Orbán: Magyarországon kultúrbéke van, kultúrharc Európában van!

Kultúrharc nem Magyarországon, hanem Európában van, ami valójában “a saját kultúránkért folytatott harc” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Hagyományok Házának székhelye, a felújított Budai Vigadó átadásán.

Magyarországon inkább kultúrbéke van:

lassan teljes egyetértés formálódik arról, hogy

“a jövőnket családra, a munkára és a nemzet újraegyesítésére kell építeni”

– fogalmazott a kormányfő.

Budapest, 2018. október 4.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Hagyományok Háza székhelye, a felújított Budai Vigadó átadásán 2018. október 4-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A tehetség mércéje a nyelvcsapás?

Erről azért érdemes lenne meghallgatni azt a temérdek művészt, tudóst, alkotót, akik nem jutnak lehetőséghez, mert nem Orbán-kompatibilisak.

Hangsúlyozta: az európaiak tiszteletben tartják a más kultúrákat és képviselőiket, de

“senki sem kötelezhet minket arra, hogy ez a tisztelet saját kultúránk feladását és egy másik kultúrának való behódolást jelentsen”.

Ha ugyanis eltűnnek a történelmi, kulturális alapok,

“ha hagyjuk, hogy kicseréljék a kulturális altalajt”, akkor Európa kártyavárként dől össze

Orbán Viktor hozzátette,

minden kultúrára elköltött forint befektetés a jövőbe, egy magyar és keresztény, vagyis egy európai jövőbe.

“Tudjuk, honnan jöttünk”

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a magyar nép mélyreható és erős gyökerekkel kapaszkodik a kulturális örökségébe.

“Mi, magyarok azért állhatunk ma itt, ezerszáz évvel a honfoglalásunk után, mert tudjuk, honnan jöttünk és azt is tudjuk, mivel tartozunk az előttünk járó nemzedékeknek, sőt azt is tudjuk, mivel tartozunk az utánunk jövőknek”

– mondta.

“Kultúránk megmutatja, kik voltunk, és kik vagyunk. (…) Erő, amely az országlakosokat nemzetté, a nemzet tagjait közösséggé teszi”

– fogalmazott a miniszterelnök, jelezve, hogy a most készülő nemzeti alaptantervnek és vele az egész magyar iskolarendszernek is ezen az alapon kell majd állnia.

Azt is mondta, hogy a magyarok büszkék civilizációs teljesítményükre, kultúrájukra, így büszkék dalaikra és táncaikra is, “a magyar népi kultúra nekünk nem muzeális dolgok gyűjteménye, hanem megtartó erő”.

Ezért építették a Nemzeti Színházat és a Művészetek Palotáját, újították fel a Zeneakadémiát, a Pesti Vigadót, az Erkel Színházat, a Nemzeti Lovardát, a Kossuth teret. Emellett megújítják a Szépművészeti Múzeumot, az Operaházat, új Közlekedési Múzeum épül, zajlik a Liget Budapest projekt és újjászületik a budai Vár is

– sorolta a beruházásokat Orbán Viktor.

A Hagyományok Házáról szólva közölte: 7,5 milliárd forintból újították fel az épületet, hogy a Budai Vigadó újra a magyar kultúra egyik főhadiszállása lehessen.

Az a magyar, aki…

Zárásul Orbán Viktor azt mondta: sokat vitatkoztak magyarhonban arról, ki a magyar. Szavai szerint

“az a magyar, akinek az unokája is magyar lesz”.

A Hagyományok Házának ezért szerinte küldetése hozzásegíteni minket, hogy

“az unokáink is magyarok lehessenek”.

Amit viszont nem mondott el,

hogy úgy képzeli, hogy a kultúra szó jelentését úgy alakíthatja, ahogy az a regnálásának megfelel és csak az számít annak, amit megért és jónak tart. Ez a mentalitás a diktátorok jellemzője. Az unió – aminek egyelőre része vagyunk – nem azt akarja megszabni, hogy nemzeti Ákos milyen arányban énekelhet, hanem azt, hogy azok is lehetőséghez juthassanak, akik nem Orbán szája íze szerint írnak, gondolkodnak, festenek, szorászkodnak. Hogy ne az legyen a mérce, hogy egy ember mit tart jónak, szépnek!

Gábor György: mi a fenének van még MTA, mi a fenének vannak még egyetemek és tanszékek, amikor a tudományos kérdésekben Orbán maga dönt, oszt jó napot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük