Nincs jogunk tudni, hogy a miniszterelnök küzd-e olyan mentális problémával, amely alkalmatlanná teszi a kormányzásra. Súlyos etikai vétségnek számít, ha egy pszichológus „távdiagnózist” állít fel, ám, még ennél is nagyobb hibát vét, ha a terapeuta megszegi a titoktartás szabályát. Lehet, hogy hamarosan változnak az előírások, így kiderülhet az igazság.

[mnky_ads id=”10551″]

- Hirdetés -

Orbán Viktor vélt pszichiátriai zavara évek óta téma a közbeszédben.

Most a 24.hu vette górcső alá a miniszterelnök mentális állapotát, jelesül azt, hogy miért nincs jogunk tudni róla. Mint írják, a Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám szerint Orbán mentálisan beteg, félti a hatalmát; Gyurcsány Ferenc pedig pszichotikus, paranoid „elmebetegnek” tartja a miniszterelnököt. Egy ötvenéves tapasztalattal rendelkező pszichológus, Varga Zoltán nemrég a 168 órának adott interjúban elemezte a kormányfő viselkedését:

Roppant hatalmának súlya egyszer rá fog zuhanni, és maga alá temeti. Ezt ő is érzi, és nagyon fél, mint lelke mélyén minden diktátor.

A Youtube-on több mint egymillióan néztek meg olyan videókat, amelyek a miniszterelnök mentális állapotával foglalkoznak, ilyen címekkel: Orbán súlyos beteg?, Orbán kényszermozgásai, Orbán betegsége elszabadult. Mindez azt jelzi, hogy az embereket erősen foglalkoztatja vezetőjük pszichés hogyléte, mégsincs joguk tudni az igazságot.

[mnky_ads id=”10552″]

Az USA-ban a politikusok lelki állapota sokkal inkább közbeszéd tárgya, mint nálunk. Donald Trumpot szokás nárcisztikusként diagnosztizálni, és a laikusok mellett, pszichológusok és pszichiáterek beszélnek szakmai konferenciákon, vagy még nagyobb nyilvánosság előtt arról, hogy az elnöknek még ennél is „veszélyesebb” mentális betegsége van: téveszmékkel küzd, ezért nem alkalmas vezetőnek.

Tiltott távdiagnózis

Attól függetlenül, hogy Donald Trump vagy Orbán Viktor mennyire egészséges mentálisan, felmerülhet: hasznosak-e ezek az elemzések; rendben van-e, ha szakemberek személyes vizsgálat nélkül nárcisztikusnak vagy akár skizofrénnek diagnosztizálnak politikusokat?

Szabó Mónika, a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesülete és a Magyar Pszichológiai Társaság Etikai Bizottságának társelnöke elmondta, hogy tudomása szerint nincs még széles körű, nyílt szakmai diskurzus azzal kapcsolatban, hogy a pszichológusok nyilvánosan miként fogalmazhatnak meg állításokat a politikusok mentális állapotáról.

Ugyanakkor rámutatott: a Szakmai Etikai Kódex egyértelműen leírja, hogy bizonyos pszichológiai tevékenységek „csak a klienssel való személyes vizsgálatban szerzett eredmények alapján végezhetők”. Ez alapján tehát

konkrét személyekről (kliensről vagy akár közszereplőről) szakvéleményt adni pszichológiai eszközökkel történő személyes vizsgálat nélkül szakmai hiba és etikátlan magatartás.

2002-ben egyébként Kövér László személyiségi jogi pert nyert Veér András pszichiáter ellen,

miután az azóta elhuny Veér a Népszavában paranoidnak nevezte a politikust. A pszichiáter kamarai tagságát fél évre felfüggesztették az orvosi titoktartás megsértése miatt, de mivel nem volt szó orvos-páciens viszonyról, a büntetést a bíróság visszavonta.

Az USA-ban az 1973-ban hatályba lépett Goldwater-szabály egyértelműen kimondja, hogy nem etikus szakvéleményt megfogalmazni közszereplőkről anélkül, hogy az adott személyt megvizsgálták volna, illetve hogy a szakember felhatalmazást kapott volna erre. Ha egy pszichiátert megkérdeznek például arról, mit gondol az elnök viselkedéséről, csak általánosságban beszélhet a témáról. Az előírást az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) fogalmazta meg, miután 1964-ben a Fact nevű magazinnak pszichiáterek nyilatkoztak Barry Goldwater republikánus elnökjelölt mentális állapotáról. A politikus pert nyert a lap ellen, a szabály pedig azóta érvényes, bár egyre többen szegik meg és kritizálják.

Goldwater-szabály

Az Amerikai Pszichoanalitikus Társaság (APsaA) tagjai szerint időszerű lenne átgondolni a Goldwater-szabályt. Ők úgy gondolják, hogy egyáltalán nem etikátlan Trumpról diagnózist adni, hiszen a pszichológusok és pszichiáterek tudása, gyakorlati tapasztalata hasznos lehet az emberi viselkedés megértéséhez. Ráadásul

a közélet és a klinikai praxis két külön terület: a kliensekkel végzett munkára vonatkozó elvek nem feltétlenül érvényesek a politikusok elemzésekor.

Ha az USA-ban változtatnak a most még igen merev szabályon, előbb-utóbb elképzelhető lesz, hogy „kiderül az igazság”.

Akár még az is megtörténhet, hogy az Orbán által kormányzási céldátumként megjelölt 2030 előtt nálunk is hatályba lép a jelenleginél rugalmasabb etikai szabály. Ez esetben nem kizárt, hogy a miniszterelnök vesztét a pszichológusok szakvéleményei jelentik majd.

Ács polgármesterét kezelésre ítélték

Miközben a kormányfő valós mentális állapota tabu téma, addig Ács polgármesterét pszichiátriai kezelésre kötelezte a képviselőtestület. Lakatos Béla csak úgy maradhat a település élén, ha aláveti magát a terápiának. Erről maga az érintett számolt be a közösségi oldalán. Igaz, nem önszántából, erre is kötelezték őt.

Az ügy előzménye, hogy nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amin Lakatos vállalhatatlan hangnemben beszél másokkal, egyebek mellett halálos fenyegetés is elhangzik. A polgármester az Index megkeresésére közölte: maga ajánlotta fel, hogy pszichiátriai kezelésre megy. A történteket azzal magyarázza, hogy az utóbbi időszak megviselte, mert agydaganatban meghalt egy 19 éves fiú, akit saját fiaként szeretett, de azt is hozzátette, hogy a felvételekkel szándékosan próbálják lejáratni.

https://www.facebook.com/petra.kiss.731/posts/1457163864389936

A mostani Facebook-bejegyzésében az áll, hogy 5-2 arányban

továbbra is bizalmat szavazott neki a képviselőtestület, azzal a feltétellel, hogy a kezelés mellett tartózkodik a hasonló megnyilvánulásoktól, ellenkező esetben önként kell lemondania.

Lakatos azt is írja, hogy az erkölcsi felelősséget vállalja viselkedéséért, és elnézést kért azoktól akiket megsértett.

„Azonban azt is kérném azoktól, akik túlzó indulatokat keltettek és illegális felvételekkel lejáratták a sajtóban lakóhelyünket, fejezzék be ellenem hadjáratukat és a város fejlődését tartsák szem előtt.”

[mnky_ads id=”10553″]

Kapcsolódó

Választási traumafeldolgozás – beindult a “depresszióipar”

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét