Sorting by

×

Orbán miatt kudarc lett a V4-ek és Japán csúcstalálkozója

A találkozó kínos véget ért, mert Orbán nem írta alá a zárónyilatkozatot. Volt benne ugyanis egy kellemetlen megjegyzés Kínáról… Egyetlen közlemény sem jelent a múlt csütörtökön tartott megbeszélésről.

Múlt csütörtökön, ahogy véget ért az EU-s csúcstalálkozó Brüsszelben, máris kezdődött egy újabb kétnapos csúcs ugyanott, az ASEM, vagyis az európai és ázsiai országok találkozója. Összesen 51 ország vezetője vett részt rajta.

Az ilyen találkozók mindig alkalmat adnak kétoldalú, vagy kisebb csoportok találkozójára is. Szerveztek egy találkozót Abe Sindzó japán miniszterelnök és a V4 csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökei között is, csütörtök délutánra. Csakhogy a találkozón történtekről semmi sem jelent meg.

Mint azóta kiderült, Orbán Viktor ragaszkodott ahhoz, hogy a zárónyilatkozatból vegyenek ki két utalást, ami Kínának kellemetlen lehetett volna. A japán miniszterelnök viszont nem ment bele a változtatásba.

A találkozó ténye megjelent a japán miniszterelnök honlapján, és az esemény létezéséről a szlovák, a cseh és a lengyel sajtó is beszámolt, de a tárgyalások tartalmáról egyetlen szó sincs ezekben a tömör közleményekben.

Diplomáciai körökből származó információnk szerint azért hallgat minden résztvevő a tárgyaláson történtekről, mert kínos véget ért a megbeszélés.

(Forrás:444)

Kapcsolódó:

Uniós csúcs – nincs megállapodás a Brexitről

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.