Orbán tagadta, hogy a családtagjai alvállalkozóként dolgoznak állami építkezésen – itt a bizonyíték

A miniszterelnök apjának cége csaknem 300 millió forintnyi megbízáshoz jutott a dél-balatoni vasútfelújításon – derül ki a Direkt36 által kiperelt iratokból.

“Meg vagyok lepődve azon, hogy ön azt állítja, hogy van olyan európai uniós projekt, ahol vállalkozóként, fővállalkozóként vagy alvállalkozóként az én családomból elindult volna valaki.”

Ezt tavaly júniusban, egy brüsszeli sajtótájékoztatón mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Direkt36-nak, miután szembesítettük azzal, hogy a családja állami beruházásokból jut közpénzhez. A kormányfő azzal érvelt, hogy ha a családjának cégei csak különböző termékek beszállítóiként vesznek részt állami projektekben, az szerinte nem gond.

Most azonban több hónapos pereskedés után megszerzett dokumentumok bizonyítják, hogy az egyik Orbán-cég alvállalkozóként vesz részt az egyik legnagyobb jelenleg zajló állami építkezésben, a dél-balatoni vasútfelújításban. A Nehéz Kő Kft. nevű fuvarozó cég csaknem 300 millió forinthoz jut ebből a projektből.

Az Orbán család cégei alsóbb szinten vettek részt állami projektben, jelenlétük ezért tudott rejtve maradni. A Direkt36 az elmúlt hónapokban több bizonyítékot is talált a részvételükre állami építkezésekben, és ezekben nagyrészt beszállítói szerepben tűntek fel. Most azonban a balatoni beruházásról kapott iratokból tudható, hogy legalább egy esetben alvállalkozóként is jutottak közpénzhez.

Bár Orbán Viktor első miniszterelnöki ciklusa idején még kifejezetten kérte az édesapját, hogy ne vegyen részt állami beruházásokban, cikksorozatunkban feltártuk, hogy az elmúlt években látványosan növekvő Orbán-cégek teljesítményéhez számos állami, főként EU-s finanszírozású munka járult hozzá. Részt vettek több nagy csatornázási és útépítési munkában, egy tavaly novemberi cikkben pedig bemutattuk, hogy megjelentek a Balaton déli partján zajló vasútfelújítási projektben is.

A Szántód és Balatonszentgyörgy közötti 53 kilométeres vasútvonalon közel két éve folynak felújítási munkák. A beruházást az eredetileg tervezettnél 16,9 milliárd forinttal drágábban, összesen 72,4 milliárd forintból valósítják meg. A költségek 79 százalékát európai uniós forrásból finanszírozzák.

A NIF a projektben részt vevő beszállítókat egyelőre nem nevezte meg, az alvállalkozókat viszont igen. A konzorcium tagjai összesen 134 alvállalkozói céggel dolgoztak együtt, ezek között szerepel az Orbán család leglátványosabb növekedést produkáló cége, a Nehéz Kő Kft. is. A 2004-ben alapított cégnek korábban Orbán Viktor két öccse, ifjabb Orbán Győző és Orbán Áron is tulajdonosa volt, tavaly október óta azonban idősebb Orbán Győző kizárólagos tulajdonában áll. A Nehéz Kő Kft. 2012 óta végzi a – szintén Orbán édesapjának többségi tulajdonában álló – Dolomit Kft. építőanyagainak szállítmányozását, áll a cég honlapján.

(Forrás: Direkt36)

A DK az OLAF-hoz fordul Orbán papa 300 milliós pályázati pénze miatt

Orbán Viktor korábban azt nyilatkozta, semmilyen rokona nem vesz részt alvállalkozóként uniós projektben. A miniszterelnöknek ez a mondata is hazugságnak bizonyult. Kiderült, hogy Orbán apjának kft-je egy 300 milliós összeget nyert el, hogy részt vegyen a dél-balatoni vasútvonal felújításában.

Nincs olyan civilizált, demokratikus ország, ahol egy ilyen lebukás után a miniszterelnök a helyén maradhatna. Orbán lelepleződött: miközben Brüsszelt és az Európai Uniót gyalázza, az onnan érkező pénzekből a családját gazdagítja.
A DK nem hagyja ennyiben a botrányt: az EU Csalásügyi Hivatalához (OLAF) fordulunk, hogy Orbán veje után Orbán apjának üzleteit is vizsgálhassák.
Gréczy Zsolt, szóvivő, DK

A közpénzek útja: Orbán – Mészáros – Orbán

Orbán Viktor még tavaly nyáron így nyilatkozott: „Meg vagyok lepődve azon, hogy ön azt állítja, hogy van olyan európai uniós projekt, ahol vállalkozóként, fővállalkozóként vagy alvállalkozóként az én családomból elindult volna valaki.”

Orbán már akkor hazudott, mert a családja már nyolc éve gazdagodik közpénzből és csak az ő engedélyével kerülhet valaki az uniós pályázatok közelébe. Most csak azon lepődhet meg, hogy az újságírók bizonyítékot szereztek arról, hogy édesapjának cége részt vesz egy uniós finanszírozású állami beruházásban 300 millió forintért. Ráadásul nem más, mint Mészáros Lőrinc alvállalkozójaként.

Elég sokba kerül nekünk mostanában Orbán Viktor családja, 300 millió forint az apjának, 13 milliárd forint büntetés a veje miatt, és még csak január van. Szerencsére 72 nap múlva dönthetünk arról, hogy többé ne nekünk kelljen állni az Orbán-család számláit.  

Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségi tagja

Kapcsolódó:

Orbán vejének üzlete miatt 13 milliárdos büntetést fizethetünk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük