Orbán nagyon megérintette őket, meg is kergültek ízibe!  – Lapzsemle

Heti lapzsemle. Június 4-e, a trianoni békeszerződés századik évfordulója utáni hétvégén Orbán gyalázatos turulavató beszédet mondott Sátoraljaújhelyen. Szánthó Miklós, a Fidesz-nyalonc “Alapjogokért Központ” vezetője nemrég megvallotta, hogy az a beszéd annyira “nagyon megérintette őket”, oly igen „reveláló hatású volt”, hogy az csak na… Be is indult a központ propagandakampánya, amely a sötét orbáni víziót sulykolja: a legrosszabb huszadik századi korszak szellemében hirdetnek “igazságot-erőt-felemelkedést”.

Pozitív, szerethető…

A kormányt kiszolgáló Alapjogokért Központ kampányában szeptember 4-én jelent meg először a Nemzeti Sportban a rohamra induló első világháborús katonákat ábrázoló hirdetés az „Igazság, erő, felemelkedés – Együtt tesszük naggyá a Kárpát-medencét” szlogennel, és a keszuljetek.hu webcímmel (ez a “készüljetek” felszólítás Orbán június 6-i Trianon-beszédének tartalmára utal).
Amikor Szánthó főagytröszttől a vesztes háborúban a lövészárokból kiugráló rohamsisakos áldozatok plakátja által hordozott üzenetet firtatták, a “szakértő” képes volt így beszélni:
ez nem militáns kampány, hanem egy videó része, amelynek pozitív és szerethető üzenete van. A célja, hogy a múlt viszontagságain felülemelkedve fogjanak össze a közép-európai népek.

Orbán sátoraljaújhelyi ámokfutása

Idézzük fel, mi is volt Orbán “inspiráló” sátoraljaújhelyi beszéde, és főleg, mire inspirálja a fogékony fidesz-nyaloncokat. (“Orbán-vezér Freud bácsi díványán“).
A Fidesz-vezér sok gyalázatos beszéde közül az eddigi legaljasabbat adta ott elő június 6-án.
Orbán baljós felszólítása a neki engedelmeskedőnek: “készüljetek!” Vajon mire? Ez mindvégig homályban maradt, de a beszédből értesülhettünk arról, hogy mi a feladata a magyar anyának.
“…mindig az asszonyok pótolták a vérveszteségeket. Hol országvédő katonák, hol országépítő mesteremberek hadait adták a hazának. Mindig azt adták, amire éppen szükség volt. Asszonyainknak köszönhetjük, hogy a túlélés és az országépítés művészete a génjeinkben van.”
Értsük meg jól: a vérveszteséget köll itt pótolni. Készüljetek a legrosszabbra, mert azt garantáljuk! Az már fel sem merül, hogy talán nem kellene állandóan ellenséget keresve és ellenségeket gyártva, életveszélyesen vezetni az országot. Amikor Orbán azt hajtogatja, “béke és biztonság”, a pusztulás szaga terjeng.

Egy figyelemre méltó részlet

“A világ mozgásban van. A változások tektonikusok. Az Egyesült Államok nem egyedül ül már a világ trónján, Eurázsia gőzerővel épül újra, az Európai Uniónk eresztékei recsegnek, és most egy salto mortaléval reméli megmenteni önmagát. Keleti szomszédunk lába alatt remeg a föld. A Balkán is tele van válaszra váró kérdésekkel. Új rend van születőben. A mi világunkban, a mi életünkben is nagy változások dörömbölnek a kapunkon.”
Orbán mintha élvezné, hogy amerre néz, növekvő káoszt lát. Ott is, ahol nincs ilyesmi, bár ő reménykedik benne. Azok az erők, amelyeket ő örömmel üdvözöl — az “újra épülő” eurázsiaiak, Putyin Oroszországa, a Tibet után Hongkongot eltaposó Kína, Erdogan Törökországa, és a mi kedves basi-gyűjteményünk a “türk világban” — sötét fenyegetést jelentenek a világra.
A Balkán “válaszra váró kérdéseinek” megpendítése a legszebb: az Orbán-rezsim nagyon aktív a Balkánon, és buzgón próbálja növelni a zűrzavart. Észak-Macedónia, sőt, Szlovénia is tudna erről mesélni.

Jön a “döntő ütközet”, lesz itt pótolni való vérveszteség

A Fidesz-főnök ezután még emelte is a tétet:
“Országvesztéseinket kivédhetetlen sorscsapásoknak láttuk évszázadokon át. Az utolsó száz évben is. Saját erő híján vártuk, hogy a legendák ködéből érkezik egy csodálatos felmentő sereg, amely fordít egyet a magyarok sorsán. Tekintsünk végig a száz év történelmén. Értsük meg az elmúlt tíz év változásának mélységeit. Ne ijedjünk meg attól amit látunk: mi vagyunk azok, akikre vártunk. Igen, mi vagyunk azok, akik megfordítják Magyarország sorsát. Remélhetjük, hogy a mi nemzedékünk, hogy a mi nemzedékünk, a negyedik trianoni nemzedék még beteljesíti küldetését, és egészen a győzelem kapujáig fogja vinni Magyarországot. De a döntő ütközetet az utánunk következő, az ötödik trianoni nemzedéknek kell megvívnia.”
Orbán úgy beszél a NATO- és EU-tag, a világgazdaságba mélyen beágyazott, 2010-ig demokratikus, köztársasági Magyarországról, mint amelynek “meg kellene fordítani a sorsát”. Amelyet “a győzelem kapujáig kelle vinni”. Miféle győzelem? Ki felett aratnák ezt az Orbán által meghülyített vitézek? Hányszor fogja még egy eszement zsebführer vesztes kalandba kormányozni ezt a szerencsétlen országot?

Ungváry: ez a nyilas időket idézi

A sátoraljaújhelyi beszédről és az arra épülő propagandakampányról Ungváry Rudolf író a Klubrádióban elmondta:
Első látásra ez szájtépés, mintha csak belpolitikai célokat szolgálna, valójában azonban az euroatlanti világgal szembeni „orbáni rohamok” része. Ezzel szintet lépett a rezsim, hiszen a kampányban majdnem teljes nyíltsággal megjelenik, ami eddig nem volt, a fasiszta rendszerek egyik jellemzője, a militarizmus, a katonai erő alkalmazásának „apoteózisa”. Ungváry Rudolf szerint politikai vakság vagy színtiszta gyávaság figyelmen kívül hagyni, hogy a közreadott szöveg az 1944-es, nyilas idők hangulatát idézi.
Az egykori fasizmusnak és nyilasságnak egy egészen ravasz, a demokrácia álarcában megjelenő mutációjáról van szó, amely burkoltan totális, alamuszi módon, apró lépésenként építkezik – fejtette ki Ungváry Rudolf. Szerinte a miniszterelnök a putyini orosz birodalomban keres olyan szövetségest, amely felboríthatja a status quót. Az orosz birodalom pedig szét akarja robbantani Ukrajnát, ekkor a stabilitás felborulna – a hosszú távú célok valahol itt rejtőzhetnek, „életveszélyesen játszik a tűzzel”. Szerinte Orbán Viktor ebben az esetben félkatonai, katonai jellegű kormányzást vezetne be, ennek főpróbája, ujjgyakorlata volt a járvány katonás kezelése, az operatív törzs, a kórházak katonai irányítása.

A szomszéd népeket nem értesítették

Ungváry Rudolf szemfényvesztésnek nevezte a Kárpát-medencei népekkel együttműködésről szóló üzenetet, hiszen az említett weboldalon és az imázsfilmben megjelenő egész körítés az Árpád-házi királyokkal, történelmi héroszokkal a szomszédos népek szemében a nyílt magyar szupremácia kifejeződését jelentheti.
Erre a baljós kárpátmedencézésre a Magyar Narancs vezércikkének szerzője is felfigyelt, különösen arra, ami a propagandából kimaradt: a propagandakampány “Orbán meglehetősen konfúz szövegéből az egyetlen épkézláb mondatot hanyagolja (Ha magyarul nézel, elfogadod, hogy a szlovák szlovák marad, a román pedig román. Látjuk szomszédjainkban azt, ami elválaszt, de azt is, ami összeköt.)”

Militarizmus, területi revízió

Tágabb összefüggéseket vizsgálva Ungváryval azonos következtetésre jutott Káncz Csaba: Orbán a tűzzel játszik:
“A 2. világháború vége óta egyetlen magyar vezetés sem vonta nyíltan kétségbe a határokat, Orbán azonban a békeszerződéshez kapcsolódva egyfajta államvallást teremtett. Politikai pávatánca tudatosan kettős, ami bizalmatlanságot vált ki a térségben, diplomáciai súrlódásokat eredményez, és veszélyezteti régiónk törékeny biztonságpolitikai stabilitását.” (Orbán és a területi revízió – Gulyás felügyeli a hisztéria kampányt?)
A cikkben közölt értesülések szerint “az önmagát kutatóintézetnek nevező – de sokkal inkább titkosszolgálati fedőszervnek kinéző – Alapjogokért Központ Gulyás Gergely miniszter felügyelete alatt működik. 2010 óta hazánkban emlékművek és kutatóintézetek sorra váltak a történelemhamisítással vastagon megspékelt ’nemzeti’ narratíva szolgálatába.”

“A kormány revíziós hisztikampánya”

Az Alapjogokért Központ állítólag “szerethető, pozitív” propagandaháborújáról Káncz Csaba ezt írta:
“…az elmúlt napokban egy kormányközeli szervezet, az Alapjogokért Központ militarista hangvételű plakátokkal szórta tele Orbán Viktor kedvenc nyomdaipari termékeit. Az „Igazság, erő, felemelkedés” szlogenű kampány egyben egy Készüljetek.hu címen futó weboldalt reklámoz. A kampány bevallottan épít Orbán 2020 júniusában Sátoraljaújhelyen, a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából tartott beszédére… A Népszava eközben több fideszes forrásból úgy értesült, hogy a mostani AK-kampány állításai jelentették volna a kormányfő szokásos nyári útmutató beszédének gerincét.

Mit képzel a magyarok többsége? Borzasztó számok

“A környező országokban élő magyar kisebbségekből Orbán csinált meghatározó tényezőt a hazai belpolitikában” — írta cikkében Káncz Csaba. — ”De a nagy veszély éppen itt rejlik hosszú távon, és lehet, hogy kicsúszik az ellenőrzés alól: a Pew Research közvéleménykutató idén februárban közzétett kutatása szerint a NATO tagjai közül legmagasabb arányban hazánk lakosságának 67 százaléka állította, hogy a szomszéd országok területének egy része valójában hozzánk tartozik.
A második legmagasabb arányt a hazánkkal jelenleg stratégiai szövetségben álló Törökország esetében mértek, 58 százalékkal – a másik stratégiai partnerünk, Oroszország esetében ez az arány 53 százalék.”

Szánthó és a többi “független szakértő”

A friss Heti Világgazdaság 16. oldalán Hamvay Péter részletes beszámolója jelent meg az Alapjogokért Központ harcias kampányáról és a különös “elemző cég” közpénzekhez fűződő viszonyáról, “A főnök beszéde” címmel. A nevetséges kormánypropaganda-erőlködéssel kapcsolatban nem árt tudni, hogy Szánthó nemcsak az Alapjogokért Központot vezeti, hanem a KESMA irányítójaként a kormánycsahos szolgamédiát is el tudja árasztani ártalmas és ostoba ötleteivel.
“A teljes kormánysajtót kézivezérlő alapítvány vezetőjétől kicsit viccesen hangzik, hogy azért kellett megtámogatni a miniszterelnök üzenetét egy kampánnyal, mert az nem kapott elég figyelmet” — mutat rá Hamvay Péter. — ”Talán soha nem derül ki, valóban úgy érezte-e a miniszterelnök kommunikációs stábja, hogy a főnök beszéde nem provokálta eléggé a balliberális oldalt, ezért kénytelenek voltak ráerősíteni. De ez sem volt elég. Az augusztus 20. futó, különösebb vizet nem, zavaró videós kampányt alighanem azért kellett szeptemberben provokatív reklámokkal és kontextusnélküliségükben fenyegető mondatokkal megtámogatni, mert nem jutott más az eszükbe, amiről az SZFE-ügyről eltereljék a figyelmet.”

Egy önálló gondolat nem fut át a fejükön

Hamvay Péter áttekinti az Alapjogokért Központ indulását és bemutatja azt a változást, amikor jól kistafírozott propagandagyárrá nőttek: “Hamarosan olyan álcivil szervezetté váltak, amelyik nem magas színvonalú elemzéssel segíti a Fideszt, hanem elsősorban azzal, hogy ‘független szakértőként’ ismételgeti a kormánypropagandát a kormányközeli médiumokban.”

A fideszes táplálékláncban

“Miután tavaly márciusban Szánthó a KESMA vezetője is lett — elődjének azért kellett távoznia, mert bevallotta, hogy még ő is inkább az ellenzéki lapokból tájékozódik, mint a sajátjaikból — , egyértelművé vált az AK helye a fideszes táplálékláncban” — emlékeztetett a HVG szerzője.

Egy “független elemző”

“A libernyákok képtelenek megélni saját magyarságukat” — magyarázza meg igazi független elemzőhöz méltóan Szánthó Miklós annak a pár perces videónak és plakátkampányának a visszhangját, amit az általa vezetett Alapjogokért Központ készíttetett és amit a szintén általa irányított Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány” alá begyűjtött kormánymédiumokban futtatnak szeptember eleje óta.”

Ami még Schmidt Máriának is sok volt…

“A Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumába ültetett Lajos Tamás cége által forgatott videó Koltay Gábor giccses történelmi filmjeinek kliséit idézve igyekszik összefoglalni a magyar történelem eseményeit a vérszerződéstől Trianonig” — olvasható “A főnök beszéde” című HVG-összeállításban.
“A központnál nem árulták el, mennyibe került a rövidke videó, de az biztos, hogy Lajos Tamásék nem dolgoznak olcsón. A Trianon-emlékév kormányzati felelősének, Schmidt Máriának egy egyperces filmet 120 millióért adtak volna (ennyiből más egy teljes mozifilmet leforgat), amit még az Orbán-rendszer kimeríthetetlen büdzséjű udvari történésze is arcátlanul soknak talált, nem is fizette ki, ezért most pereskedik egymással a két NER-lovag.”

lapzsemle

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük