Orbán: “én a politikai szabadság luxusában élek, azt mondhatom, amit gondolok, mert erősen támogat a magyar nép…”

A hagyományos európai elit dekadens, mert nem hisz a politikai cselekvés erejében, hanem csak szeretné tovább tekerni a pedált, és elzárkózik, ha valami új merül fel – mondta Orbán Viktor egy interjúban, amelyet abból az alkalomból adott az osztrák lapnak, hogy hétfőn Budapestre érkezik Heinz-Christian Strache alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt elnöke.

Strachéról szólva visszanyúlt odáig,

hogy az FPÖ-t akkor ismerte meg, amikor Wolfgang Schüssel akkori kancellár koalícióra lépett a jobboldali populista párttal, Ausztria ellen „visszataszító” nemzetközi kampány kezdődött, és ő (Orbán) volt a bajor mellett az egyetlen kormányfő, aki fogadta Schüsselt. Egyben megállapította, hogy Strache „kiemelkedik az európai politikai mezőnyből”.

Arra a kérdésre, hogy vajon nem azért tartanak-e attól, amit Orbán újnak nevez, mert régi göncökben jön, a magyar politikus azt válaszolta:

„Az európai elitnek az a problémája, hogy nem hisznek a személyiség, a vezető személyiség erejében, veszélyesnek tekintik az ilyen vezető személyiségeket, akik fel tudják lelkesíteni az embereket”.

Ám Orbán szerint Strache nem illik ebbe a sorba,

bizonyosan nem dekadens, nem azt a nyelvet beszéli, amelyet politikailag korrektnek „kereszteltek”, azt mondja, amit gondol, néha veszít ezzel, néha nyer. Az újságírók felvetették, hogy Sebastian Kurz kancellár eltávolodott Orbán Viktortól, és megkérdezték, úgy érzi-e, hogy elárulták. Orbán kijelentette:

„Az elárultság alapvető érzés, ha az ember magyar. […] A magyaroknak nagy szíve van, és gyakran indulnak ki a szívükből, nem az eszükből, de ez a politikában csalóka lehet. Meglepődnek, ha valaki, akivel korábban jó volt a viszony, elkezdi nem a szívét, hanem az érdekeit követni”.

Orbán Viktor nagy elismeréssel szólt az osztrák kancellárról azzal, hogy nagyon fiatalon nagyon nagy bizalmat szerzett, és a választáskor merészen lépett –

„ez bekerül a miniszterelnökök tankönyvébe”

– mondta. Arra a kérdésre, hogy Orbán a nacionalistákkal keres szövetséget, és ezzel nem kockáztat-e végleges szakítást ez európai kereszténydemokratákkal, Orbán Viktor kifejtette: a kockázat létezik ez is lehet a történet kifejlete, de ezt nem szeretnénk.

„A kereszténydemokraták, különösen Németország, balra tolják Európát, és ha ez így megy tovább, elveszítik identitásukat, értékeiket, hiszen képviselniük kellene a családdal és a nemzeti identitással kapcsolatos keresztényi felfogást”

– mondta.

Hozzátette: ő a szélen feljövő új pártokban lát nagy lehetőségeket;

ezek ugyan nem nevezik magukat kereszténydemokratának, de keresztény értékeket képviselnek. Arra a kérdésre, vajon tényleg úgy hiszi-e, hogy Marine Le Pen keresztény értékeket képvisel, Orbán kifejtette: rokonszenvez Le Pen politikájával, de az a Néppártban bírálatokat vált ki, mert az EPP balra akar menni.

„Ennek két következménye lesz: egyrészt az identitás elvesztése, másrészt az, hogy gazdasági szempontból szocialista Európát fognak építeni, ahol el fog veszni a nemzetközi versenyképesség”

– mondta, hozzátéve, hogy ezzel nem érdemes kísérletezni.

„A Macronnal és a baloldallal való együttműködés egyre több szocialista elemet von be, és ennek árát a németek és a franciák fogják megfizetni”.

Az újságírók megkérdezték: attól nem tart-e, hogy a kereszténydemokraták a jobboldali pártokkal való együttműködésben veszíthetik el identitásukat, Orbán kijelentette: Európának az osztrák példa követését javasolja.

„Ugyanakkor nem tagadható, hogy egész Európára ráterült egy politikai háló, amelyet én liberális hálózatnak nevezek. Ez a hálózat civil szervezetekből, kutatóintézetekből, médiából, liberális akadémikusokból, egyetemekből és politikusokból áll. Ha ezek elővesznek egy politikust, akkor nagyon megnehezítik az életét. Ezért is figyel oda a jobboldali politikusok egy része, hogy ne vívja ki ezeknek a szervezeteknek az ellenszenvét, és e taktika miatt tűnt el az európai politikából az, hogy a szíve szerint beszéljen valaki. Minden szót mérlegelni kell. Ezzel szemben én a politikai szabadság luxusában élek, azt mondhatom, amit gondolok, mert erősen támogat a magyar nép. A fasizmus, nacionalizmus és populizmus kifejezéseket politikai bunkóként használja a liberális hálózat, és lehetetlenné teszi, hogy a hazaszeretetről, vagy Jézus tanításának követéséről beszéljen az ember. De nem lehetett minket megbuktatni Brüsszelből sem”

– fejtette ki. Kérdésre elmondta:

politikai pályafutásában nincs törés:

1990-ben is szabadságot akart, és akkor ezt a lehetőséget a liberalizmus kínálta, és most is szabadságot akar, de most a liberalizmus ezt akadályozza. Orbán elmondta: a liberálist az illiberális demokráciától három pont különbözteti meg:

Először is az a meggyőződés, hogy a család az alap, és a család alapja egy férfi és egy nő.

Másodszor: a kultúrában azt mondjuk, hogy ugyan minden ország kultúrája sokszínű, de mindenhol van vezető kulturális hagyomány, ezt német szóval Leitkultur-nak [vezető kultúrának] nevezik. A többi kultúrát tiszteletben tartjuk, de a sajátunk kiemelkedő szereppel bír, és a mi felelősségünk ennek fenntartása. A harmadik pedig az, hogy a liberális demokraták támogatják a bevándorlást, mi illiberálisok pedig ellene vagyunk.

”Az illiberálisokat lehetne kereszténydemokratának is nevezni, de itt harci nyelvezettel van dolgunk”

– mondta. Arra az újságírói kérdésre, hogy:

„Nekünk a liberális jogállamiságot, az illiberális tekintélyelvűséget jelent, vagyis azt, hogy valaki a szabad sajtót, a független igazságszolgáltatást és a szabad tudományt a politika befolyása alá helyezi. Ön erre gondol?”

– Orbán igenlő választ adott.

„A szabadság, a sajtószabadság, nem liberális kategória, hanem mindenkié, a demokrácia alapfeltételei, csak a liberálisok elfoglalták, és itt nálunk ez még sokkal durvábban érvényesül, mint Önöknél. Ha a liberálisok elvesztik a választást, egyből a demokrácia végéről beszélnek. Itt csak akkor lehetsz demokrata, ha liberális vagy, Ez a szellem megerőszakolása”

– mondta Orbán Viktor. Figyelmeztetett:

ébernek kell lenni,

mert ha most nem figyelünk, különválhat Nyugat- és Közép-Európa sorsa, nem holnap reggel, de úgy 10-15 év múlva, a migráció és következményei miatt. Ugyancsak kérdésre kifejtette: a magyarok gyógyíthatatlanul Európa-barátok, itt egy Európa-ellenes politikának nincs esélye, csak a magyarok nem szeretik Európa vezető politikusait, mert úgy érzik, nem tisztelik kellően a nemzetállamokat, és

„azt látják, hogy a brüsszeli migrációs politika lerombolja azt az Európát, amelybe egykor beleszerettünk”.

Kifejtette: Brüsszelen a Bizottságot és néhány tagállamot ért: a franciákat, németeket, a skandinávokat és a Benelux-államokat, amelyek kezelni akarják a migrációt, míg „mi megakadályozni akarjuk” – mondta egyebek között Orbán Viktor a rendkívül terjedelmes interjúban.

Forrás

Kapcsolódó

Egy hozzászólás itt: “Orbán: “én a politikai szabadság luxusában élek, azt mondhatom, amit gondolok, mert erősen támogat a magyar nép…”

 • Avatar
  2019.05.06 - 20:06
  Közvetlen hivatkozás

  Vajon meddig és hova követik a FIDESZ-szavazók a prenáci koalícióba tartó Kedves Vezetőjüket?

  Üzenem a FIDESZ-fanoknak: Az emberi lojalitás és hülyeség határtalan tud lenni. De könyörgöm, ennek miért a többiek isszák meg a levét?

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük