A szerdai kudarca előtt még a fenekére vert a magyar miniszterelnök 2.000.000.000.-, azaz kétezer millió közforintnak. Ez az este beélesített Magyar Közlönyből tudható meg. A kormányhatározatban az szerepel, hogy a magyar kabinet közel kétmilliárd forinttal támogatja a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működését.

250.- forint / magyar fő 0-99+

Megjelent a Magyar Közlöny szerda este, gyors átolvasás után az alábbit emeljük ki:

- Hirdetés -

a kormány egyetért a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatásával, ezért támogatást nyújt, méghozzá 1,9 milliárd forintot.

A pénzt a Bethlen Gábor Alapon keresztül juttatják el, a felét – 950 millió forintot – azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak, a másik feléről később döntenek. A kezdeményezett az Erdélyi Médiatér Egyesület, amelynek hivatalos és nagyon magyar neve: Asociatia pentru Spatiul Media Transilvan.

Háttér

A Bethlen Gábor Alap

84 milliárd forint állami támogatást ítélt meg tavaly a Bethlen Gábor Alap, nagyrészt határon túli szervezeteknek – írta februárban az Átlátszó.

 

  • Szerbiában a topolyai TSC Labdarúgó Klub: ők 2018 decemberében 1,4 milliárd forintot kaptak működésre és fejlesztésre.
  • Felvidéken a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház óvodaprogramja kapott három pályázattal összesen 2,1 milliárd forintot,
  • a dunaszerdahelyi DAC Akadémia számára 1,3 milliárd forintot ítéltek meg.
  • Szlovéniában is a focira jutott a legnagyobb támogatás, a lendvai fociklub 300 millió forintot kapott.
  • Ukrajnában a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola működtetésére adtak 4,6 milliárd forintot,
  • kisvárdai fociklubot is meglökték 1,3 milliárddal, hogy a határ ukrajnai oldalán fejlessze a focit.

Két év alatt 20 milliárd közpénz ment el határon túli focira

Erdélyi Médiatér Egyesület

“A korábban nem különösebben ismert, a Főtér.ro portál kiadásán túl más tevékenységgel nem rendelkező egyesület 2017. december 27-én került a figyelem középpontjába, amikor egy kormányhatározattal 1,45 milliárd forintot (4,7 millió euró) ítéltek meg számára „média program támogatása” címen.

Ez azért volt meglepetés, mert az egyesület, illetve a portál korábban ennek az összegnek a töredékéből, évente nagyjából 40 millió forintból (kb. 140 ezer euró) működött, és ez az összeg a reális nagyságrend egy, a Főtér.ro-hoz hasonló projekt éves költségvetésére.” (Átlátszó)

A már eddig is több milliárd forinttal megtámogatott szervezethez papíron semmi köze Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának – aki saját bevallása szerint a folyamatos utcai verekedésben nőtt fel –, de az Átlátszó cikke szerint ő a szervezet „nem hivatalos nagykövete” – írja a 444.hu.

G. Fodor seinkampfja a kampfkultur – avagy fegyverbe, Petőfi Irodalmi Múzeum!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét