Orbán meghibbant, vagy csak Önt nézi dilisnek? – Magyarországon nincs kipcsak, kun vagy kazah nemzetiségi önkormányzat!

A vasárnapi pofon előtt is felvetődtek kétségek afelől, hogy a magyar miniszterelnök jóban van-e a valósággal, de amikor elviharzott kipcsak-ügyben türkködni és ott beígért nemzeti közforintjainkból fejünként -árfolyamtól függően- 17.600.- forintot olyan nemzetiségi önkormányzatoknak is, amik nincsenek Magyarországon, akkor már azok is megtorpantak a feltétlen hitben, akik eddig a vuduzottak táborát erősítettél.

Kipcsak-szál

Orbán Viktor magyar miniszterelnök idén is részt vett a Türk Tanács csúcstalálkozóján. Amellett, hogy felajánlotta, hogyha magyar bővítési biztos lesz, akkor örömmel állnak Azerbajdzsán és Törökország rendelkezésére a keleti parternség illetve a tagsági tárgyalások ügyében, a kipcsakokról is beszélt.

“Magyarországon vannak kipcsakok, sok magyarban van kipcsak vér, ezeknek van önkormányzatuk és Nazarbajev (kazah) elnök úr a mindenkori elnöke a magyar kipcsak törzseknek is”

– mondta Orbán a Türk Tanács bakui csúcstalálkozóján kedden.

Az Euronews utánanézett, és kiderült:

Magyarországon nincs kipcsakokhoz köthető nemzeti önkormányzat, se kun, se kazah.

Magyarországon 13 nemzetiség honos:

a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.

Összesen két, kunokkal összefüggő tisztséget talált az Euronews újságírója

Egyrészt Kovács Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője egyben a Kunszövetség elnöke is. Másrészt Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész, 2019 májusa óta jászkun főkapitány is – a tisztségre egyébként évente választanak új embert. A beiktatást a jászok és kunok szabadságának, kiváltságaiknak visszavásárlását szentesítő okirat, a Redemptio aláírásának az évfordulóján tartják.

Kunul utoljára 1770-ben beszélt ember Magyarországon

Ettől eltekintve is nehéz lenne kun nemzetiségi önkormányzatot létrehozni Magyarországon, mivel a kun halott nyelv, utolsó beszélője Magyarországon a hagyomány szerint Varró István karcagi lakos volt, aki 1770-ben hunyt el.

Orbán fejében nem új-keletű a probléma….

Nem ez volt az első, általános megdöbbentést kiváltó kijelentése a magyar miniszterelnöknek a Türk Tanács csúcstalálkozóján. Korábban Orbán a tudományosan elfogadott finn-ugor nyelvrokonsággal szemben azt mondta, hogy a magyar a türk nyelvekkel áll rokonságban.

Mi Magyarországon élünk, magyarok vagyunk, magyarul beszélünk, ez egy egyedülálló és különös nyelv, amely a türk nyelvekkel áll rokonságban

Szóval véreim, van itt gond, probléma rendesen. Lesz dolguk a kommunikátoroknak, amíg megtalálták az Orbán-mentő körülményeket. A választás eredménye arra legalábbis figyelmeztetnie kellett volna a blődebbnél blődebb állításokat kiagyalókat, hogy elég volt a sok sületlenségből. Irányt kellene váltaniuk…. vagy mégsem, jó úton haladunk a teljes lebőgésük felé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük