Megszavazta a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést az Európai Parlament (EP). A szerdai plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a dokumentumot.

Momentum

A Sargentini-jelentés elfogadása bizonyíték arra, hogy Orbán Viktor és politikája vállalhatatlan Európában, és arra, hogy a Fidesz konzervatív pártból hivatalosan is szélsőségessé vált – írja közleményében a Momentum.

A párt szerint Orbán Viktor szégyent hozott Magyarországra, saját, rövid távú egyéni politikai érdekeiért feláldozta az ország nemzetközi hírnevét.

„A jelentés nem a magyarokról, hanem az ország hatalmat minden elé helyező, teljes morális csődben lévő vezetőjéről mond véleményt, ugyanakkor a következményeket mindannyiunknak viselni kell. Éppen ezért a Momentum, bár egyetért a jelentés tartalmával, reméli, hogy a kormány méltatja annyira a magyarokat, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy ne léphessen életbe a 7-es cikkely”

– kommentálta a döntést Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja.

Orbán Viktor tegnap azt mondta, készen áll a jövő évi májusi EP-választásokra, ahol végre az emberek dönthetnek Európa jövőjéről. A tét valóban nagy: a kérdés az, hogy egy gyenge és széthúzó, vagy egy erős és összetartó  Európában képzeljük el a jövőnket, tették hozzá.

Arról mondunk véleményt, hogy az illiberalizmus fontosabb-e nekünk vagy az EU-hoz tartozás. Orbán Viktor tegnap végérvényesen kinyilatkoztatta, hogy előbbi a célja. A Momentum ezzel szemben a magyarok érdekeit és az európai értékrendet képviseli, ugyanis mi hiszünk a jövőbe néző, csapatjátékos és magabiztos Európában!

Amnesty International

Történelmi nap a mai, az Európai Parlament képviselői egyértelműen kiálltak a magyar emberek és az egész EU mellett. Egyértelművé tették, hogy az emberi jogok, a jogállam és a demokratikus értékek olyan közös alapot jelentenek minden tagország számára, amiből nem engednek

– mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Mint fogalmazott, az EP képviselők többsége ma elutasította a magyar kormány jogsértő és gyűlöletre építő politikáját, amely miatt Magyarország egyre távolabb került a közös értékektől. A döntésük nem a magyar emberek ellen szól, hanem éppen az ő védelmüket szolgálja. Ez volt az egyik utolsó lehetőségük, hogy kifejezzék: Magyarország az EU tagja, és minden Magyarországon élő embert ugyanúgy megillet a szabadság, az emberi méltóság és az egyenlőség.

Az EP-képviselők helyesen döntöttek. Most a tagországok állam- és kormányfőin a sor, hogy az Európai Tanácsban kövessék a parlament példáját, és még azelőtt cselekedjenek, hogy a magyar kormány helyrehozhatatlan károkat okoz az országnak.

MKKP

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Facebook-oldalán annyit fűzött a hírhez:

újabb magyar siker! A Fidesz-KDNP ezúttal az Európai Parlamentben szerzett kétharmadot. Gratulálunk, miniszterelnök úr!

Helsinki Bizottság

A Magyar Helsinki Bizottság Facebookon azt írta:

A Tanácsban folyó párbeszéd a magyar állampolgárok jogainak védelmét szolgálja és egyúttal nemcsak a magyar, hanem az európai demokrácia védelmére is esélyt ad. Ebben a magyar társadalomnak, így a harminc éve változatlan elveket képviselő Magyar Helsinki Bizottságnak és a civil társadalom valamennyi szereplőjének is komoly felelőssége lesz.

KDNP

Az Európai Unió parlamentje kiállította a bizonyítványt magáról – így értékelte Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője a Sargentini-jelentésről tartott szerdai szavazást.

A kormánypárti politikus szerint olyan szervezet mondott ítéletet, amelyik képtelen megőrizni a kontinens kultúráját, megvédeni a határait és növelni versenyképességét. Azt a tagállamot ítélték el, amelyik képes minderre, mondta.

Harrach Péter szerint nem nevezhető elegánsnak, hogy az ítélet egy fércmű alapján történt, ami a politikai hazugságok versenyében is dobogós helyre számíthat. Mint fogalmazott: az is tény, hogy a 2/3-os eredményt csak a tartózkodások kizárásával érték el.

Megjegyezte, ellenfeleik megnyilatkozásai során magas hőfokú gyűlöletet tapasztalhattak, de „ez természetesen nem befolyásolhat minket abban, hogy igazságunk tudatában folytassuk a küzdelmet és a belső építkezést.”

Szijjártó: ez a bevándorláspártiak bosszúja

Az Európai Parlament döntése a Sargentini-jelentés elfogadásáról a bevándorláspárti politikusok kicsinyes bosszúja – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető hangsúlyozta: a dokumentum elfogadásával Magyarországot és a magyar embereket azért ítélik el, mert „bebizonyítottuk, hogy a migrációra nincs szükség és a migrációt meg lehet állítani”.

Szijjártó Péter szerint a döntés csalással született, mert az európai szerződések egyértelmű rendelkezéseit figyelmen kívül hagyva, a tartózkodó szavazatokat nem számolták bele a végeredménybe. A szükséges jogorvoslati lehetőségeket áttekintik – tette hozzá.

A külügyminiszter kiemelte: a döntés újabb világos bizonyítéka annak, hogy az EP-ben masszív többségben vannak a bevándorláspárti politikusok. Azt is tudtuk, de ma be is bizonyosodott: az Európai Néppártban is többségben vannak a bevándorláspártiak – tette hozzá.

MSZP

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője szerint

egy normális és szerencsés országban ilyenkor a szégyenpadra került kormány megköveti a választókat és önként távozik a hatalomból, de legalábbis elgondolkodik azon, hogy bűnei elfedésére meddig tarthatja még pajzsként maga elé a teljes nemzetet.

Mint írta, nem volt véletlen, hogy egy magyar zászlót kihelyezve szavazta meg a jelentés elfogadását.

Ma ugyanis az az igazi hazafi, aki országát, nemzetét és gyermekeinket meg akarja védeni az orbáni rezsim erőszakos károkozásától. Ebben a most elfogadott jelentésben az európai nemzetek képviseletében az Európai Parlament több mint kétharmados többsége erre tett kísérletet

– zárta közleményét.

Gyurcsány Ferenc (DK)

Az elmúlt 12 év legnagyobb és legsúlyosabb politikai vereségét szenvedte el Orbán.

Ami vereség neki és kormányának, az győzelem az európai Magyarországnak és az európai életet akaró sokaságnak.

Eljött az ideje, hogy mindaz a jogfosztás, erőszak, az a számtalan becstelenség, amit elkövettek, ne maradjon súlyos következmény nélkül.

Európa megtette a magáét, most mi jövünk!

LMP: Orbán Viktor és a Fidesz hibája, hogy Magyarország ebbe a helyzetbe került

Kizárólag Orbán Viktor és a Fidesz hibája és felelőssége, hogy Magyarország ebbe a helyzetbe került – vélekedett az LMP szerdán az Európai Parlament (EP) döntéséről, miszerint megindulhat az eljárás Magyarországgal szemben az uniós alapszerződés hetedik cikke alapján.

Közleményükben azt írták, a jelentés számtalan pontos és súlyos megállapítást tesz a magyar jogállam állapotával kapcsolatban, ugyanakkor „meggyőződésünk, hogy a magyar jogállamot valójában csak a magyar emberek tudják helyreállítani”.

Az ellenzéki párt szerint a szavazati jog elvesztése nem a kormány, hanem Magyarország szempontjából járna súlyos következményekkel, viszont innentől kezdve csak és kizárólag Orbán Viktor felelőssége, hogy ez bekövetkezik-e vagy nem.

Hozzátették, az LMP nem tud támogatni olyan eljárást, amely a kormány és a miniszterelnök bűneit a magyar emberekkel fizetteti meg.

Az LMP EP-képviselője, Meszerics Tamás nem vett részt a Sargentini-jelentésről szóló szavazáson – tudatták.

Jobbik: a Fidesz feláldozta Magyarországot

Hatalmi arroganciája, kompromisszum nélküli politikája és mérhetetlen pénzéhsége miatt a Fidesz feláldozta Magyarországot – reagált a Jobbik szerdán az Európai Parlament (EP) döntésére, miszerint megindulhat az eljárás Magyarországgal szemben az uniós alapszerződés hetedik cikke alapján.

A Jobbik hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök veszített, s ez az EP-szavazás óta tényként jelenthető ki. A döntés súlyát tovább növeli, hogy a Fidesz pártcsaládjából, az Európai Néppártból, sőt Orbán Viktor „közvetlen barátai és szövetségesei” közül is többen támogatták a javaslatot – tették hozzá.

Mint írták, a Sargentini-jelentés – hibáival együtt – nem a bevándorlásról, nem Sorosról, nem a határkerítésről szólt, hanem a magyar jogállamiságról és demokráciáról.

„Mérhetetlen szégyen a Fidesz-kormányra nézve, hogy ilyen elmarasztalás még nem fordult elő az Európai Unió történelme során egyik országgal szemben sem. Orbán Viktor hatalmi tébolya kellett ahhoz, hogy Magyarország ellen elsőként megindítsák” ezt az eljárást – fogalmaztak a közleményben.

Liberálisok: győzött a demokrácia Európában

A Liberálisok szerint a Sargentini-jelentés szerdai elfogadásával győzött a demokrácia Európában, nagy fölénnyel mondtak nemet az Európai Parlament (EP) képviselői az Orbán-kormány illiberális politikájára.

Az ellenzéki párt közleményében üdvözölte az EP döntését, amellyel a képviselők „kiálltak az európai értékekért, a magyar jogállam és a demokrácia helyreállításáért, a magyar emberekért”, és leszögezték, hogy Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, Magyarország nem egyenlő Orbán Viktor illiberális kormányával.

Mint írták, Orbán Viktor és a Fidesz évek óta rombolja a magyar demokráciát és a jogállamot, ezzel pedig már Magyarország uniós tagságát is veszélybe sodorták.

(Forrás: 24.hu, MTI)

Elítélték a magyar kormányt az Európai Parlamentben! Élő közvetítés!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét