Orbán olyat tett, amit még soha: önként besétált az “oroszlán barlangjába”

Nem tudni, mit permeteztek Brüsszelben az Európai Parlament épületének légterébe, de Orbán Viktor érzékenynek bizonyult a cuccara. Olyat tett, amit fennállása óta még soha!

Az oroszlán barlangjában…..

Két éve nem állt szóba a nemzetközi sajtóval Orbán Viktor az uniós csúcstalálkozókon, most azonban a legnagyobb meglepetésre – Havasi Bertalan sajtófőnökkel együtt – személyesen sétált be az Európai Tanács sajtótermébe.

Ha a cél csupán annyi lett volna, hogy az alábbi kép elkészüljön, hogy lássa ország-világ kerítésen belül, hogy az “elszigetelődés” balliberális, sorosista duma csupán, hiszen tessék: mindenki a magyar miniszterelnökre kíváncsi, megvolt a hatás.

“Ambiciózus Európának ambiciózus költségvetés kell”

– áll a közösségi oldalán, ami azt sugallja: rajta múlik a jövő…..

A várt hatás nem is maradt el:

a magyar miniszterelnököt valósággal megrohanták az újságírók, akiknek arról nyilatkozott, hogy a tagállamok jelenlegi javaslatánál jóval többet kellene befizetniük a közös uniós kasszába.

Orbán nemcsak megjelenésével, hanem mondanivalójával is meglepte a sajtót

A kormányfő arról beszélt, hogy ambiciózus uniós költségvetésre van szükség, ennek érdekében pedig az kell, hogy

a tagállamok akár bruttó nemzeti jövedelmüknek 1,3 százalékát is befizessék be a közös kasszába, vagy legalábbis ehhez közeli összeget.

Ezzel gyakorlatilag egy álláspontra helyezte magát az Európai Parlamenttel.

Ha erős Európát akarunk, akkor be kell fektetnünk – tette hozzá.

Az Orbán és az Európai Parlament által emlegetett összeg sokkal több, mint ami a jelenleg ismert javaslatban szerepel. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke múlt pénteken benyújtott dokumentumában 1094,8 milliárd eurós keretösszeget határozott meg, ez a tagállamok bruttó nemzeti jövedelmének 1,074 százaléka.

Ha pedig azt vesszük, hogy az úgynevezett takarékos tagállamok (Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország) nettó befizetőként egy százalékos hozzájáruláshoz ragaszkodnak, Orbán terve minimum bátornak nevezhető.

Nem véletlen, hogy a magyar kormányfő arra is utalt: hogy egyelőre nagyon távol állnak a megállapodástól, és nem tartja valószínűnek, hogy ezen a csúcson megegyeznek. Arról viszont nem beszélt, mi a véleménye arról, hogy a jelenlegi javaslat szerint is a jogállamisági feltételekhez kötnék a pénzek kifizetését.

Ismeretlen terep….

Az Európai Tanács sajtóterme nyitott terület az épület földszinti aulájában, itt dolgoznak az akkreditált újságírók. Az állam-és kormányfők eközben a 11. emeleten, hermetikusan elzárva tárgyalnak, a terembe az utóbbi időben még a mobiljukat sem vihetik be.

Néha elő szokott fordulni, hogy a nemzeti delegációk tagjai lemennek beszélni a sajtóval, és a csúcstalálkozók után sajtótájékoztatót is szoktak tartani (erről a magyar miniszterelnök is csak néhány éve szokott le), de olyanra még soha nem volt példa, hogy Orbán Viktor maga sétáljon be az oroszlán barlangjába.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük