Orbán "laborjában" 25 eurót kapnak az orvosok egy beadott vakcináért - Városi Kurír

Sorting by

×

Orbán “laborjában” 25 eurót kapnak az orvosok egy beadott vakcináért

Emlékeznek még az orbáni kijelentésre, ami arról szólt, hogy Ausztriát magyarországi víruslabornak tekinti? Ez esetben: hajrá! Az osztrák egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy minden egyes beadott védőoltásért 25 euró jár az orvosoknak, plusz óránként 150 eurós bónuszra is jogosultak, ha meglátogatják az idősotthonokat.

Hirdetés

A minta követendő

Ausztriában komolyan veszik a teljes védettség és a nyájimmunitás elérésével kapcsolatos oltási programot, ugyanis nemcsak a lakosságot, hanem az egészségügyi dolgozókat is arra buzdítják, hogy a lehető legtöbb embernek adják be a Pfizer, illetve a Moderna vakcináit.

A Romania TV értesülései szerint

a bónuszokat a kormány és az osztrák orvosi kamara garantálja, a pénzt pedig a szociális ellátórendszerben lévő adóeurókból fogják elkülöníteni kizárólag erre a célra.

Mint ahogyan Európában szinte mindenütt, úgy Ausztriában is még csupán a vakcinációs program első fázisánál tartanak, melynek értelmében az egészségügyi dolgozók, a veszélyeztetett csoportba tartozó páciensek, valamint a gondozóotthonok lakói kapják meg az oltóanyagot.

Magasabb fordulatszámra kapcsoltak az oltási kampányban

A fővárosban eddig közel 10 000-en kapták meg az oltást, többnyire az idősotthonok lakói és személyzete. Kedden már az ország legnagyobb kórházában (AKH, Bécs) folytatódott a kampány, és a héten fokozatosan kiterjesztik a többi kórházra is.

Ezen túlmenően január 15-e és 18-a között nagyszabású oltási műveletet szerveznek a fővárosban háziorvosoknak, mentőápolóknak és más egészségügyi dolgozóknak az egyik, már korábban kiépített “tesztutcában”

– jelentette be Michael Ludwig, Bécs polgármestere újságírók előtt kedden. A főváros mintegy 18 400 adag vakcinával számol hetente, így az idősotthonokban és a kórházakban folyamatosan végzett oltás mellett hozzávetőlegesen 11 000 orvost és egészségügyi dolgozót várnak hétvégén az oltási kampány helyszínére.

A tervek szerint februárban kerülnek sorra azok a 80 éven felüliek, akik nem otthonokban, hanem saját háztartásban élnek egyedül vagy családban.

Mióta a tartományok a kezükbe kapták a szervezést és a lebonyolítást, országszerte magasabb fokozatra kapcsolt az oltási kampány

Ezt segíti, hogy már a Moderna vakcinájának első szállítmánya is megérkezett az országba. Felgyorsították az elektronikus oltási könyv informatikai hátterének kiépítését is.

A Gyógyszerészi Kamara eközben óva intette a lakosságot, hogy tartózkodjanak az interneten egyre nagyobb számban megjelenő oltóanyagok megvásárlásától, mert azok egytől egyig hamisítványok.

“Már csak azért is, mert az elsőként engedélyezett Biontech/Pfizer vakcinát mínusz 70 fokon kell tárolni, azaz az interneten való rendelés és kiszállítás során a hűtési lánc egyértelműen megszakadna”

– áll a kamara közleményében.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1536 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 383 833 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2301, az intenzív kezelésre szorulók 378-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 72-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 6819-re emelkedett

Forrás: liner.hu/ civilhetes

figyu

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.