Orbán új mederbe tereli az MTA-t, mint Sztálin elvtárs a makrancos folyókat

“Orbán Viktor stratégiai tervezéssel foglalkozik, az irányokat szabja meg” – árulta el az akadémiai kutatóintézetek újonnan kinevezett kápója és politikai komisszárja, Maróth Miklós.

“Orbán Viktor nem foglalkozik piszlicsáré dolgokkal,

nem szöszmötöl aprómunkával, ő stratégiát tervez, új irányt szab a magyar tudománynak – új mederbe tereli, mint Sztálin elvtárs a makrancos folyókat.

Orbán Viktornak, aki innentől a legfőbb tudományos tótumfaktum,

semmiféle tudományos képzettsége nincs. Egy vacak jogászdiplomája van, a Soros Alapítvány támogatásával folytatott angliai képzését már képtelen volt befejezni. Azt leszámítva, hogy 1987 őszétől néhány hónapig a (kádári) Mezőgazdasági Minisztérium Vezetőképző Intézetében afféle káderkölköknek és KISZ-akarnokoknak fenntartott kamuállást kapott (gyakornokként legfontosabb feladata alighanem a kávéfőzés volt), életében egyetlen percet sem dolgozott, nemhogy tudományos, de más területen sem.

Fingja sincs a tudományról, a foci érdekli, és a lopás

– ezeket alighanem stratégiának és iránymutatásnak tekinti. Nála még Elena Ceaușescu is felkészültebb volt textilvegyészetből. Igaz, Elena csupán a Román Tudományos Akadémia elnöke lett, nem a román tudomány Nagy Sztratégosza és Iránymutatója.”

(Forrás: Konok Péter)

Háttér, ha lemaradt volna róla….

Beismerő vallomással felérő nyilatkozatot tett az Akadémiától elvett kutatóhálózat új vezetője, aki üzent kritikusainak is.

Méhkaptárba dugtam a fejemet, kvázi a halálomat kívánják, de ez csak növeli munkakedvemet

– mondta kritikusairól Maróth Miklós orientalista, akit csütörtökön neveztek ki az Akadémia alól kiszervezett kutatóhálózat irányítótestületének elnökévé.

Az Orbán Viktort barátjának tartó orientalista, MTA-tag

a Magyar Hírlapnak nyilatkozott: szerinte nem állják meg helyüket azok az állítások, hogy a kormány felszántotta volna az Akadémiát (emlékeztetőül: nem csak kutatóhálózatukat, és forrásaik kétharmadát vették el az MTA-tól, de ingatlanállományuk jelentős részét is) hiszen

„az MTA áll, ahogy az intézeti hálózat is sértetlen”.

Maróth szerint csak a szerkezeti forma változott meg, ami elég kifinomult megfogalmazása annak, hogy valakitől erővel elvesznek valamit.

A Eötvös Loránd Kutatási Hálózat élére kinevezett tudós úgy véli, meg tudta őrizni a jó viszonyt Lovász László MTA elnökkel, és uszítóknak nevezi azokat, akik szerint Lovász belement a kormány játszmájába, mert megtette a jelöléseket a kutatóhálózat felügyelő-testületébe.

A frissen kinevezett vezető szerint attól

„nem kell félni, hogy a hatalom belenyúlna az intézeti hálózat munkájába, ám a prioritásokat joga van meghatározni”

– következő mondatával pedig gyakorlatilag elismeri, hogy az akadémiai kutatómunkát sosem végző miniszterelnöké lesz a döntő szó az ELKH működésében:

„Orbán Viktor stratégiai tervezéssel foglalkozik, az irányokat szabja meg”

Maróth Miklós ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a kutatás szabadsága nem sérülhet az új szerkezeti felállásban; kérdés, hogy az orbáni iránymutatás és a kutatói önállóság hogyan férhet majd meg együtt a hálózat napi működésében.

Az új vezető arra is kitért, hogy idén még 32 milliárdos többletforrást kap az intézményrendszer, ami érzékelhető béremeléssel, jobb viszonyokkal is járhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük