Városi kurír
A napi fontos.

Orbán hőstette: a Nyílt Társadalom Alapítvány Berlinbe költözik

0 88

A Nyílt Társadalom Alapítvány 1984 óta működik Magyarországon, ez idő alatt 400 millió dollárral támogatta a magyar rászorulókat és jelenleg 100 embernek ad munkát. Orbán hathatós hátrafelé nyilazásának köszönhetően beleuntak az állandó vegzatúrába és elhagyják Magyarországot.

Győzelem, de ki felett? Szegény rászorulók!

A Nyílt Társadalom Alapítványok nemzetközi irodája beszünteti működését Budapesten – közölte a Soros György által alapított szervezet kedden reggel. Korábban Csontos Csaba, az Alapítványok szóvivője már jelezte, hogy sor kerülhet erre a lépésre a Stop Soros-törvénycsomag elfogadásával, hétfőn pedig Rogán Antal azt jelentette be, hogy szigorítani is fogják a csomagot, bár hogy pontosan milyen értelemben, azt nem árulta el.

A közleményben azt írják, az egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezet miatt helyezik át nemzetközi tevékenységüket Berlinbe, és a munkatársakat is átköltöztetik a német fővárosba. Ennek ellenére továbbra is támogatni fogják a civil szervezeteket Magyarországon az olyan fontos területeken, mint az emberi jogok, a művészet és a kultúra, a sajtószabadság és az átláthatóság, valamint az oktatás és egészségügyi ellátás biztosítása minden magyar állampolgár számára.

Az Alapítványok Budapesten dolgozó több mint 100 munkatársa főleg nemzetközi adományozással foglalkozik, körülbelül 60 százalékuk pedig magyar állampolgár, és sokan közülük több mint egy évtizede dolgoznak a Nyílt Társadalom Alapítványok kötelékében, de a szervezet megteszi a szükséges lépéseket, hogy biztosítható legyen az iroda elköltöztetésében érintettek biztonsága és jóléte.

“Stop Soros”

A közleményben kitérnek a civil szervezetek munkáját korlátozni kíván úgynevezett „Stop Soros”-törvénycsomagra is, amelyről Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke azt mondta:

A magyar kormány a munkánkat becsmérli és hamis színben tünteti fel, korlátozza a civil társadalmat politikai előnyszerzés céljából, olyan taktikát alkalmazva, amelyre még nem volt példa az Európai Unió történetében. Az úgynevezett Stop Soros-jogszabálycsomag a legújabb ilyen próbálkozás. Nem tudjuk tovább garantálni a munkánk és a munkatársaink biztonságát Magyarországon, és nem tudunk védelmet nyújtani az önkényes kormányzati beavatkozással szemben.

A törvény a nemzetbiztonságra hivatkozva, kormányzati engedély hiányában megtiltaná minden szervezetnek, hogy a menedékkérőknek és menekülteknek tanácsot adjon vagy képviselje őket. A kormány egyértelművé tette, hogy az új jogszabályok célja a legjelentősebb magyar emberi jogi szervezetek és támogatóik, mint például a Nyílt Társadalom Alapítványok, ellehetetlenítése, de a szervezet minden jogi lehetőséget meg fog ragadni, hogy megvédjék a törvény kereszttüzében álló alapvető jogokat.

100 milliós gyűlöletkeltés

Az elmúlt két évben a magyar kormány több mint 100 millió eurót költött az adófizetők pénzéből egy olyan kampányra, amely hazugságokat terjeszt az Alapítványokról és partnereiről.

“A kormány gyűlöletkampánya keretében olyan poszterekkel és óriásplakátokkal árasztotta el az országot, amelyek második világháborús antiszemita szólamokat idéztek, és egy úgynevezett ‘nemzeti konzultációt’ kezdeményezett Soros György és magyar emberi jogi csoportok ellen. A kormánybarát média nemrégiben hamis vádakat zúdított egyetemi oktatókra, civil társadalmi csoportok dolgozóira és az Alapítványok munkatársaira. A Nyílt Társadalom Alapítványokkal kapcsolatban álló személyekről alattomos és csalárd felvételek készültek, muníciót szolgáltatva a kormány félrevezető propagandakampányához”

Az új törvénycsomagról megjegyzik, hogy azt a 2017-es törvényt követi, amely hosszadalmas bejelentési kötelezettséget ír elő a külföldi támogatásban részesülő magyar civil és emberi jogi szervezetek számára, bár ezt az Európai Bizottság megfellebbezte az Európai Bíróság előtt az EU tőkemozgások szabadságáról szóló egyezménye és az EU alapvető jogok chartájában foglalt szabadságjogok megsértése alapján.

Mit is tettek eddig, amiből Ön is részesült?

Soros György az első alapítványát 1984-ben, vagyis még a rendszerváltás előtt hozta létre Magyarországon a gondolat- és szólásszabadság előmozdítása érdekében a kommunista hatalom utolsó éveiben, majd pedig a demokratikus átmenetet támogatására. Tevékenysége első évtizedében a Nyílt Társadalom Alapítványok iskolatej-programot támogattak, orvosi berendezéseket adományoztak kórházaknak és segítséget nyújtottak a legszegényebb és a legelesettebb embereknek. 2010-ben Soros György közel egymillió euróval támogatta a vörösiszap-katasztrófa károsultjait.

Vágó István közösségi oldalán az alábbiakat fűzi találóan a dologhoz:

“Elhagyja Budapestet Soros György alapítványa. Bízom benne, hogy tevékenységének lesz hazai folytatása úgy, ahogy azt bölcs pártunk és kormányunk szeretné – méghozzá a legalkalmasabbak irányítása alatt:

– emberi jogok, érdekvédelem: Morvai Krisztina
– ingyentej-akciók: Mészáros Lőrinc
– művészet és a kultúra sokszínűségének támogatása: Fekete György (az MMA tiszteletbeli elnöke)
– küzdelem a sajtószabadságért: Habony Árpád
– átláthatóság: Tállai András
– oktatási szabadságjogok: Hoffmann Rózsa
– kisebbségi jogok védelme: Toroczkai László
– adományok az egészségügyi ellátás javítására: Garancsi István
– tanácsadás menedékkérőknek és menekülteknek: Gaudi Nagy Tamás
– nyugati színvonalú egyetemi oktatás megszervezése: Németh Szilárd
– korrupció-ellenes harc: Kósa Lajos
– ipari katasztrófa károsultjainak támogatása: lakosság (ahogy az a vörösiszap-katasztrófa idején is történt)
– új pártok anyagi támogatása a demokrácia kiteljesedése érdekében: Orbán Viktor
Nincs ok aggodalomra. Leszünk mi még nyílt társadalom.”

Orbán új hírszerzése magáncégek érdekeit is szolgálhatja

Demszky Gábor: Orbán maffiállama sikeres, de nem lehet konszolidálni.

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ