Orbán Viktor szimpátiája menthette meg Szita Károlyt

Továbbra sem tagadta, igaz, nem is ismerte el Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, hogy a rendszerváltás előtt ügynökként szolgálta a Kádár-rendszert. A Magyar Nemzet birtokába kerülő jelentések szerint a Krakus Péter néven jelentő Szita örömmel segítette a rendőrség munkáját. Lelkesen jelentett a laktanyák közelében tartózkodó nyugati személyautókról, de családtagjairól is.

Szita kilencévnyi szolgálat után 1989-ben szerelt le. 1990-ben lett Kaposvár alpolgármestere, 1994-től pedig a város polgármestere. 2014 óta a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke is.

A lap kaposvári forrásai egyébként Szita visszavonulását a parlamenti munkától az ügynökmúltjával magyarázták. – Szita Károly a Fidesz színeiben 2002-ben listáról szerzett országgyűlési mandátumot. Még az év decemberében váratlanul lemondott a mandátumáról, mondván, a heti rendszerességű plenáris ülések miatt nem tud eleget foglalkozni a polgármesteri teendőivel, és ő inkább Kaposvárt szeretné szolgálni – elevenítette fel tudósítónknak egy neve elhallgatását kérő korábbi fideszes parlamenti képviselő. Azt mondta, már akkor sejtették, hogy az ügynökmúltja lehet a lemondás mögött. Az hírlett ugyanis a fideszesek közt, hogy Szita a testvéréről is jelentett.

Egy másik helyi forrás arról beszélt, hogyan úszhatta meg Szita Károly az ügyet a pártban. Szerinte a Krakus-ügy kirobbanása után az mentette meg Szita politikai karrierjét, hogy kifejezetten jó a viszonya Orbán Viktorral – korábban önkormányzati tanácsadója is volt –, és úgy tudni, a jó kapcsolat a mai napig megmaradt. Ugyanakkor a pletykák szerint az is kellett, hogy Szita meggyőzze arról Orbánt, kezelni tudja az ügynökügyet, és nem veszít a helyi népszerűségéből. Noha a Krakus-ügy kirobbanása után a vezető fideszes politikusok egy ideig látványosan kerülték Kaposvárt, a hírek szerint megszületett a kiegyezés: a Fidesz legerősebb antikommunista beállítottságú emberei is belementek abba, hogy Szita az országos politizálástól visszavonulva helyben dolgozzon tovább.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük