Orbán nem hátrál, csak késleltette a csapást: jön a migrációt segítő szervezetek különadója

A Stop Soros csomag helyett az adótörvénnyel fogadják el a migrációt segítő szervezeteket sújtó különadót.

25 százalékos bevándorlási különadó

Külön közleményt is kiadott a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium arról, 25 százalékos bevándorlási különadót kell fizetnie a bevándorlást segítő szervezeteknek. Az a közleményből nem derül ki, hogy milyen bevételekre vonatkozik ez. Azt írták, minden eszközzel megvédenék az országot az illegális migrációtól, így a „migránsok betelepítését tiltó alkotmánymódosítás” és a Stop Soros törvénycsomag mellett adóztatással is fellépnek a migráció szervezése ellen.

A közteherviselés jegyében

„Az illegális migráció elleni védekezés jelentős pénzügyi terheket jelent a magyar költségvetésnek, így közvetve a magyar embereknek. Ezért a kormány azt javasolja, hogy a közteherviselés jegyében a bevándorlást segítő szervezetek fizessenek bevándorlási különadót, amelynek mértéke 25 százalék. A bevándorlási különadóval kapcsolatos feladatok – mint ahogyan minden adóval kapcsolatos feladat – az adóhivatal hatáskörébe tartoznak majd.”

Tavaly még bevándorlási finanszírozási illetéknek hívták

Az előző ciklusban benyújtott Stop Soros törvénycsomagban ugyanezt illetékként vonták volna el a szervezetektől, „bevándorlási finanszírozási illeték” néven. Ott a külföldről származó pénzbeli vagy vagyoni jellegű juttatás 25 százalékát vonták volna el. Ha nem fizettek volna, a NAV a be nem fizetett illeték kétszeresének megfelelő összegű bírságot szabhatott volna ki.

A Velencei Bizottság kérése

Ez a passzus a választás után beadott Stop Soros törvénycsomagból kimaradt, Tordai Csaba alkotmányjogász akkor azt mondta, ez az egyik pont, amelyet a Velencei Bizottság a korábbi gyakorlata alapján kifogásolt volna.

A miniszterelnök üzent

A Velencei Bizottság végzett a Stop Soros vizsgálatával – a hivatalos jelentés jövő péntekre készül el, az előzetes változatot már megkapta a kormány –, a szervezet elnöke azt kérte, a Parlament ne fogadja el szerdán a törvénycsomagot, vagy vegyék figyelembe az észrevételeit. Orbán a HírTV-nek nyilatkozva megüzente, megvan a többség, megszavazzák a törvényt.

Orbán fenyegetése

Arra is van forgatókönyve, ha ez esetleg nem tetszene a Néppártnak: belengette, hogy bevándorlás-ellenes pártformációt hoz létre a jövő évi EP-választásra.

(Forrás: HVG)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük