Orbán Sorosnak írt válaszlevelét nem “tiltották le”, csak “nem érte el az elvárt színvonalat” – üzeni a portál

Felteszem nem a “sokat látott-hallott konyhájában” a kissámlin gyertyafénynél magányában fogalmazta meg Orbán miniszterelnök a Project Syndicateban megjelentetni kívánt válaszlevelét, amit Soros Györgynek szánt. Ez esetben az anyagon dolgozó kommunikátorokra nézve is kellemetlen a portál reakciója.

Egyes, leülhet?

A hét levélháborúját Soros György november 18-i cikke robbantotta ki, melyben arról írt, hogy nem engedhet Magyarország és Lengyelország zsarolásának az Európai Unió. Szerinte a két ország annak ellenére és úgy vétózná meg az EU tervezett 1180 milliárd eurós költségvetését és a koronavírus okozta válság utáni 750 milliárd eurós segélyalapját, hogy ezeknek a gigantikus pénzügyi alapoknak is ők maguk lennének a legnagyobb kedvezményezettjei. Mindennek csupán az lenne a feltétele, hogy megfeleljenek a jogállamisági feltételeknek, amelyek miatt megvétózták a csomagok elfogadását. Ezek a feltételek az Európai Unió alapját képező értékvállalások, a szövetség éppen ezen a csomagon alapszik, és a feltételrendszerre is pontosan azért van szükség, mert az európai együttműködés alapvető értékeit sérti meg ez a két ország. A jogállamiság az Ő olvasatában nem valami elvont, elméleti kérdés, hanem nagyon is gyakorlati akadály a két ország vezetőinek, elsősorban Orbán Viktor „személyes és politikai korrupciójának”.

Orbán válaszra gerjedt….

Orbán Viktor cikkben válaszolt Soros György írására, ez azonban állítása szerint nem jelenhetett meg ott, ahol Soros cikke. A Project Syndicate nevű oldal a 24.hu kérdésére elismerte, hogy valóban nem közölték Orbán cikkét, aminek az az oka, hogy

Amikor arról döntünk, hogy elfogadunk-e önként küldött szövegeket, akkor a nyilvános vita előmozdítását tartjuk az elsődleges kötelezettségünknek, és arra jutottunk, hogy Orbán miniszterelnök kommentárja nem érte el az általunk megkövetelt színvonalat.

A Project Syndicate válaszában megjegyzi, publikálhatnak náluk tudósok, üzleti és politikai vezetők, civil aktivisták is, azonban mindenkire ugyanazok az irányelvek vonatkoznak. Linkelték is irányelveiket, ami nyilvánosan elérhető.

Az irányelvekben így fogalmaznak:

Az ideális Project Syndicate-kommentár egy intellektuális érvelés vagy közpolitikai javaslat, amely az olvasók tájékoztatását célozza, és kinyitja a nyilvános vitát. A Project Syndicate nem közöl olyan cikkeket, amelyek nem felelnek meg ezeknek a céloknak, vagy aláaknázzák azokat.

Az irányelvek ismertetése után megjegyezték, hogy a közlésről kizárólag a szerkesztők döntenek.

Orbánt nem lehet elhallgattatni: kitette a Facebook oldalára!

Tanulság

Orbán miniszterelnök jobban tenné – már csak saját önbecsülése érdekében is- ha megmaradna a jól bevált, ugyan nekünk méregdrága konzultációs leveinél. Ott nem éri kritika, akik kajolják, úgy vannak tőle elájulva, ahogy elvárja tőlük. Persze írhat a fidesz-média bármelyikébe is, tőlük sem kell bírálatra számítania. A lényeg: akkor biztosan nem éri blama, ha “kerítésen belül” publikál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük