Orbán húzásairól már Amerikában is tudnak

Elsősorban a rabszolgatörvényről szól az amerikai CNBC üzleti hírtelevízió internetes portáljának cikke, de a magyar belpolitikai helyzetről is ír.

Heves tiltakozás

„Szokatlanul heves tiltakozáshullámmal néz szembe Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, miután nacionalista kormánya a parlamenten új munkaügyi szabályozást nyomott át, melynek értelmében akár 400 órányi túlmunkára is kötelezhetők a dolgozók évente.” Így kezdődik az amerikai CNBC hírtelevízió beszámolója a magyarországi politikai fejleményekről. Írnak magáról a jogszabályról és annak ellentmondásos rendelkezéseiről, a 400 túlóra mellett említik a hároméves munkaidőkeretet is.

Felidézik továbbá, hogy Magyarországon

rekordszinteket ostromol a foglalkoztatottság és a betöltetlen álláshelyek száma;

kevés a dolgozó, ezért a munkáltatóknak a meglévőket kell többet dolgoztatniuk;

öregszik a lakosság, a fiatalabbak elköltöznek az országból, miközben Orbán gyakorlatilag leállította a bevándorlást, így ebből a forrásból sem lehet pótolni a hiányzó munkaerőt;

olyan súlyos a helyzet, hogy még otthon- és munkahelyteremtési program is indult;

akár általános sztrájk is jöhet, a rendszerváltás óta először;

sorozatosak a több ezres tüntetések a hideg időjárás ellenére, az ellenzék pedig összefogni látszik.

Orbán hűbérbirtokként kezeli az országot

A TS Lombard londoni elemzőház szakértője, Constantine Fraser mindehhez hozzáteszi: a politikai szál azért érdekes, mert az ellenzék évek óta szemmel láthatóan össze van zavarodva, most pedig mintha talált volna egy ügyet, amibe bele tud kapaszkodni.

„Ha a közös demonstrációknak köszönhetően az ellenzéki pártok hatékonyabban tudnak majd együttműködni a jövőben, az lehet az első lépés afelé, hogy ellenőrizni tudják az országot egyfajta hűbérbirtokként kezelő Orbánt” – fogalmazott Fraser.

(Forrás: HVG)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük