Orbán sakkjátszmája CEU-ügyben

Kínos helyzetbe kerülhet David B. Cornstein amerikai nagykövet: lehet, hogy a CEU ügyében megvezette a magyar kormány. Még a héten, de a legkésőbb jövő hét közepén egy nagyon pozitív bejelentésre számít a CEU jövőjét illetően – több résztvevő szerint is ezt mondta egy nem nyilvános rendezvényen.

A miniszterelnök jól szórakozik

Még a múlt hét elején. Egyelőre viszont nem történt meg semmilyen bejelentés, csak annyi, Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben – a hvg.hu munkatársának kérdésére, miszerint mikor lehet megállapodás a magyar kormány és New York Állam között az egyetemről –, csak annyit mondott: „A CEU-val semmi gond! Az egy működő egyetem! Nézze csak meg a honlapját!”.

A kérdést megkerülő válasznál nyugtalanítóbb lehet az intézmény vezetői és hallgatói számára, hogy a Népszava információi szerint a héten egy befolyásos magyar kormánytag egy háttérbeszélgetésen a CEU jövőjét, illetve az amerikai nagykövet már idézett kijelentését firtató kérdésre csak elnevette magát és azt mondta: „Akkor reménykedjünk együtt”.

Az amerikai nagykövet kínos helyzetbe kerülhet

Úgy tudni, a CEU vezetése is csak Cornstein kijelentésében bízik, miközben a magyar kormány részéről már régóta semmilyen információt nem kapnak arról, hogy mikor lehet megállapodás. Ha nem születik meg hamarosan az egyezmény, már David B. Cornstein is kínos helyzetbe kerülhet. Szeptember 11.-én személyesen is tárgyalt az intézmény jövőjéről Orbán Viktorral, és utána azt mondta, biztos benne, hogy az egyetem tovább fog működni. A kormányzati döntés hiánya viszont csak a bizonytalanságot fokozza, és azt az érzetet kelti, hogy a magyar kormány a kifárasztásra játszik, vagyis arra: előbb-utóbb maga a CEU vezetése dönt úgy, véget vet a bizonytalanságnak, és költözik. Bécsben már indított képzéseket az egyetem, az osztrák főváros tárt karokkal várná az intézményt.

Fideszes politikusok rendre csak annyit mondanak, fogalmuk sincs, mikor lehet megállapodás, de biztosak benne, hogy végül marad Budapesten az egyetem. Volt, aki azt mondta: „Mivel a Sargentini-jelentés hangsúlyos részét képezi a CEU ügye, a szavazás után Orbán Viktor egy jó darabig biztos nem köti meg az egyezményt, mert ezzel azt a látszatot keltené, hogy megijedt az eredménytől”.

Alku tárgya lehet

Egy másik forrás most úgy vélekedett, Orbán Viktor akár a novemberi amerikai időközi kongresszusi választásokat is megvárhatja, mert ha ezeken a Republikánus Párt rosszul szerepel és Donald Trump meggyengül, akkor esetleg a CEU-t érintő megállapodás is valamilyen alku tárgya lehet. Igaz, az illető is hozzátette, biztos benne, hogy végül – valamikor – megszületik a várva várt egyezmény.

Csak semmi filozófia, maradj a girosznál!

Közel félszáz menekült esik el attól a CEU-n, hogy tanuljon, képezze magát, miután az egyetem a CEU-törvényre és a bevándorlási különadóra hivatkozva beszüntette a CEU OLIve-kurzust. De attól is, hogy megtalálja barátait, könnyebben beilleszkedjen a társadalomba, írja az Abcúg. Többüknek esélye sincs, hogy hazájába hazatérjen, mert például ugandai meleg vagy bangladesi ateista. De az a diák sem tanulhatna most filozófiát a leideni egyetemen, aki eredetileg egy giroszosnál dolgozott, és a képzésnek köszönhetően tudott továbbtanulni. Emellett a CEU anyagilag is segítette a diákokat: lakhattak a CEU diákszállóján, kaptak BKV-bérletet és 90 ezer forint költőpénzt.

(Forrás: Népszava, HVG)

Ha a CEU-ügy megoldódik, betonszilárdságúra kovácsolható az USA és Magyarország együttműködése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük