Az Orbán-rendszer akár örökké is tarthat

A magyarok többsége elveszítette normális polgári tartását, infantilizálódott, szó nélkül tűri a korrupciót és azt, hogy az Orbán-rendszer két lábbal tapos mindennapi ügyeibe.

Míg az egészséges lélek külön tudja választani a jót és a rosszat, nálunk legfeljebb elfojtások működnek – mondja a 168 Órának Deák Dániel. A Corvinus Egyetem tanára szerint a hozzánk érkező külföldi befektetők is alkalmazkodtak a jelenlegi politikai berendezkedéshez, az afrikai üzleti modellhez. Sőt, a kutató úgy látja, a következő uniós költségvetési ciklusban a magyarokkal kötött megállapodásba belefoglalhatják Orbán korrupt hadseregét: kifizetik nekik azt a pár millió eurót mint járulékos költséget, és így láncolnak minket a fejlett világhoz.

Néhány további részlet az interjúból:

“A túlhatalom megrontja azt is, aki a birtokosa, és azt is, aki alá van vetve neki. Kóros bizalomhiány alakult ki a közintézmények iránt, az emberek egyéni utakat keresnek.”

“A túlhatalom kiélezi a konfliktusokat, a résztvevők pedig egyre kegyetlenebb eszközöket keresnek arra, hogy megvívják a küzdelmet.”

“Tíz éve el nem tudtam volna képzelni, hogy létezhet olyan szervezett gyűlöletbeszéd, amit a kormány a köz érdekének képviseletére hivatkozva terjeszt és gerjeszt. A kabinet és a közintézmények is afelé terelik az embereket, hogy erőszakos megoldásokat válasszanak. Példa az ország működésére a hajléktalanokkal szembeni kegyetlen bánásmód.”

“A polgári társadalomban a polgárok a mindennapi ügyeiket az államtól függetlenül intézik. Az állam csak akkor léphet be a polgárok közötti viszonyba, ha feltétlenül szükséges, és másképp nem megoldható. Ha pedig belép, azt igazolnia kell, és törvényi alap, felhatalmazás szükséges hozzá. Ezektől az egyszerű szabályoktól fényévnyi távolságra vagyunk: az emberek természetesnek tartják, hogy az állam belegyalogol a mindennapi életükbe, meghatározza az életfeltételeiket, a gazdasági viszonyaikat, államosítja az iskolákat és így tovább.”

“Amikor a politikus kijelent valamit, bizonyos társadalmi csoportok érdekében szól. Nálunk ez nincs így, a kormányzat képviselői egoista, individualista, rejtett csoportok nevében beszélnek, sokszor nem is derül ki, hogy kinek az érdekeit követik. Közben meg az emberek elveszítették normális polgári tartásukat, infantilizálódtak.”

Az erőszak eszkalálódhat

“…a társadalomnak szüksége van ellenségre, ugyanis mára a polgárok széles köre olyan kiszolgáltatott helyzetben él, hogy másképp nem tudják fenntartani a mindennapi lelki egyensúlyukat, ami ahhoz, kell, hogy egyáltalán el tudjanak menni munkába.”

“Abban látom a legnagyobb veszélyt, hogy az erőszak eszkalálódhat.”

“Egy józan társadalom rég fellépett volna például a Mészáros Lőrinc-jelenséggel szemben.”

“Dőlnek a milliárdok a futballba, közben meg Andorrától és Luxemburgtól is kikapunk. Miért? Mert nem számít a teljesítmény. Ugyanez történik a gazdaság más területein. És igaz, hogy jelenleg még az uniós pénzek pörgetik a gazdaságot, de közben megkezdtük az orosz források felhasználását.”

“2020-ban indul az EU új költségvetési ciklusa, és jelen állapotok szerint Magyarországnak nem sok támogatás jut majd, pláne ahhoz képest, ahogyan eddig dőlt hozzánk a pénz. Elképzelhető, hogy olyan keveset nyer belőle a hatalom, hogy nem éri meg elfogadni.”

“A civil szféra és a civil politizálás megerősödése lenne a kulcsa a változásnak. Nem véletlenül vérezteti ki a kormány ezt a szektort.”

(Forrás: 168 Óra)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük