Orbán szerint nem liberális, hanem keresztény demokráciát kell építeni

A kormányfő szokásos péntek reggeli rádiós locsogásában a demokrácia átértelmezése mellett a kormánytagokról is beszélt, sőt azt is elárulta, hogy a most felálló Miniszterelnöki Kormányiroda hírszerzéssel is foglalkozni fog. És persze jön a Stop Soros törvénycsomag…

„A kormány keresztény demokráciát épít Magyarországon, a globális ideológiákat elvetjük, mert hiszünk a nemzet fontosságában” – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Hozzátette: semmilyen nemzetek fölötti üzleti vagy politikai birodalomnak nem akarunk teret engedni Magyarországon.

“Mert mi mindig a gombhoz keressük a kabátot, mármint a kabáthoz a gombot,” indokolta a kormány átalakítását a miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Orbán Viktor hozzátette: a 14 fős kormányban 7 profi politikus lesz és “lesz hét olyan ember, akik a politikán túl szedték össze tudásukat.”

“Itt nem azt mondják, hogy jó napot kívánok, hanem azonnal meg fogják támadni” – mondta a politika, Harcosok klubja-szerű világáról és az oda újonnan érkező kormánytagokról.

Egységes hírszerzési központ is lesz a Miniszterelnöki Kormányirodán

A most felálló Miniszterelnöki Kormányirodáról Orbán elmondta, hogy “egy erős, közvetlenül hozzám rendelt központja lesz a kormányzatnak.” Itt történik majd a minisztériumok közigazgatási államtitkárainak munkájának koordinálása, ide rendelték a Kehit, a gazdasági ellenőrzést is, és “itt lesz majd egységes hírszerzési központ is, amely lehetővé teszi, hogy Magyarország ebben az erőteljes nemzetközi versenyben egy jobb információs, hírszerzési tevékenységet tudjon felmutatni”.

Semjén mellett Pintér és Varga is miniszterelnök-helyettesek lesznek

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mellett még két helyettessel számol, tette hozzá. Ezért lesz egy nemzetbiztonságért felelős helyettes, Pintér belügyminiszter, illetve egy gazdaságért felelős helyettes, Varga Mihály.

“Nekünk a demokráciának azt a fajtáját kell építeni, amit kereszténydemokráciának hívnak. Nem a liberális demokrácia, hanem a kereszténydemokrácia építése a cél” – mondta Orbán.

A kormányfő is előadta azt a pofátlan fideszes dumát, miszerint a legnagyobb sérelem ért a szavazatok összeszámlálásakor a kormánypártot érte. Mint mondta, “egyértelmű, hogy van 133 mandátumunk, sajnálom, hogy nem 134. Azt az egyet a Kúria egy téves döntéssel elvette tőlünk”.

Jön a Stop Soros törvénycsomag

Orbán Viktor bejelentette, hogy az új kormány első intézkedése a Stop Soros törvénycsomag és a 7. alaptörvény módosítás beterjesztése lesz. Vagyis “végigviszik” azt a migrációellenes alkotmánymódosítást, amelyet 2016-ban nem sikerült elfogadni, a Stop Soros is ehhez kapcsolódik. Úgy fogalmazott, hogy szeretné, ha Soros árnyékhadserege feljönne a fényre.

Orbán: a migránsoknak egyetlen centet sem kellene adni az uniós költségvetésből

Orbán Viktor azt is kifejtette, hogy nem támogat olyan európai uniós költségvetést, amelyben elveszik a pénzt a gazdáktól, a kutatás-fejlesztéstől, valamint a regionális fejlesztésektől, és odaadják azoknak az országoknak, amelyek beengedték a migránsokat.

A következő EU-s költségvetésre vonatkozó tervekről szólva azt mondta: a legfontosabb tanács az, hogy “csigavér”, hosszú lesz ugyanis a vita. Kiemelte: a hét évre szóló közös költségvetést egyhangúlag kell megalkotni. És amíg a magyarok azt nem mondják, hogy mehet, addig nincs költségvetés.

Szerinte a migránsoknak “egyetlen centet” sem kellene adni, azt mindenki oldja meg a saját büdzséjéből. Hozzátette továbbá, hogy a mezőgazdaságra fordított összegek csökkenését sem támogatja.

(Forrás: MTI, 444)

Kapcsolódó:

Orbán Viktor, kontra Gábor György

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük