Előretolt Helyőrség már Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken és Kárpátalján is

Határon túli mellékletekkel és új főszerkesztővel folytatja küldetését az Előretolt Helyőrség, A Fidesz-kurzus központilag irányított irodalmi-kulturális melléklete ezentúl Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken és Kárpátalján is jelentkezik.

Orbán előtt tolt helyőrség

Az Előretolt Helyőrség, -már a cím is jelzi, a Fidesz-háború,  a semmiért, nem hogy alábbhagyna,  de eszkalálódik-  tavaly novemberben jelent meg először, a Mediaworks portfólióba tartozó vidéki lapok irodalmi-kulturális mellékleteként, hogy nem Budapest-központú kulturális tartalmat kínáljon a vidéki olvasóknak – írja a M.I.

A fentiekből kiolvasható, hogy nem hirtelen ötlettől vezérelve történik pont most a bejelentés, Orbán – s.k. – 2017. decemberében adta utasításba. Az egyik nagy nyertes a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft., ami 1,4 milliárdból támogathatja az Előretolt Helyőrség Íróakadémiát.

A tisztánlátásért egy kis háttéranyag

eloretolt helyorseg

(Az Előretolt Helyőrség címet viselő irodalmi-kulturális kiadvány főszerkesztőjével, Demeter Szilárddal novemberben beszélt az Origo. A most leváltott Demeter Szilárdról, Tőkés László fideszes EP-képviselő egykori nagyváradi irodavezetőjéről májusban, a fideszes médiabirodalomról szóló cikkünkben azt írtuk, hogy a belső századvéges körhöz tartozik, és Habony Árpád egyik ügyintézője. (forrás: 444.hu)

Az Origo írta, hogy

„az Előretolt Helyőrség Íróakadémia szintet lépett: irodalmi-kulturális mellékletet gondoznak többszázezer példányban”

aminek a kiadását és terjesztését „nyílt közbeszerzésen a Mediaworks-lapcsalád nyerte el”, azaz Mészáros Lőrinc. Demeter akkor a lapnak azt mondta,

olyan mellékletet kell összeraknunk, amelyben egyaránt megtalálja a maga számára érdekes írásokat az irodalmi elit Nagykörúton kívül élő része”.

Ezt így magyarázta:

„Budapesten nem jelenik meg a melléklet, ezért fogalmaztam így. Amúgy annyira biztosan rendben van az irodalmi elit Nagykörúton belül élő része is, amennyire rendben kell lennie saját természete szerint, mélységében nem ismerem a dolgaikat. Követem persze az eseményeket – most éppen én is Budapesten élek –, de amit eddig láttam, az korántsem annyira érdekes, hogy közelebbről is meg akarnám vizsgálni. (…)  Olyan, mint a politika a politikáról: hóttunalmas.”

Vissza a mába

Most, természetesen a mi pénzünkön,   határt lépnek, méghozzá szó szerint, és elfoglalják amit lehet.

A legújabb kori népvándorlás és a globalizmus kellős közepén nem mindegy, milyen minőségben és állapotban őrizzük meg identitásunkat, művészetünket, emberségünket. Ennek erősítésében látom az Előretolt Helyőrség Kárpát-medencei lapcsalád legfőbb misszióját

– fogalmazta meg Szentmártoni János a Magyar Írószövetség elnöke, a melléklet küldetését, szerinte

az Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális melléklet abban különbözik a „hagyományosan ismert” irodalmi periodikáktól, hogy nagy példányszámú regionális napi vagy hetilapok mellékleteként jelenik meg. – Ez azért nagyon fontos, mert több mint egy évtizede ezekből az orgánumokból száműzték a kortárs magyar irodalmat, amely így elveszítette potenciális közönségének egy meghatározó részét.

Ha kell, ha nem megkapod, úgy, hogy Te is értsd!

Nem az a kérdés, hogy az embereknek szükségük van-e irodalomra, hanem az, hogy miképp jut el hozzájuk. Ebben látom egyik legfőbb küldetését az Előretolt Helyőrségnek. A másik erénye pedig az, hogy a nagyközönségnek szánt irodalmat közöl, tehát a kevésbé vájt fülű vagy kevésbé ínyenc, de olvasni szerető emberekhez is szól, természetesen a minőség jegyében.

„Magyarország akkora, amekkorára a magyarul beszélők nyújtják.”

Az anyaországi mellett elindítjuk a lap határon túli mellékleteit is, amelyek közül az erdélyi első, a kárpátaljainak és a felvidékinek pedig a próbaszáma már el is készült és megjelent. Helyi szerkesztőségeket állítottunk fel, amelyekkel napi kapcsolatban leszünk; az erdélyit Sántha Attila, a kárpátaljait Shrek Tímea, a felvidékit pedig Hodossy Gyula irányítja majd.

– árulta el a főszerkesztő.

Nemzeti központi portál, na az mint egy falat kenyér…..

Egy olyan irodalmi-kulturális érték- és információáramlást szeretnénk beindítani az egész Kárpát-medencére kiterjedően, amely jelentősen segítheti az anyaországi, az erdélyi, a felvidéki, a kárpátaljai és a délvidéki olvasót abban, hogy széleskörűen tájékozódhasson a kulturális életben. Mindezt még hatékonyabbá teszi majd egy központi portál, amelynek Farkas Wellmann Endre költő lesz a felelős szerkesztője.

Hahó! Az internet már bevált!

Persze mégsem, hiszen ott az arra tévedő szabadon garázdálkodhat és még a végén olyat olvas és ért meg, ami nem smakkol a jelenleg regnáló hatalomnak.

Akkor már nem csupán a Kárpát-medencében, de a világ bármely pontján élő magyar olvasót is elérhetjük és megszólíthatjuk. Egyre erősebb bennem a meggyőződés, hogy igenis szükség van szellemi helyőrségekre. Jelenünk globális kihívások elé állít mindnyájunkat.

Érdekes módon az homály fedi, hogy ki szavazott arra, hogy újabb közpénz-milliárdokból teljesen feleslegesen, kizárólag a regnáló pártnak lényeges üzenetek eljuttatására hozzanak létre “központi” irányítású kultúrközpontot.

Békés Márton: szabaduljunk meg attól a sablontól, hogy az Esterházy a jó író….

Bencsik: „Esterházy jelentéktelen szereplő volt!”

Esterházy már válaszolt

Mátrai Anna

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük