Orbán szerint jó megoldás, ha a csővezetéken való kőolajszállítást nem szankcionálják - Városi Kurír

Sorting by

×

Orbán szerint jó megoldás, ha a csővezetéken való kőolajszállítást nem szankcionálják

Miután a magyar miniszterelnök pénteken Párizsban meglátogatta Marine Le Pent, majd szombat este Nicolas Sarkozy-vel megnézte a Bajnokok Ligája döntőjét, Brüsszel felé vette az irányt.

Hirdetés

Nem dobják le az atombombát a magyar gazdaságra

“Magyarországnak jó az a megoldás, amelyet az Európai Tanács választani kíván, hogy az embargó a tengeri szállításon érkező, Oroszországból érkező olajra terjedjen ki, a vezetéken érkezőre pedig ne” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az uniós tagállami vezetők soron kívüli, kétnapos csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.

Orbán Viktor újságíróknak nyilatkozva kijelentette: Magyarországnak ez jó megoldás, ami azt jelentené, hogy nem dobják le az atombombát a magyar gazdaságra, hanem tud működni továbbra is, ahogy eddig.

Kiemelte: a vita tétje az, hogy ha az Oroszországból csővezetéken érkező olajszállítással valami történne, vagyis nem érkezik vezetéken orosz olaj, akkor legyen Magyarországnak joga tengeren keresztül beszerezni és másként eljuttatni azt az országba.

“Ez a garancia, ami nekünk kell. Ha ma elérem azt a garanciát, amit kértünk, akkor biztonságban vagyunk” – fogalmazott a kormányfő.

Kérdésre válaszolva közölte: Magyarország kész támogatni az Európai Unió Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós csomagját, ha abban szerepel megoldás a magyar energia-ellátás biztonságának szavatolására.

“A jelenlegi javaslat azonban rossz. Előbb megoldásokra van szükség, majd a szankciókra” – húzta alá.

A miniszterelnök elmondta: az uniós szankciókból profitot a nyugat-európai olajcégek gyűjtenek be elsősorban, ami azt jelenti, hogy ők a szankciós politika legnagyobb nyertesei. Magyarország extraprofithoz nem tud jutni, mert olyan beruházásokat, köztük csővezeték építését és az olajfinomítók átalakítását kellene végrehajtania, ami nagyon sok pénzbe kerülne. A termék pedig végül drágább lenne a magyar embereknek, mint a mostani – mondta. “Ezt nem engedjük, hogy bekövetkezzen” – hangsúlyozta  Orbán Viktor.

Von der Leyen: nem számítok arra, hogy a csúcson megállapodás születik a hatodik szankciós csomagról

Nem számítok arra, hogy a csúcstalálkozón megállapodás születik az Oroszország elleni uniós szankciók hatodik csomagjáról, de bízom benne, hogy utána sikerülni fog – jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfő délután, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos brüsszeli tanácskozására érkezve.

Az elnök újságíróknak elmondta: az EU már öt szankciós csomagot sikerrel kidolgozott, “ez a munka sohasem könnyű és ugyanez a helyzet a hatodik csomaggal is”. Mint mondta, a bizottság és az EU soros francia elnöksége az elmúlt öt napban azon dolgozott, hogy előrelépjen ezzel a tervezettel – amely szerinte kezd kiforrottá válni -, de megállapodást még nem sikerült elérni.

“A tagállamokhoz intézett felhívásom nagyon világos. A siker kulcsa: szolidaritás Ukrajnával és az uniós egység” – húzta alá Von der Leyen.

Kaja Kallas észt miniszterelnök is azon a véleményen volt, hogy valószínűtlen, hogy a csúcson megállapodás születik. Hozzátette azonban, hogy a következő – június végén megrendezendő – találkozón már konszenzust érnek el a tagállami vezetők.

A lett kormányfő, Krisjanis Karis szerint a tagállami vezetők a tárgyalások közepette “túlságosan elmerültek a részletekben, így nem látják a lényeget”.

“Csak a pénzről van szó, míg az ukránok az életükkel fizetnek. Támogatnunk kell őket, már csak önös érdekből is, mert csakis akkor érezhetjük biztonságban magunkat Európában, ha Oroszországot legyőzték” -jelentette ki.

Olaf Scholz német kancellár érkezéskor azt mondta: számára minden azt sugallja, hogy a csúcson konszenzusra lehet jutni az orosz olajembargót érintő hatodik szankciós csomagról. “A megállapodás előbb vagy utóbb meglesz” – tette hozzá. Scholz úgy vélte, a tárgyalásokat “azzal a szándékkal folytatják, hogy egyezségre jussanak, mivel az EU ereje a problémák közös megoldásában rejlik”.

Charles Michel az Európai Tanács elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy “most van itt az ideje”, hogy a vezetők döntsenek a hatodik szankciós csomaggal kapcsolatban.

“Bizakodom, hogy képesek leszünk együttesen döntést hozni, hogy egységes álláspontot képviseljünk ebben a fontos témában. Ez nem könnyű, különböző aggályok merülnek fel, de az elmúlt órákban előrelépést tettünk, így remélem, hogy lesz konszenzus” – nyilatkozta.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök azt mondta: bizakodó, “mert még mindig folynak a tárgyalások”. “Mindig találunk kompromisszumot”-tette hozzá.

Sanna Marin finn kormányfő szerint “nagyon fontos, hogy még a csúcstalálkozó folyamán megoldás szülessen”. Arra a kérdésre, hogy támogatja-e a csővezetékeken keresztül érkező kőolajra vonatkozó mentességet, ahogyan azt a folyamatban lévő tárgyalások előirányozzák, azt válaszolta: “fontos, hogy a szankciós csomag elég kemény legyen ahhoz, hogy valódi hatással legyen az orosz gazdaságra”.

Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője az nyilatkozta, hogy bízik a csúcson történő megállapodásban.

“Bonyolult lesz, mert egyhangúlag döntünk, de biztos vagyok abban, hogy eljutunk a pragmatikus megközelítésig. Le kell állítani a moszkvai hadigépezet finanszírozását” – jelentette ki.

Mark Rutte, holland miniszterelnök úgy vélekedett, hogy az Oroszországgal szembeni hatodik szankciócsomag akkor is hatásos lehet, ha a csővezetékeken keresztül érkező kőolajra vonatkozó mentesség mellett döntenek az EU-tagállamok vezetői.

A holland kormányfő szerint ha a vezetők a csúcson nem jutnak megállapodásra, az uniós nagykövetek még mindig találhatnak kompromisszumot a hét végén vagy a következő hét elején.

Rutte azt is kifejtette, hogy egyes, az orosz kőolajtól erősen függő kelet-európai országok aggodalmai “érthetőek”. Óva intett azonban minden olyan intézkedéstől, amely aláásná az egységes piac egyenlő versenyfeltételeit, és olyan országokat büntetne, mint Hollandia.

Forrás: MTI

“A csata Ukrajnában van, te szájkaratés istenbarma!” – véleményezte Orbán legújabb “csatakiáltását” egy olvasója

Hirdetés
átver

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.