Az állam ugyanis megveszi Mészáros Lőrinctől az ország legnagyobb naperőművét. Orbán haverja most először ad el egy céget az államnak, és így jut tőkéhez.
[mnky_ads id=”10551″]

Mészáros Lőrinc eddig állami megrendeléseken keresztül jutott elsősorban pénzhez, illetve komoly hiteleket is felvett bevásárlásaihoz bankoktól, továbbá a tőzsdén részvények eladásával is szedett be pénz vállalatai számára, szóval sok forrása volt fantasztikusan gyors meggazdagodásának. Ilyen azonban még nem volt.
[mnky_ads id=”10552″]

A vásárlás előtti átvilágítás már zajlik – tudta meg több iparági forrásból a 444. A felcsúti gázszerelő, aki ma már a leggazdagabb magyar, több lépésben vette meg a Mátrai Erőművet a német RWE óriásvállalattól.

A Mátrai Erőmű lassan elöregszik. Vagy fel kellene újítani rengeteg pénzből, vagy be kell zárni egymás után a blokkjait öt-tíz éven belül. Mivel a közeli lignitbányából származó üzemanyagra épülő technológia se nem túl hatékony, se nem környezetbarát, ezért már az erőmű megvásárlásakor is az volt az iparági konszenzus, hogy a Mátrai Erőművet elsősorban annak éri meg megszereznie, aki majd a kormánytól elegendő támogatást szerez a bezáráshoz, rekultivációhoz, vagy esetleg egy nagyon drága, de zöldebb technológia bevezetéséhez.

Már az RWE is készült az átállásra, és az egyik megtelt zagytározójuk tetején 2015-ben beindítottak egy naperőmű-parkot. A 16 MW-os kapacitás persze eltörpül a Mátrai Erőmű 950 MW összkapacitása mellett, de így is ez a legnagyobb naperőmű az országban. A 16 MW körülbelül 4000 háztartást tud ellátni árammal.

Amikor az RWE eladta a céget, akkorra már előkészítettek egy kétszer 20 MW-os bővítést is a napelemparkban. Ez a fejlesztés már az államra marad.

(Forrás: 444)

Kapcsolódó:

Most már Mészáros Lőrincé az abszolút hatalom a Mátrai Erőműben

Már Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

[mnky_ads id=”4666″]
[mnky_ads id=”4670″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét