, aki ma már a leggazdagabb magyar, több lépésben vette meg a Mátrai Erőművet a német RWE óriásvállalattól.

A Mátrai Erőmű lassan elöregszik. Vagy fel kellene újítani rengeteg pénzből, vagy be kell zárni egymás után a blokkjait öt-tíz éven belül. Mivel a közeli lignitbányából származó üzemanyagra épülő technológia se nem túl hatékony, se nem környezetbarát, ezért már az erőmű megvásárlásakor is az volt az iparági konszenzus, hogy a Mátrai Erőművet elsősorban annak éri meg megszereznie, aki majd a kormánytól elegendő támogatást szerez a bezáráshoz, rekultivációhoz, vagy esetleg egy nagyon drága, de zöldebb technológia bevezetéséhez.

Már az RWE is készült az átállásra, és az egyik megtelt zagytározójuk tetején 2015-ben beindítottak egy naperőmű-parkot. A 16 MW-os kapacitás persze eltörpül a Mátrai Erőmű 950 MW összkapacitása mellett, de így is ez a legnagyobb naperőmű az országban. A 16 MW körülbelül 4000 háztartást tud ellátni árammal.

Amikor az RWE eladta a céget, akkorra már előkészítettek egy kétszer 20 MW-os bővítést is a napelemparkban. Ez a fejlesztés már az államra marad.

(Forrás: 444)

Kapcsolódó:

Most már Mészáros Lőrincé az abszolút hatalom a Mátrai Erőműben

Már Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük