Orbán tudatosan távolodik a Néppárttól

Orbán Viktor magyar kormányfő kijelentése Manfred Weber támogatásának megvonásáról nem változtat az általa vezetett Fidesz európai néppárti (EPP-) tagságáról szóló eljáráson – mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban.

Megvizsgálja az EPP a Fidesz tevékenységét

Az EPP-hez tartozó Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke kifejtette: az EPP úgy határozott, hogy felfüggeszti a Fidesz tagságát, vizsgálat alá veszi a párt tevékenységét, és a vizsgálat lezárása után dönt arról, hogy a Fidesz megőrizheti-e tagságát.

„Pontosan ezt az utat fogjuk járni, és ezt nem tesszük függővé Orbán Viktor minden egyes megszólalásától” – mondta Sebastian Kurz.

Kiemelte, hogy ezt az utat támogatja „Manfred Webertől kezdve rajtam keresztül egészen Markus Söderig és Annegret Kramp-Karrenbauerig mindenki”.

Orbán Viktor hétfőn Budapesten Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével folytatott megbeszélése után kijelentette, hogy a magyar kormány nem támogathatja az EPP-s Manfred Weber európai bizottsági elnöki jelöltségét.

„Ez sajnos várható volt”

– kommentálta Orbán Viktor szavait Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke. Német hírportálokon idézett nyilatkozatában hozzátette:

„aki hétről hétre jobboldali populistákkal találkozik, az világos jelzést ad”, és „megelőlegezi az EPP döntését”.

Hasonlóan nyilatkozott Annegret Kramp-Karrenbauer, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke is, aki hétfő esti nyilatkozatában kiemelte, hogy

az EPP ugyan megpróbált hidat építeni Orbán Viktor felé, de a miniszterelnök viselkedése azt mutatja, hogy tudatosan eltávolodik a pártcsaládtól.

Az EPP döntött – Orbán szerint a Fidesz döntött

Az EPP politikai közgyűlése március 20-án a néppárt elnöksége és a Fidesz megegyezése alapján határozott a Fidesz tagságának felfüggesztéséről és arról, hogy megvizsgálják a magyarországi helyzetet, a Fidesz tevékenységét. A vizsgálatra létrehoztak egy háromfős testületet, amelyet Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke vezet, további tagjai pedig Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az ülést követő nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig.

Orbán Viktor közölte: a Fidesz is felállította a maga „három bölcs emberének bizottságát” – amely tárgyal a néppárt delegáltjaival –, és tőlük várja majd azt a jelentést, amelyet letesznek a Fidesz asztalára az európai parlamenti választás után arról,:hogyan alakítsák az EPP és a Fidesz viszonyát, van-e helye a néppártban a Fidesznek, milyen néppártban van helye, és abban mit kell képviselnie.

(Forrás: MTI)

A Fidesz és az Európai Néppárt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük