Emlékeznek? 2010 előtt a minimálbér adómentes volt! Mindenkinek! – Orbán most beáldoz egy stadionnyit és azt reméli, hogy megnyer egy generációt?

A miniszterelnök fontos döntésre jutott. Egy stadionnal kevesebb, de reményei szerint egy megnyert generációval több. Egy olyannal, a 25-ön aluliakkal, ahol egyébként pocsékul állnak: van, ahol a Kétfarkú Kutya is megelőzi őket. Ebben a nemzedékben a Fidesz-listának 20, az egyesült ellenzéknek 40% támogatása van.

Orbán meghirdette tehát, hogy 2022-től a 25-ön aluliak keresete az átlagbérig SZJA-mentes

Ez számításai szerint 130-150 milliárdba kerül, kb. annyiba, amennyiért Mészáros Lőrinc az atlétikai stadiont építi. A Puskás stadion 40 milliárddal többe volt nekünk.

Nem is kérdés: ennek a pénznek sokkal jobb helye van a fiataloknál, mint Mészároséknál. Tehát örülök, még ha

a korosztálynak csak egy része dolgozik is, a hvg.hu adatai szerint összesen 280.000-en, gyakran minimálbérért. A többi 18-20-25 éves koráig tanul.

De ha azt akarjuk, hogy a pályakezdők többet keressenek, akkor alapvetően a képzettségük növelésére van szükség

Mert akkor lehet magasabb jövedelmük, mondjuk 26 évesen is. Nagyon gyorsan vissza kellene tehát állítani a 18 éves korig szóló tankötelezettséget, tartalommal megtölteni és továbbtanulásra alkalmassá tenni a lebutított szakképzést, nem szűkíteni, hanem bővíteni az egyetemre, főiskolába jutás lehetőségét.

Pl. úgy, hogy néhány káder kuratóriumi tagsága kedvéért nem adjuk magánalapítványok kezébe a felsőoktatást.

És ha lehet, eltávolítani Parragh László kamarai elnököt és tanácsait az oktatás közeléből!

Annak egyébként általában is örülnék, ha a legalacsonyabb béreket nem sújtaná adóteher. Senkinél. Csak emlékeztetnék:

2010 előtt a minimálbér adómentes volt, és az adókedvezmény csak az átlagbér fölött vezetődött ki. A minimálbér adómentességét a Fidesz szüntette meg. Most egyetlen generációban ehhez hasonló rendszer tér vissza. De nem millióknál, hanem csak 280.000-nél. Akiknek nagyon kell a szavazata.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Emlékeznek? 2010 előtt a minimálbér adómentes volt! Mindenkinek! – Orbán most beáldoz egy stadionnyit és azt reméli, hogy megnyer egy generációt?

  • 2021.01.16 - 13:01
    Közvetlen hivatkozás

    2010-ig a minimálbér adómentes volt, de csak a minimálbéreseknek. Sokan mások helyettük is duplán adóztak. Havi 150 ezerig 18%-ot, a fizetés 150 ezer fölötti része után 36%-ot. A pályakezdő fiatalok is. Ezért rengetegen minimálbérre voltak bejelentve, mások pedig fizettek helyettük, mint a katonatiszt. Az átlagbérig terjedő adómentesség ennél sokkal jobb. Nagyon nem akarom, hogy megint a Fidesz nyerjen, de a 2010 előtti adórendszert újra bevezetni, és azzal kampányolni hatalmas hiba lenne az ellenzék részéről.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük