Sorting by

×

Orbán ismét a Parlamentben! – Élőben az Országgyűlés őszi ülésszakának első napjáról

Vége a vakációnak: ismét a parlamentben vitázhatnak az országgyűlési képviselők. Újabb fontos kormányzati döntésekről derülhetnek ki ma részletek, hiszen Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával délután megkezdődött a Parlament aktuális, őszi ülésszaka. A miniszterelnök még pénteki, szokásos rádiónyilatkozatában árulta el, hogy a nemzeti konzultációhoz kapcsolódó bejelentések várhatók tőle.

Percről percre…

Kövér László házelnök vezeti az ülést. A házelnök négy elhunyt képviselőről is megemlékezett: Orosz Sándor, Ráday Mihály, Fogarasiné Deák Valéria és Vitányi Iván is a közelmúltban hunyt el, rájuk felállva emlékezett az Országgyűlés.

Orbán a pulpituson

Nemzeti érdekek mindenek felett

Az alacsony kamatok és az olcsó pénz korszaka a végéhez közeledik, ráadásul itt vannak a migrációs hullámok. A kormány szerint ebben a bizonytalan helyzetben a nemzeti érdekek mindenek felett álló képviselete a legfontosabb a sikeres országoknak.

Gázszállítási szerződés

Az új magyar-orosz gázszállítási szerződés október 1-én lép hatályba és 15 évig biztonségos ellátást nyújt Ausztrián és Szerbián keresztül, a bizonytalan Ukrajnát teljesen mellőzzük.

A csökkentett rezsiárakat a szerződés segítségével képesek leszünk fenntartani

– mondja Orbán.

Helyreállítási alap

Tárgyalunk a Bizottsággal a helyreállítási forrásokról, súlyosan sérti az egyenlőség alapelvét az, hogy bizonyos tagállamokkal már megállapodtak, másokkal még nem

– emeli ki Orbán Viktor. Szerinte Brüsszel elhibázott politikája miatt Magyarország nem kerülhet versenyhátrányba, ezért minden forrást megelőlegez a kormány, az ehhez szükséges forrásokat a költségvetés és a nemzetközi pénzpiacok biztosították.

Jogállamiság

A gyermekvédelmi törvény ügyében a végső szót a magyar választópolgárok fogják kimondani a népszavazáson, de Brüsszel már most, a döntés előtt próbál nyomást gyakorolni Magyarországra.

Demokrácia és jogállam tekintetében söpörjenek bátran a saját portájuk előtt

– mondja.

Európai Unió

Amit ma Brüsszel tesz, az árulás, Európa békéjének és biztonságának elárulása

– mondja Orbán. A magyar kormányfő azt javasolja, hogy a migrációval kapcsolatos minden hatáskört Brüsszel adjon vissza a tagállamoknak, mivel szerinte ez a vita szétfeszíti Európa egységét.

Afganisztán

Az országukat elhagyó afgánokat a térségben kell tartani, nem szabad Európába hozni. A segítséget kell odavinni és nem a bajt kell a kontinensre hozni – szögezi le a miniszterelnök.

Minimálbér

Tárgyalások folynak a munkaadókkal és a munkavállalókkal, melyek célja a minimálbér bruttó 200 ezer forintre emelése,

jelenleg jó esélye van ennek.

A konzultációnak megfelelően a kormány alkotmányos védelmet adna a családtámogatásoknak és a munkát terhelő alacsony adóknak – teszi hozzá Orbán.

Szja-visszatérítés

2022 február 15-ig visszatérítjuk a gyereket nevelő szülőknek az áéltaluk 2021-ben befizetett szja-t, a visszatérítés felső hatása a 2021-es átlagbér lesz. Visszatérítésben részesülnek a kisvállalkozók, az eho-zserint adózók az szja-t, a katások pedig az átalányadó egynegyedét kapják vissza.

1,9 millió szülő számára 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal

– emeli ki.

Orbán Viktor: év végéig 17 millió adag vakcina lesz az országban

(Forrás: HVG)

Kövér László Orbán előtt kiemelte, hogy Bányai Gábor ismét a sorok között van. A képviselő súlyos beteg volt koronavírussal.

Orbán ismét az oltásokról beszélt, mint mondta, ez tette lehetővé, hogy újrainduljon az élet, hogy a gyerekek visszatérhettek az iskolákba, újra dolgozhatunk, élhetjük a mindennapi életünket. Orbán elmondta, hogy úgy számolnak, lesz negyedik hullám Magyarországon is. Mint mondta, három hullám után tudja az ország, hogy mire készülhet. Szerinte a vírus ellen csak az oltás működik, a harmadik hullámot is csak ezzel győztük le. Viszont csak akkor védhetjük meg életünket és a szabadságunkat, ha oltatjuk magunkat a miniszterelnök szerint. A szakemberek javasolják a harmadik oltást is, Orbán szerint aki felveszi, “mindenképpen védettebb lesz, mint aki nem”. Mára már több mint hétmillió adag vakcina áll rendelkezésre, év végéig még több mint nyolcmillió érkezik az országba. A miniszterelnök mindenkit arra kért, hogy vegye fel az oltást, hiszen az minden kétséget kizáróan működik.

Az ország felkészült a negyedik hullámra,

a kormány javasolja az országgyűlésnek a rendkívüli jogrend és a vészhelyzet év végéig való meghosszabbítását. “Az oltás működik, Magyarország működik” – mondta Orbán, aki szerint a gazdaság süvít. A gazdaság teljesítménye meghaladja a járvány előtti szintet, ez az EU-s országok legtöbbjénél még később lesz csak. A miniszterelnök szerint a kormány gazdaságélénkítő intézkedései működnek, így elérhetjük az 5,5 százalékos növekedést is. Orbán hozzátette, hogy a kormány teljesítette azt a vállalását, hogy ahány állást a járvány elvesz, annyit létrehoznak. Mint mondta, még soha nem dolgoztak annyian a rendszerváltás óta, mint most.

“Egy lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól”

– mondta. Orbán szerint a gazdaságvédelmi intézkedések 270 ezer munkahelyet mentettek meg.

Orbán a nemzeti konzultációról

elmondta, hogy “veszélyek korát éljük, újabb járványok és népvándorlások” veszélyeztetik az életünket, a konzultáció a védelem hogyanjáról szól. A válaszadók egyetértettek a kormánnyal:

minden kérdésben elsöprő az egyetértés a kormány retorikájával, politikájával.

Egy döntést már hoztak is konzultáció alapján: meghosszabbították a hitelmoratóriumot a rászorulóknak. 2022. február 15-ig visszatérítik a szülőknek a személyi jövedelemadót – mondta Orbán. Összesen hatszázmilliárd forintot térítenek így vissza.

Folytatják a 13. havi nyugdíj visszaépítését

Orbán ekézte a Gyurcsány-Bajnai kormányt is, hogy leépítették a 13. havi nyugdíjat, ezt a lehető leghamarabb visszaadnák.

átver

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.