Orbán illegitim haknija – “a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével, nem mehetett volna be egyik kórházba sem”

“A vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével Orbán miniszterelnök nem mehetett volna be egyik kórházba sem, mert látogatási tilalom, járvány miatti zárlat van. Úgy tudom, hogy azonnali ellátást igénylő betegsége sem volt.” – véli Vályi Péter belgyógyász, kardiológus, hypertonologus, egészségbiztosítási szakorvos.

“A normálisan működő egészségügynek, és ez a rendkívüli körülmények között még inkább így van, a szakmai és a vonatkozó jogszabályokat betartva kell működnie

Az utóbbi napokban a politikai oldalak megpróbálják a felelősséget egymásra hárítani az idős betegek otthonaiban történő koronavírus-fertőzések, a bekövetkezett halálesetek miatt miatt. Kizárólag szakmai és jogi szempontok alapján szeretnék tájékoztatást adni (elnézést, hogy kicsit hosszú lesz), hogy azután mindenki maga dönthesse el, hol az igazság – írta közösségi oldalán Vályi Péter.

“A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet egyértelműen meghatározza a feladatköröket:

“Az egészségügyi szolgáltató, a járási hivatal és a kormányhivatal fertőző betegekkel és környezetükkel, valamint a járványok megelőzésével kapcsolatos feladatai” – fejezetből:

40. § (2): az országos tisztifőorvos normatív utasításban határozza meg a kormányhivatalok, valamint a járási hivatalok által a járványügyi ellenőrzési és felügyeleti tevékenységük gyakorlása során érvényesítendő ellenőrzési szempontokat, valamint e tevékenységük ellátásához szükséges, a fertőző betegségek és járványok epidemiológiájára, megelőzésére, a szükséges laboratóriumi vizsgálatokra, a diagnózis megállapítására, a kezelésre, valamint a fertőző betegekkel és környezetükkel kapcsolatos feladatokra vonatkozó ismereteket és információkat.”

41. § (4): A járási hivatal b) helyszíni járványügyi vizsgálatot végez, c) felügyeli a kezelőorvos beteggel és környezetével kapcsolatos tevékenységét, d) intézkedik a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében, e) gondoskodik a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésének feltételeiről, f) gondoskodik a fertőzés terjedésének, megelőzésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről, g) a vonatkozó jogszabályi előírásnak megfelelően jelentést tesz a fertőző betegségek járványos előfordulásáról, továbbá kiemelt járványügyi jelentőséggel bíró eseményekről előzetes, időszakos és zárójelentést küld a kormányhivatalnak.

(5) A kormányhivatal a) vonatkozó jogszabályi előírásnak megfelelően jelenti a kormányhivatal által felügyelt járványügyi eseményeket, b) helyszíni járványügyi vizsgálatot végez, c) felügyeli a járási hivatal fertőző betegekkel kapcsolatos tevékenységét, d) intézkedik a fertőzés terjedésének megakadályozásának érdekében, e) gondoskodik a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésének feltételeiről, f) gondoskodik a fertőzés megelőzésének, terjedésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről, g) ellenőrzi a fekvőbeteg-gyógyintézetekben az elkülönítés körülményeit, szükség esetén járványkórház(-osztály) működését rendeli el, h) előzetes, időszakos és zárójelentést küld a kiemelt járványügyi jelentőséggel bíró járványosan előforduló fertőző betegségekről, járványokról az országos tisztifőorvosnak.

Következésképpen, a fenntartóra hárítani szándékozott felelősség a járáshivatalé és a kormányhivatalé, a mögöttes felelősség az államé

Az országos tisztifőorvos asszony semmilyen megjegyzést nem tehet az önkormányzatok esetleges mulasztására, közvetlenül nem végezhet hatósági ellenőrzést az önkormányzatok (beleértve a fővárost is) kezelésében lévő idősek otthonaiban.

Erre a járási és a kormányhivatalt kellett volna utasítania, máskülönben hatáskör elvonásáról van szó, ami az államigazgatásban, közigazgatásban súlyos vétség. Mivel a járvány idején az említett hivataloknak a kötelességük a fertőzés megelőzéséhez, a terjedés megakadályozásához szükséges feltételeknek és eszközöknek a biztosítása, a fertőzési gócok kialakulásáért, a következményekért a hivataloknak, végső soron az alárendelt szervek rendszeres beszámoltatását és ellenőrzését a rendkívüli helyzetben is végző országos tisztifőorvosnak a szerepe is vizsgálat tárgyát kell, hogy képezze. Nem zárható ki, hogy a közmédiát, az operatív törzset, a miniszterelnök urat nem a jogszabályoknak megfelelően tájékoztatta az országos tisztifőorvos asszony.

Az utóbbi napokban a miniszterelnök úr rendszeres ellenőrzést tart a kórházakban

A vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével, nem mehetett volna be egyik kórházba sem, mert látogatási tilalom, járvány miatti zárlat van. Úgy tudom, hogy azonnali ellátást igénylő betegsége sem volt.

Mivel a kórházaknak nem közvetlen elöljárója, ellenőrzést személyesen nem tehetett volna, mert az hatósági feladat, amit az országos tisztifőorvos tehet meg, az alárendelt hivatalokon keresztül, hiszen a kórházak tulajdonosa az állam. A miniszterelnök felkérheti az egészségügyért felelős minisztert is a szakmai (nem hatósági!), ellenőrzésre, akit beszámoltathat.

A miniszterelnök sem vonhatja el a hatáskört, mert ez az államigazgatásban egy jelentős vétség.

A miniszterelnök úrnak ellenőriztetnie kell

az országos tisztifőorvosnak a feltehetően az operatív törzs előtti beszámolójának a megalapozottságát, valóságtartalmát, a hatáskörök kérdését, pl. a Pesti úti Idősek Otthonában történtekről, és

csak ezek figyelembe vételével fogalmazhat meg a nagy nyilvánosság előtt, pl.: a rádióban, a szakmai felelősség helyett politikai felelősséget.

A miniszterelnök úrnak, a tanácsadóival előzetesen konzultálva, tudnia kellett,

hogy, pl. a fenti jogszabály figyelembe vételével, nem volt megalapozott az állítása az önkormányzatok felelősségéről, mert járványügyi vészhelyzetben a teljes felelősség az államé mind a megelőzés, mind az elhárítás, az azokhoz szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítása területén.

Hangsúlyozni kell, hogy a koronavírus politikailag semleges, az orvos mind a jobb, mind a bal oldali tüdőgyulladásban szenvedő beteget köteles kezelni!

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Orbán illegitim haknija – “a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével, nem mehetett volna be egyik kórházba sem”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük