Sorting by

×

Orbán “másodlagos frissességű” interjúja: a migráció „nem emberi jog (…) Törökországra kell figyelnünk, ott nincs ilyen „demokráciaépítési mánia”, ők tudják, mit kell tenni

Orbán Viktor a több mint ötvenezres nyugdíjprémiumról és az afgán menekültek hazánkon való esetleges átengedéséről is beszélt a Kossuth Rádióban egy nappal korábban felvett interjújában.

A jókedvé és a felhőtlen ünneplésé a terep ezekben a napokban

– fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának adott, az idei augusztus 20-ai ünnepségsorozatról, amelynek kapcsán megjegyezte:

„A tűzijáték is inkább vurstlis műfaj, a művészeinknek azonban sikerült a bazári látványosságból művészi előadást kanyarítaniuk.”

Ugyanakkor a hosszú hétvégén a fővárosban, de országosan is a tömeges rendezvényeken résztvevőket is figyelmeztette:

„Jó, ha mindenki tudja, a negyedik hullám kopogtat az ajtón.”

Ugyan a kormányfő szerint elsősorban a környező országok és a nyugati országok ajtaján kopogtat erősen ismét a koronavírus-járvány, de minket sem fog elkerülni. Ezért megnyugtatott mindenkit, hogy „a kormány egész nyáron dolgozott, hogy felkészítse az országot”. Ezzel kapcsolatban leszögezte:

„Az iskolai oltásokat megszerveztük, négy napon keresztül oltani fogunk az intézményekben.”

Arról is beszélt, hogy nem készülnek szigorításokra, de a maszkviselés elrendelésére sem, mert meggyőződésük, hogy csak az oltás ment életet, a maszk és az elszeparálás nem. A harmadik oltást elsősorban az időseknek ajánlja – mint mondta, ő sem vette fel –, és megismételte a szombati kormányinfón is elhangzott állítást, amely szerint a negyedik hullám nem azokat fenyegeti, akik be vannak oltva, hanem azokat, akik nincsenek. Ezért szeptember 1-jétől ismét kezdődik a nagy oltási kampány, s Orbán felidézte a 2002-es választási időszakban ismertté vált buzdítását, az oltásokra hangolva:

„Mindenki győzzön meg még egy embert!”

A magyar gazdaság napokban ismertetett magas, 17,9 százalékos növekedési részadatával kapcsolatban kormányzati sikert is emlegetett, mondván, az nem magától van,

„a gazdaságot növeszteni kell”.

Szerinte többen dolgoznak ma Magyarországon, mint a járvány előtt, annyian, mint a kilencvenes évek elején. Ezért bizakodik, hogy éves összevetésben el fogja érni a növekedés a remélt 5,5 százalékot, s így visszafizethetik a gyermekes családoknak az idei személyi jövedelemadó-befizetéseiket, kifizethetik a tizenharmadik havi nyugdíj újabb részét, bevezethetik a 25 év alattiak szja-mentességét. A nyugdíjprémiumról kiemelte:

„Jelenleg 50-56 ezer forintos egyszeri kifizetést látok valószínűnek, de az összeg akár ennél jóval magasabb is lehet, szurkoljunk Szijjártó Péternek!”

„Föl magyarok, Budapestre!”

Ugyanakkor a járvány miatt leginkább visszaesett ágazatról, a turizmusról szólva, csak reménykedett abban, hogy visszatér majd az idegenforgalom, ezért arra buzdította az itt dolgozókat, hogy építsenek jobban a belföldi turizmusra. Ugyanis

„Budapest kehes, krákog, köhög, mert a külföldiek nem jönnek még ide”, és tanácsa szerint a hazafias érzelmet kell kihasználni (…) Föl magyarok, Budapestre!”

– buzdította a vidéken élőket Orbán Viktor.

Az Afganisztáni helyzettel kapcsolatban

Vannak még magyarok, ott lévő katonáink intézik a kimentésüket a velünk együttműködő afgánokkal együtt. Ugyanakkor a miniszterelnök a kialakult válság felelősségét Amerikára hárított, mondván

„az ész nem az ország méretétől függ”.

A bírálatban visszament egészen 1956-ig, amikor még csak hitegettek minket, s mindt mondta:

„A demokráciaexporttal rá akarják erőltetni az ő felfogásukat másokra, amiből azok nem kérnek. Ilyen például a gender vagy a migránskérdés, de hogy egy iszlámországra erőltessék a demokráciáét, az nem működik.”

Mi csak azokon az afgánokon segítünk, akik együttműködtek velünk, őket kimentjük.

Van egy zárt listánk, le kell ellenőrizni őket, és csak ők jöhetnek. Hozzáfűzte, hogy

a migráció „nem emberi jog (…) Törökországra kell figyelnünk, ott nincs ilyen „demokráciaépítési mánia”, ők tudják, mit kell tenni. Akár pár százezer afgánt átengedhetünk Németországba és Ausztriába korridorszerűen, de mi nem kérünk belőlük”

– fogalmazott Orbán Viktor.

Kapcsolódó

Forrás

 

orbán

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

6 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.