Szerdán az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát, ezzel elodázva a tényleges döntést, az EP választások utánra. A döntést – pontosabban a nem döntést–minden résztvevő a saját politikai érdekeinek megfelelően tálalja.

Jómagam úgy hiszem, Orbánnak bármilyen eredmény megfelelő volt,

mindenképpen győzelemként adta volna el itthon a történteket. Különösebben nem rázták meg a történtek, erről meggyőződhettünk a szombati beszédének elolvasásakor is. Magát továbbra is az európai értékek és a keresztény Európa védelmezőjének állítja be, hozzátette

„erőink végesek”,

kellene egy nagy nyugati ország, amely – Orbán szerint – osztja a Fidesz nézeteit, és képes megvédeni Európát.

Úgy gondolom, hogy az internet világának igencsak túlzott a lelkesedése, hisz’ Orbán magabiztosan készülhet az EP választásokra. Amennyiben a közvéleménykutatók által mért számokban nagy elmozdulás nem történik – a megosztott magyar ellenzék miatt – jó esélye van a Fidesznek az EP mandátumok több mint felének a megnyerésére. Ha ez így lesz, akkor a Néppárton belüli tárgyalási pozíciója is erősebb lesz a mainál.

Egyszóval, ne igyunk még előre a medve bőrére, Orbán nincs legyőzve,

hazai hívei előtt tekintélye még kikezdhetetlen. Megsebezték, de tudjuk a vad akkor még veszélyesebb, ha sebet kapott. Az ellenzék pedig – tegyük a szívünkre a kezünket, és legyünk őszinték–súlytalan, a támogatottsága összességében nem igen változott tavaly április óta. Lehet jó nagyokat mondani az online oldalakon, tetszik is az Orbánnak szemben álló közönségnek, de ez nem több, mint szépírási gyakorlat, ki tudja jobban és hangosabban szidni Orbánt. Csak ettől még semmi sem változik, Orbán – rendszere stabil. Az internet persze mindent elbír, lehet gyűjteni a lájkokat, de ettől még nem roppan meg az a korrupt, élősködő rendszer, amelyet a NER- lovagjai működtetnek.

Megpróbálok optimista lenni, bár nagyon nehéz

Úgy látom, hogy az EP választásokat az ellenzék “eleresztette”, a közös lista gondolatának szemernyi támogatása sem volt. Erre szerintem azok is számítottak, akik felvetették. Az ország jövője szempontjából sorsdöntőnek tartom az őszi önkormányzati választást. Amennyiben az ellenzék mai önkormányzati pozíciói nem javulnak, az rossz előjel lesz 2022-re. Azon már túl vagyok, hogy a Jobbikkal lehet -e együttműködni ősszel. Azt hiszem, ha befogott orral is, az ellenzéki szavazók többsége elfogadja a közös indulást. Ha a politikailag kulcsfontosságú helyeken / főpolgármester, kerületek, megyei jogú városok / sikerül az egy az egy ellen konstrukciót megvalósítani, akkor lehet arra valós esély, hogy Orbán – rezsimje megroppanjon, Orbánnak sárga lapot mutassanak a magyar emberek.

Ennek érdekében az ellenzéki pártoknak túl kell lépniük a kicsinyes egzisztenciális érdekeiken, egy “magasztosabb” cél érdekében, akár még áldozathozatalra is képesnek kellene lenniük. Félek, hogy ott fog megbicsaklani a szép elv, mikor “forintosítani” kell az esetleges közös indulást. Remélem, tévedek, és az ellenzéki választók rákényszerítik a pártokat a közös indulásra. De addig még sok víz lefolyik a Dunán….

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét