Orbán Viktor: marad a kijárási tilalom és a szigorú korlátozó intézkedések!

Január 11-ig biztosan marad a kijárási tilalom és a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott szigorú korlátozó intézkedések – jelentette be a Facebookon közzétett videójában Orbán Viktor.

Az egyelőre még kérdéses,

hogy december 24-én, vagyis szenteste lazítanak-e a szabályokon, ezt majd csak három nappal előtte döntik el. Az viszont már biztos, hogy szilveszter éjszakáján is érvényben lesz a kijárási tilalom, vagyis nem lehetnek utcabálok és nagy bulik.

Egy hónap telt el a kijárási tilalom bevezetése óta, a koronavírussal továbbra is harcban állunk. Nemcsak mi, hanem egész Európa. A kórházakban a betegeinkért küzdenek az orvosok és az ápolónők, az iskolákban pedig a pedagógusok azért küzdenek, hogy a gyermekek szülei megmenthessék a munkahelyüket.

– így kezdte rövid, a Facebookra feltöltött videóját Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint köszönettel tartozunk mind az orvosoknak, mind az ápolóknak, mind pedig a tanároknak.

A kormányfő kitért arra is, hogy két héttel ezelőtt célzott, tömeges tesztelésekbe kezdtek, múlt héten pedig már a legtöbbet tesztelő országok közé tartozott Magyarország.

A miniszterelnök – mint mondta – a tesztelésen túl konzultációkat folytatott járványügyi szakemberekkel, professzorokkal és tudósokkal, azt kérdezte, hogy fenntartsák-e a december 11-én lejáró kijárási tilalmat és szigorú intézkedéseket.

A válasz egyöntetű volt: a szigorú intézkedéseket fent kell tartani. Azt mondták, szigor kell mert karácsony jövőre is lesz, most az a fontos, hogy mi is legyünk

– fogalmazott Orbán Viktor.

Ennek megfelelően az operatív törzs hétfőn hajnalban hozott néhány döntést.

A kormányfő szavai szerint a legfontosabb, hogy a jelenlegi kijárási tilalom és szigorú intézkedések január 11-ig, tehát további egy hónapig érvényben maradnak.

Ez azt jelenti, hogy este nyolc óra és hajnali öt óra között marad a kijárási tilalom. Hogy szenteste tehetnek-e kivételt – amit Orbán Viktor szavai szerint mindannyian szeretnének –, azt majd csak december 21-én dönthetik el, az akkori állapotok ismeretében.

Az viszont biztos, hogy szilveszter éjszakája nem lesz kivétel, a bulikat és utcabálokat idén nem lehet majd megtartani. – Egy jó utcabálért vagy buliért nem érdemes kockára tenni mindazt, amiért hónapokig együtt dolgoztunk.

Orbán Viktor ezúttal is elmondta, hogy a megoldás a vakcina, ami „már belátható távolságban van”. Keddtől indul a regisztráció, mindenki jelentkezhet, ha be akarja magát oltatni.

Azért dolgozunk, hogy Magyarországon az elsők között juthassunk vakcinához. Mindenkivel tárgyalunk, se politikát, se egymással versengő nagy nemzetközi cégek érdekeit nem vesszük figyelembe, csak az számít, hogy a magyarok minél gyorsabban és minél biztonságosabban juthassanak vakcinához.

Addig is a kormányfő azt kérte, hogy az emberek tartsák be a járványügyi szabályokat és „közös erővel fékezzük meg a vírust”.

Az ünnepek alatt is vigyázzunk egymásra, mert minden élet számít

– zárta rövid videóját.

Gábor György

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük