Orbán tovább stopolgatja az árakat: vissza velük -6 termék esetében- október idusára! – Az ÁFA mértéke marad!

Orbán Viktor szerda késő délután közösségi oldalán jelentette be, -felsorolva az eddigi “stop”-okat- hogy egyes alapvető élelmiszerek árát a tavaly októberi szintre kell visszavinni. Határideje: február 1.

Sertés combja, csirke melle….

A kristálycukor, a búza-finomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8%-os tehéntej esetében beavatkozunk az árak alakulásába. Ennek a hat terméknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol a tavalyi év október 15-én állt

– jelentette be a kormányfő a Facebook-oldalán. Orbán Viktor hozzátette,

az intézkedés minden üzletben meg kell, hogy történjen, így a vásárlók február 1-jétől a tavaly októberi árakon vásárolhatják meg ezeket a termékeket.

Kampány-indok

A kormányfő indoklásul elmondta, hogy egész Európában nőnek az árak, és miközben idehaza sikerült megfékezni az üzemanyagárakat, kamatstopot vezettek be, és érvényben van a rezsicsökkentés is, így az energia fixáras, az élelmiszerek ára nálunk is nő, ezért van szükség a beavatkozásra, a családok védelme érdekében.

A KSH statisztikájában meg lehet nézni az árakat, így a Propeller információja szerint az említett termékek és szolgáltatások fogyasztói átlagára az alábbiak szerint alakult 2021 októberében.

  • a kristálycukor – 261 forintba került 2021 októberében.
  • a búza-finomliszt – 203 forintba került 2021 októberében.
  • a napraforgó-étolaj – 713 forintba került 2021 októberében.
  • a sertéscomb – 1420 forintba került 2021 októberében.
  • a csirkemell – 1 600 forintba került 2021 októberében.
  • a 2,8%-os tehéntej – 273 forintba került 2021 októberében.

A kommentekből….

Deák Dániel ügyeletes helyeslő ebben az esetben is elsőként szólt hozzá az Orbán-bejegyzéshez:

“Sokat segítenek ezek az intézkedések a családoknak. A válság negatív hatásaként jelentkező inflációt így a lehető legkevésbé érzik meg. Ez nagy kontraszt a baloldal kormányzásához képest, amikor a válság közben és után is csak megszorításokat és elvonásokat jelentettek be. Hajrá, Magyarország! Csak előre!”

…következzenek a valódi kommentek…

“Más országokban tudják a megoldást: ÁFA csökkentés! Az igaz, hogy nem a vállalkozó, hanem az állam “zsebéből” veszi ki ez az intézkedés a pénzt, cserébe nem emelik majd a 6 terméken felüli más termékek árát az egekbe… Innentől az összes többi ami kapható drágul, mert valahol behozzák majd ezek árát. Ki fizeti? Mi emberek…”

“Ez biz hátra a kommunizmusba. Ezek teljesen versenypiaci termékek. Orbán kidobja a kukába a versenypiaci mechanizmust. Vissza a kommunizmusba mutatja az utat. Amúgy nem az energia árak emelkedése miatt emelkednek az élelmiszer árak, hanem mind2 ugyanazon ok miatt emelkedik: mert nem bírták ki hogy ne inflálják el a forintot. A jegybank úgy nyomtatta a forintot az előző években mint ha nem lenne holnap. Ez az intézkedések nem megállítják az árakat, hanem kifizettetik a különbséget a szolgáltatókkal, de a vállalati szféra hosszú távon [ez Orbánnak jobb] a bevezetett kockázat és egyéb többlet költségekkel megnövelve hárítják majd ezt a lakosságra. Legvégül mindenért megfizet a lakosság, és ilyen hatósági korlátozós politikának nagyon magas ára van, sokkal magasabb mint ha egyszerűen csökkentették volna a termékek adóját és a különbözetet normál általános adóemeléssel pótolták volna.”

“Miniszterelnök úr, el tetsztettek cseszni! Még legyen olcsó a tojás is, és onnantól ehetnénk mindig csak palacsintát!”

“Hát ha a tavalyi árakat akarjátok visszahozni, akkor ezek után elég furcsa a “Magyarország előre megy, nem hátra” szlogen”

“Most valahol felsírt egy Jakab Péter, amiért a parizer nincs a listán…”

“Ugyanitt keresnék recepteket az olcsósított termékekből! Februárban kajálunk egy jót! ”

“Köszönjük szépen! A Mindennapi KENYERÜNK nagyon fontos! AZ IMÁINKBAN is benne van! Nagyon sokan hálás szívvel köszönik! Magyarország előre megy, nem hátra!”

“Emberek,várjátok ki a végét,ne eszik olyan forrón a kását,ne legyünk buták.Az áfát kellene csökkenteni,nem a termékek árát,ettől még drága marad egy adott termék, mert az adója magas.Ez a nesze semmi fogd meg jól,ígérni én is tudok és mindenki,nem azt mondják,hogy /szegény ember aki még ígérni sem tud.Eddig merre ment az ország? Hátra? Gratulálok miniszter úr, akkor most megyünk előre.Jó duma.”

Márki-Zay szerint….

Mennie kell annak a csapnivaló kormánynak, amelyik 12 éves kétharmados kormányzásának utolsó 12 hetében kezd el foglalkozni a termékek árával. Felelős gazdaságpolitika helyett hatósági árakkal kezelik a vágtató drágulást, ez felér egy beismerő vallomással

– jelentette ki az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

A kormányváltás után 5%-ban maximáljuk az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-ját.

– tette hozzá.

Lattmann Tamás tovább gondolta a fentieket…

“Azért az érdekelne, hogy az újabb “árstop” intézkedésnek egészen pontosan mi is a jogi alapja, csak most nincs közlöny előttem.

Milyen alapon avatkozik bele ilyen mértékben a piaci működésbe, a tulajdonjogba? Az amúgy Alaptörvény-ellenes veszélyhelyzet? Vagy ilyesmivel már nem kell foglalkozni, elég, hogy a narancskommunista nagyvezír aggódik a választási év miatt…?

Ha így folytatjuk, mi lesz a következő? Jegyrendszer?

Mondjuk, nem logikátlan, nemrég lett kitalálva ugye, hogy SZÉP kártyával is lehet élelmiszert venni, a multik kötelesek beszolgáltatni bizonyos árucikkeket, hamarosan csak a NER-eszközökkel fizethetnek a magyarok a NER üzleteiben, a NER által meghatározott árakon, valaki emlékszik még, hogy hívták az ilyen rendszert…?”

Kapcsolódó

 

Orbán tovább stoppolgatja az árakat: vissza az árakat -6 termék esetében- október idusára! - Az ÁFA csökkentéséről nincs szó....

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük