Orbán ciánozza ki a CEU-t

Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán tette közzé a dokumentumot, amely szerinte a CEU működését biztosító szerződés.

A magyar kormány letárgyalt minden részletet

Az Együtt egykori politikusa, Szabó Szabolcs – aki nemrég lépett ki az LMP frakciójából, most független képviselő – azt írja:

A kormány képviselői kilenc tárgyalási forduló során alakították ki ezt a szöveget a New York állam és Magyarország közötti megállapodásról, amely lehetővé tenné a CEU hosszú távú működését. Teljesen egyértelmű tehát, hogy a megállapodás szövegét letárgyalták, az a magyar fél igényei szerint alakult. Én úgy tudom, hogy Altusz már tavasszal azt ígérte, hogy a kormány alá is fogja írni. New York állam Oktatási Hivatala igazolta is, hogy a CEU oktatási tevékenységet folytat az USA-ban. Vagyis a CEU minden feltételnek megfelel, a magyar kormány pedig letárgyalt minden részletet. Egy dolog hiányzik, Orbán jóváhagyása. Orbán lelkén szárad, amiért elüldözik a CEU-t.

A kabinet nem fogja aláírni a szerződést

A dokumentumból az látszik, hogy a szerződést a magyar kormány igényei alapján írták, azt azonban mégsem akarják aláírni.

A CEU rektora a múlt héten bejelentette, ha egy hónap alatt nincs megállapodás a kormánnyal, minden, ami lényeges a CEU-n, az Bécsbe költözik. Közben az amerikai nagykövetnek a magyar kormány képviselője már elárulta, nem fogják aláírni a szóban megkötött megállapodást – árulta el a rektor a sajtótájékoztatón. Bejelentette azt is, a bécsi kampuszt mindenképp megnyitják. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint ez Soros blöffje.

Michael Ignatieff rektor később a hvg.hu-nak azt mondta, ők sosem okoznának kárt Magyarországnak, ellentétben a kormánnyal. A Momentum tüntetést is szervezett a CEU mellett, rektorhelyettesük, Enyedi Zsolt pedig most azt mondta:

„Rengeteg erőfeszítés árán elindították amerikai képzésüket, sőt, túl is teljesítették a működéshez szükséges feltételeket, erre belekötnek az épületbe, és lekicsinylik azt.” Szerinte a magyar kormány már eldöntötte, hogy nem írják alá a Budapesten maradásukhoz szükséges megállapodást, Palkovics László ráadásul azt is rosszul tudja, hogy nem oktathatnak Bécsben.

Kapcsolódó

A CEU helyett kínai egyetem lesz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük