Gábor György: Orbán Nyihaha-országa

Orbán Viktor a minap meghirdette, hogy a magyar kormány és a lovas világ szövetségre lépett egymással, aztán hozzátette, hogy mindenkinek akkora a becsülete, ahogy a lovaival bánik (lásd mindenki annyit ér, amennyi van neki), s a miniszterelnök végezetül megvonta rettentő bölcs és cáfolhatatlan konklúzióját: a magyar újra lovasnemzetté vált.

Na mármost ahhoz, hogy lovasnemzetté legyünk,

minimum két dologra szükség van: emberekre és lovakra. Éppen úgy, ahogy azt a zseniális Jonathan Swift a Gulliver utazásai c. regényének negyedik fejezetében megírta. Gulliver utazásai során eljutott a lovak, vagyis a Nyihahák Országába. A nyihahák okos állatok, bölcsek, értelmesek, erkölcsösek és őszinték. Épp ellenkezői a hazugságra, csalásra, lopásra mindig kész embereknek. A nyihahák mértékletesen élnek, tetteiket az egymás iránt érzett szeretet, tisztelet és megbecsülés jellemzi, az erőszakot, a durvaságot, a kegyetlenséget nem ismerik.

Ámde országukban élnek emberek, akiket a nyihahák csak jehuknak neveznek. Kibírhatatlan, undorító, erőszakos, hazug lények. Az értelemnek még a halvány jele sem mutatkozik meg bennük: ösztönlények, ravaszak, alattomosak, csak a bírvágy jellemzi őket és bosszúállóak. Gulliver a nyihahák között döbbenetes lénynek számít, aki beszámol hazájának állapotáról, az igazságszolgáltatás kegyetlenségéről és elfogultságáról, a politikai rendszer kiszámíthatatlanságáról és korrupt jellegéről, az emberi nagyképűségről, a szerzésvágyról és az erőszakosságról. S habár Gulliver a nyihahák között sokat fejlődik, végül a nyihaha parlament kimondja, hogy a nyihahák nem élhetnek együtt emberekkel, s ezért távozásra szólítják fel Gullivert. Gulliver hazautazik, de olyannyira megundorodott már az emberektől, hogy élete további részét egy istállóban tölti, két fiatal csődör társaságában.

Vagyis Orbán lovasnemzet-koncepcióját illetően nem a nyihahákkal lesz a gond. Ámde az alattomos, bosszúálló, korrupt, kegyetlen, kizárólag a szerzésvágy mozgatta, nagyképű, erőszakos és undorító kormány-jehukkal annál inkább.
És félő, hogy nem lesz itt Gulliver, aki a jehuk elől egy istállóba menekülhetne, két fiatal csődör mellé, mert a kormány-jehuk még ezt az istállót is ellopják majd, csődöröstől, kantárostól, mindenestől.

Orbán: Szeretjük Magyarországot, szeretjük a lovainkat… csak az emberekkel van a gond

Egy hozzászólás itt: “Gábor György: Orbán Nyihaha-országa

  • 2018.02.25 - 15:05
    Közvetlen hivatkozás

    nyihahák orszagoban a jehuk a jehoviták mint ma magyarokként tetszelegnek e jehovita jehuk.lopott orszag lopósai.rabszolgatartók ömlengő szórakozása .

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük