Orbán Moszkvában találkozott Putyinnal

A fociőrült kormányfő természetesen a világbajnokság döntőjére utazott Moszkvába, de persze kihasználta az alkalmat, hogy az orosz nagyfőnökkel is találkozzon.

Orbán Viktor egyébként szeptemberben is Moszkvába látogat, hogy újabb tárgyalásokat folytasson Putyinnal, igaz a pontos dátumot még nem tudni. Mindez azt jelenti, hogy a magyar kormányfő két hónapon belül kétszer is találkozik az orosz elnökkel.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor gratulált vendéglátójának a világbajnokság megrendezéséhez. Kifejtette: Magyarország tiszteli és nagyra tartja az orosz kultúrát, és úgy vélekedett, ennek a sporteseménynek a megrendezésre méltó volt az orosz kultúrához – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Havasi Bertalan közölte: A megbeszélésen áttekintették a nemzetközi energetikai beruházások helyzetét, illetőleg ezek Európára gyakorolt hatásait, különös tekintettel a Török Áramlat gázvezetékre, amely Magyarország számára is kiemelten fontos.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tárgyaltak a két ország gazdasági együttműködésének zászlóshajóját jelentő paksi atomerőmű projektről is, ezzel kapcsolatban megállapították, hogy “minden a korábban kialakított mederben halad” – ismertette a sajtófőnök.

A megbeszélés végén megerősítették: szeptember 18-án tartják a következő magyar-orosz csúcstalálkozót Moszkvában.

A Kremlben tartott megbeszélésen részt vett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, az MLSZ elnöke, a FIFA alelnöke.

A szokatlanul gyakori tárgyalások kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a két vezető évenkénti hivatalos tárgyalásai idén tavasszal a magyar parlamenti választások miatt elmaradtak, azt későbbre halasztották, így tehát erre kerül most sor Orbán moszkvai látogatása keretében. Utoljára tavaly augusztusban járt Magyarországon Putyin hivatalosan a cselgáncs-világbajnokság megnyitó ünnepségén, előtte pedig februárban érkezett Budapestre hivatalos látogatásra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük